Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

«Βάλτε λεφτά στην Ελλάδα»

Το καθαρό μήνυμα του ΔΝΤ προς την Ε.Ε. ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν για να ανακάμψουμε

Την προσεχή Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ασχοληθεί με την Ελλάδα. Τα μέλη του θα πάρουν και επισήμως στα χέρια τους την έκθεση που συνέταξε η ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου στο πλαίσιο του άρθρου 4 του κανονισμού του ΔΝΤ. Η έκθεση υποτίθεται ότι θα εφοδιάσει τα μέλη του Δ.Σ. του ΔΝΤ με τα τεχνοκρατικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη λήψη της κρίσιμης απόφασης: «Μένουμε ή φεύγουμε από την Ελλάδα».
Προφανώς, παρότι το ΔΝΤ είναι ένας κατ’ εξοχήν «τεχνοκρατικός οργανισμός», κρίσιμο ρόλο θα παίξει και το πολιτικό στοιχείο. Όποιος διαβάσει προσεκτικά την έκθεση – προσχέδιο της οποίας έχει ήδη διαρρεύσει από την προηγούμενη εβδομάδα – αντιλαμβάνεται ότι ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ υπάρχει τεράστια απόσταση.
Οι συντάκτες της έκθεσης φτάνουν στο σημείο να αποτυπώνουν στο χαρτί αρκετές από τις διαφορές, οι οποίες έχουν να κάνουν με κρίσιμα θέματα: τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη «συνταγή» της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν από τις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης να… βάλουν λεφτά: «Ακόμη και αν προχωρήσουν όλες οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, η χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους. Χρειάζεται σημαντικότατη μείωση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του», αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button