Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Αϊνστάιν | Πόσο πουλήθηκε η πιο αστεία φωτογραφία της μεγάλης ιδιοφυίας & ποιά είναι η ιστορία της;

Είναι λογικό πως οτιδήποτε ανήκε στον `πατέρα` της θεωρίας της σχετικότητας,  αποσπά μεγάλα ποσά στις κατά καιρούς δημοπρασίες. Πόσο μάλλον, για την ιδιαίτερη, αγαπημένη φωτογραφία του Αϊνστάιν .-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Άλμπερτ Αϊνστάιν… Ο όρος που χρησιμοποιείται συχνά ως χαρακτηρισμός για να δηλώσει ότι κάποιος είναι …ιδιοφυία!

Γιατί ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας το 1905 ο σπουδαιότερος επιστήμονας του 20ου αιώνα και ίσως όλων των εποχών, ήταν η μεγαλύτερη ιδιοφυία… Βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1921 για την ανακάλυψη του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, εξεδωσε περισσότερες από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις και 150 συγγράμματα για το ευρύ κοινό. Με τις ανακαλύψεις του σχετικά με τη φύση του χώρου και του χρόνου, αποτελεί μέχρι και σήμερα αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας σε  φυσική, κοσμολογία, μαθηματικά.

Ο Άινσταιν, δεν ανακηρύχθηκε τυχαία ο “άνθρωπος” του 20ού αιώνα από το περιοδικό ΤΙΜΕ. Άνοιξε νέους δρόμους  για την αντίληψη του κόσμου…

Και φυσικά, οτιδήποτε ανήκε στον “πατέρα” της θεωρίας της σχετικότητας, αποσπά μεγάλα ποσά στις κατά καιρούς δημοπρασίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διάσημη φωτογραφία του ‘Αλμπερτ Αϊνστάιν, στην οποία βγάζει έξω τη γλώσσα του, πουλήθηκε αντί 125.000 δολαρίων σε δημοπρασία στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για μία από τις πιο αξιομνημόνευτες για νομπελίστα και για διασημότητα, η οποία δημοπρατήθηκε από τον οίκο Nate Sanders του Λος ‘Αντζελες και αποκτήθηκε από αγοραστή ο οποίος προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε 14 Μαρτίου 1951, στη διάρκεια του πάρτυ γενεθλίων για τα 72 χρόνια του μεγάλου φυσικού, το οποίο είχε γίνει στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Καθώς η ιδιοφυία έφευγε από το πάρτυ,  μια ομάδα φωτογράφων προσπάθησαν να πείσουν τον Αϊνστάιν να ποζάρει για μια φωτογραφία. Εκείνος, λοιπόν, τους έκανε τη χάρη, αποζημειώνοντάς τους  με μια ιδιαίτερα αστεία πόζα.

Ο Αϊνστάιν αγαπούσε πολύ την αστεία φωτογραφία του και είχε ζητήσει από το UPI να του δώσει εννέα αντίγραφά της για να τα χαρίσει ως κάρτες σε φίλους του.

Φωτογράφος της ήταν ο ‘Αρθουρ Σας του πρακτορείου ειδήσεων UPI.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, στη φωτογραφία που αναδημοσιεύεται φαίνεται μόνο το πρόσωπο του Αϊνστάιν. Ωστόσο, στην πρωτότυπη που δημοπρατήθηκε (διαστάσεων επτά επί δέκα ιντσών), ο Αϊνστάιν συνοδεύεται από τον συνάδελφό του στο Πρίνστον καθηγητή Φρανκ Έϊντελοτ και τη σύζυγό του Μαρί Ζανέτ. Η δημοπρατημένη φωτογραφία είναι μάλιστα υπογεγραμμένη από τον Αϊνστάιν.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button