Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Αυτή η φωτογραφία αποτυπώνει το μεγαλείο των τεχνολογικών επιτευγμάτων της ανθρωπότητας!

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι στο μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Όμως, μια εκπληκτική φωτογραφία από τον Ισπανό φωτογράφο Dani Caxete τον δείχνει σαν μια μικροσκοπική φιγούρα με το φεγγάρι να στέκεται επιβλητικά από πίσω του – μια υπενθύμιση για τη μεγαλοπρέπεια της φύσης και την επιμονή του ανθρώπινου επιτεύγματος.

Η εικόνα βρίσκεται στη short list ενός ετήσιου διαγωνισμού που διοργανώνεται από το Παρατηρητήριο Royal Greenwich της Βρετανίας. Ο Caxete γράφει:

«Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) κινείται σαν σφαίρα μπροστά στο σκοτεινό πρόσωπο του φυσικού δορυφόρου της Γης, της Σελήνης, ενώ φωτογραφίζεται στο φως της ημέρας. Σε μέγεθος  -3,5, το ISS φωτίστηκε από τον Ήλιο σε ύψος 9 ° στον ορίζοντα. Όπως και η Σελήνη, το ISS δέχεται τις ηλιακές ακτίνες με παρόμοιο τρόπο κατά τη διάρκεια των 15 τροχιών της Γης την ημέρα, καθιστώντας δυνατή την προβολή του όταν ο Ήλιος είναι ακόμα πάνω. Αυτό είναι ένα πραγματικό πλάνο, χωρίς σύνθετο ή αποκοπή στη διαδικασία.

Η θέα της Σελήνης – της πρώτης μεγάλης κατάκτησης της ανθρωπότητας στο διάστημα-παράλληλα με τον διαστημικό σταθμό μας κάνει να αναρωτιόμαστε πού θα μας οδηγήσει η τεχνολογία. Θα δούμε μια μέρα διαστημόπλοια να περιστρέφονται γύρω από τη Γη με τον τρόπο που βλέπουμε τις εμπορικές πτήσεις να πετάνε στον ουρανό; Μήπως μια μελλοντική εγκατάσταση στο φεγγάρι θα είναι ορατή από τη Γη;

Ακολουθούν κάποια άλλα εκπληκτικά πλάνα από τους φιναλίστ του διαγωνισμού.

 

 «Η Κυρία Μεγάλη Άρκτος» (Nicholas Roemmelt)


«Ένας αστρονόμος παρατηρεί τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου τέλεια ευθυγραμμισμένο με την είσοδο ενός μεγάλου σπηλαίου των παγετώνων στο Engadin της Ελβετίας. Πρόκειται για ένα πανόραμα δύο εικόνων και η καθεμία είναι μια σύνθεση  από άλλες δύο εικόνες: μία για τα αστέρια και μία για το προσκήνιο, αλλά χωρίς σύνθεση ή συγχώνευση χρόνου».

 

 

«Ανατολική Προεξοχή» (Paul Andrew)


«Μια μεγάλη, κυλιόμενη καυτή προεξοχή όπως φαίνεται στην επιφάνεια του Ήλιου στις 29 Αυγούστου 2016. Υπάρχουν διάφοροι τύποι προεξοχών που έχουν παρατηρηθεί στον Ήλιο και η κυλιόμενη προεξοχή αποτελείται από μικρές προεξοχές που μοιάζουν με θάμνους που τους έχει παρασύρει ο αέρας».

 

 

 

 «Ημισέληνος πάνω από τις βελόνες» (Ainsley Bennet)


«H ημισέληνος φαίνεται μαζί με το ηλιοβασίλεμα πάνω από το φάρο Needles στο δυτικό άκρο του Isle of Wight. Παρά το γεγονός ότι η ημισέληνος είναι πολύ λεπτή, το υπόλοιπο σχήμα της ορίζεται από το ηλιακό φως που αντανακλά πίσω από την επιφάνεια της Γης».

 

Το στέμμα του σέλατος» ( Yulia Zhulikova)


«Κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης αστροφωτογραφίας στην περιοχή Murmansk με τον Stas Korotkiy, έναν ερασιτέχνη αστρονόμο και δημοφιλή στη Ρωσία, το τυρκουάζ του Βόρειου Σέλατος στροβιλίζεται πάνω από τα γεμάτα χιόνι δέντρα. Φωτιζόμενα από λάμπες του δρόμου, τα δέντρα λάμπουν με ένα ζωηρό ροζ χρώμα που κάνει κοντράστ με το μεγαλύτερο φωτισμό της Φύσης».

 

 «Μια μάχη που χάνουμε» (Haitong Yu)


“Ο Γαλαξίας δεσπόζει δυσοίωνα πάνω από ένα μικρό ραδιοτηλεσκόπιο από μια μεγάλη σειρά στο σταθμό Miyun, στο Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Κίνας, στα προάστια του Πεκίνου. Η εικόνα απεικονίζει την συνεχώς αυξανόμενη φωτεινή ρύπανση που βιώνουμε τώρα, η οποία μαζί με τον ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο, έχουν μετατρέψει πολλά παρατηρητήρια κοντά σε πόλεις, σε «τυφλά» και «κωφά» – μια μάχη που ενέπνευσε τον τίτλο του φωτογράφου. Η εικόνα χρησιμοποίησε ένα φίλτρο φωτορύπανσης (iOptronL-Pro) για να αξιοποιήσει στο έπακρο το Γαλαξία υπό το φως της πόλης”.

 

 «NGC 7331 – Η ομάδα Deer Lick» (Bernard Miller)


«Ο NGC 7331 είναι ένας αδιαφανής σπειροειδής γαλαξίας που βρίσκεται περίπου 40 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό του Πήγασου. Από την ομάδα των γαλαξιών που είναι γνωστή ως Deer Lick, ο NGC 7331 είναι ο μεγαλύτερος και μπορεί να θεωρηθεί ότι κυριαρχεί στην εικόνα ενώ οι μικρότεροι γαλαξίες NGC 7335, NGC 7336, NGC 7337, NGC 7338 και NGC 7340 βρίσκονται πίσω του».

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button