Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

“Ένας εχθρός του Λαού” στο Λουτράκι

Πηγή:loutrakiblog.gr

«Ελάτε κοντά μου. Από σήμερα θα σας μάθω τι μπορεί να κάνει ένας ελεύθερος άνθρωπος»… 

Με αυτά τα λόγια ένας γιατρός, ένας έντιμος άνθρωπος αποφασίζει να αποκαλύψει την απάτη που τροφοδοτεί μια πόλη. Έρχεται αντιμέτωπος με την πολιτική ηγεσία και τη διαφθορά. Υπερασπίζεται την αλήθεια και μάχεται τα οικονομικά συμφέροντα. Η θεατρική ομάδα του “Θεάτρου Έκφραση”, παρουσιάζει το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν “Ένας εχθρός του λαού” ξετυλίγοντας την ιστορία μιας αποκάλυψης για την οικολογία, την πολιτική και την κοινωνία.

 

Η υπόθεση:

Μια μικρή πόλη στη Νορβηγία έχει επενδύσει τεράστια ποσά για τη δημιουργία δημόσιων ιαματικών λουτρών, ένα έργο στο οποίο επικεφαλής είναι ο γιατρός Στόκμαν και ο αδελφός του, δήμαρχος της πόλης. Τα νέα λουτρά αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση του τουρισμού που θα φέρει σημαντικά έσοδα για την πόλη. Ο γιατρός Στόκμαν όμως ανακαλύπτει ότι τα λουτρά έχουν μολυνθεί από απόβλητα και κατά συνέπεια, αντί να θεραπεύουν, προξενούν ασθένεια στους τουρίστες.

Ο Στόκμαν εισηγείται προς τον αδελφό του τον Δήμαρχο, μια πολυδάπανη λύση για επίλυση του προβλήματος, αλλά προς έκπληξή του, ο αδελφός του θεωρεί πως για το «καλό της κοινότητας» τα ιατρικά του πορίσματα θα πρέπει να αποσιωπηθούν. Ο γιατρός συγκαλεί άμεσα συμβούλιο με σκοπό να πείσει τους πολίτες ότι τα λουτρά θα πρέπει να κλείσουν, αλλά αυτοί όχι μόνο αρνούνται να αποδεχθούν τις εισηγήσεις του αλλά τον ανακηρύσσουν εχθρό του λαού.

 

Ο γιατρός, Θωμάς Στόκμαν, με τη στάση του, με την αγωνιστικότητά του, ακόμα κι όταν τον αποκαλούν οι ιθύνοντες, εχθρό του λαού, συνεχίζει ακόμα και μόνος του, το δρόμο προς την ελευθερία και την αλήθεια. Δε συμφωνεί με το ψέμα, δε συμφωνεί με τη μικροπολιτική και τα συμφέροντα και έχοντας βοηθό την αλήθεια και την οικογένειά του, προχωρά προς τη δικαίωση.

Το ηθικό δίλημμα…

Αντέχουμε την αλήθεια; Και αν ναι, ποιά αλήθεια; Αυτή που κάποιοι επιλέγουν να μας παρουσιάσουν γιατί έτσι βολεύονται ή την αλήθεια που μπορεί και να πονέσει;  Και εν τέλει ποιός είναι ο πραγματικός εχθρός του λαού; Αυτός που επισημαίνει ένα πρόβλημα ή αυτός που το καλύπτει;

Σημείωμα σκηνοθέτη: 
Εργο ζωντανό, σύγχρονο, καινοτόμο, πρωτοποριακό, ριζοσπαστικό, γι’ αυτό και κλασσικό, λες και γράφτηκε για να υπηρετήσει το σήμερα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η τιμιότητα, η αξιοπρέπεια, η ανεξαρτησία του ατόμου από πάσης φύσεως δεσμεύσεις και η επιτέλεση του καθήκοντος, αξίες που σήμερα έχουν χάσει το νόημά τους, είναι η προμετωπίδα του έργου.
Αγαμέμνων Χαρίτων


Παίζουν: 
Αγαμέμνων Χαρίτων, Λένα Αλεβίζου, Βίκυ Μούμκα, Νίκος Κούφαλης, Χρήστος Παντελέου, Τάκης Πανόπουλος, Τάσος Μουστόγιαννης, Γιώργος Σαρατσόπουλος, Μιχάλης Μούτσος και Τάκης Πρωτοπαππάς

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 19:00 (έως 29 Ιανουαρίου 2017)
ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΤΣΑΜΑΛΗ: Αιγαίου και Λεωνίδα 2, Λουτράκι
Πληροφορίες: 27440.22351, 6977.091017, 6973.768884, 6948.570772, 6937.374055.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button