Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Τα έξι βασικά είδη ονείρων

Μάθετε πως να ερμηνεύετε το μαγευτικό σύμπαν των Ονείρων της Ψυχής

Ο ύπνος είναι το ίδιο απαραίτητος για την επιβίωση μας όπως η τροφή, το νερό και ο αέρας. Στις περιόδους της ανάπαυσης και του ύπνου το σώμα  «επιδιορθώνει» τις  βλάβες του, αντλεί ενέργεια και προετοιμάζεται για τις καθημερινές δραστηριότητες.

Τα όνειρα λοιπόν αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του συνόλου της ύπαρξής μας. Όμως ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει κάνει να χάσουμε κάθε συμβολική επαφή με τη γλώσσα των ονείρων. Βεβαίως υπάρχουν πολλοί τρόπο να εντρυφήσουμε στη σημασία των ονείρων μας αν εμπιστευθούμε τη διαίσθησή μας που από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελούσε μέρος της ανθρώπινης ψυχής, δυστυχώς όμως στην τεχνολογικά προηγμένη εποχή μας η επιστήμη έχει αντικαταστήσει τη διαίσθηση.

Τα όνειρα θα μπορούσαν να είναι η γέφυρα ανάμεσα στη σωματική και στην πνευματική μας ζωή, η σύνδεση δηλαδή ανάμεσα στο συνειδητό και ασυνείδητο.

Οι γνώσεις που αντλούμε από τα όνειρα και φυσικά ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που μας δίνουν αυτές οι «εικόνες» του νου και έχουν απασχολήσει στο πέρασμα των αιώνων πολλούς από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους,  στοχαστές και ερευνητές στον τομέα της προσωπικής μας ανάπτυξης.

Ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Καρτέσιος, αλλά και οι νεώτεροι όπως ο Φρόιντ και ο Γιούνγκ, είχαν όλοι καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα όνειρα αποτελούν ένα άνοιγμα προς την κατανόηση του ανθρώπινου νου, ενώ ταυτόχρονα είναι στενά συνδεδεμένα με την καθημερινή μας ζωή.

Είναι πολύ σημαντικό να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες ύστερα από μια νύχτα γεμάτη όνειρα, καθώς οι σύγχρονοι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το διάστημα κατά το οποίο ονειρευόμαστε, έχει άμεση σχέση με τη δημιουργία της μνήμης.

Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο νους είναι ένας «ηλεκτρονικός υπολογιστής» που επεξεργάζεται της πληροφορίες που συλλέγουμε κάθε μέρα και αξιολογεί τα στοιχεία, ώστε να τα ταξινομήσει, να τα απορρίψει ή να τα καταχωρήσει σε μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου, την οποία δεν χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση.

Ο κόσμος των ονείρων είναι συναρπαστικός. Σε διαφορετικές εποχές και από διαφορετικούς πολιτισμούς, τα όνειρα έχουν θεωρηθεί «οιωνοί», σημάδια από τους θεούς και προφητείες. Στα όνειρα έχει αποδοθεί η δύναμη της λύσης των προβλημάτων που μας  απασχολούν, η θεραπεία των ασθενειών, καθώς μας μεταφέρουν πνευματικές αποκαλύψεις από το μέλλον.

Βεβαίως τα όνειρα μιλούν τη γλώσσα του ασυνείδητου, τη γλώσσα των συμβόλων. Παρουσιάζονται με συμβολική μορφή και έτσι δεν μπορούν να εξηγηθούν όλα όπως ακριβώς φαίνονται. Τα όνειρα κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες, όπως όνειρα «προφητικά» που προλέγουν γεγονότα που θα συμβούν στη ζωή ενός ανθρώπου (ατυχήματα ή γενικότερα συμβάντα) ή δίνουν λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν την καθημερινή μας ζωή.

Κάθε όνειρο έχει μία ή πολλές σκηνές και πολλούς χαρακτήρες, μοιάζει σαν μία «κινηματογραφική ταινία» όπου ο ονειρευόμενος είναι ταυτόχρονα συμμέτοχος και παρατηρητής. Ο Γιούνγκ  έλεγε ότι το όνειρο αποκαλύπτει με τον πιο διαυγή και πυκνό τρόπο την παρούσα κατάσταση της εσωτερικής ζωής του ονειρευόμενου, ο οποίος εξωτερικεύει στον ύπνο του τις ανησυχίες του για το τι άτομο είναι, πως τον βλέπουν οι άλλοι, πως βλέπει τους άλλους και πως νοιώθει ότι τον αντιμετωπίζει ο κόσμος γύρω του.

Η κλασική ψυχολογία έχει δώσει της δικές της ερμηνείες γα τα όνειρα, που θεωρεί ότι σχετίζονται με την εσωτερική καταπίεση, τις ενοχές, την αναζήτηση λύσεων σε θέματα της καθημερινότητας. Ωστόσο, μετά από πολλά στάδια κλασικής ψυχανάλυσης, έρχεται η «παραψυχολογία» να μας δώσει  πολλές γνώσεις που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν πέρα από της κλασικές ερμηνείες του ονειρικού κόσμου, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το μαγευτικό σύμπαν των «ονείρων της ψυχής», αυτών που σχετίζονται με τα ανώτερα κομμάτια μας, και έτσι μπορούν να γίνουν ένα εργαλείο έρευνας και πνευματικής εξέλιξης και να μας φέρουν σε επαφή με αόρατους υπερβατικούς κόσμους.

Ας επανέλθουμε όμως στα όνειρα και στα «είδη» των ονείρων που υπάρχουν.

Υπάρχουν έξι βασικά είδη ονείρων, που ο διαχωρισμός τους βέβαια έχει γίνει για λόγους ερμηνείας και μόνο, γιατί ουσιαστικά ένα όνειρο μπορεί να είναι τόσο  πολύπλοκο, ώστε να ανήκει σε όλες της κατηγορίες, αλλά και τόσο απλό που να μην μπορούμε να το κατατάξουμε τελικά.

Όνειρα της καθημερινότητας, είναι αυτά που «ανακυκλώνουν» την προηγούμενη μέρα, κάνοντας ένα ξεκαθάρισμα, διαλύοντας κάποιες εντάσεις που κατά κάποιο τρόπο έμειναν μέσα μας, καταγράφηκαν μέσα μας όπως καταπιεσμένα αισθήματα, θυμός, συνομιλία με αγαπημένα πρόσωπα, μια απαίτηση για χρέη και πολλά άλλα θέματα που το υποσυνείδητο καλείται να επεξεργαστεί ώστε να γίνει η πλήρης αποδοχή τους.

Διδακτικά όνειρα, που έρχονται να μας δώσουν πληροφορίες για θέματα που αντιμετωπίζουμε άμεσα. Πολλές εφευρέσεις, ανακαλύψεις και εμπνεύσεις έχουν έρθει μέσα από αυτά τα όνειρα.

Συνειδητά όνειρα, πρόκειται για όνειρα που εμείς οι ίδιοι έχουμε «προγραμματίσει» να δούμε, ζητώντας από τον Εσωτερικό μας Εαυτό μία συμβουλή στη σχέση μας, ή στις επαγγελματικές μας υποθέσεις.

Διαισθητικά όνειρα, δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί μια αλληλουχία γεγονότων στο μέλλον και το μήνυμα τους έχει πάντα σχέση με το μέλλον και ποτέ με το παρελθόν και το παρόν.

Προφητικά όνειρα, είναι αυτά που περιέχουν την αμιγή μορφή επικοινωνίας με τον Ανώτερο Εαυτό μας. Δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος για να προκαλέσει κανείς ηθελημένα ένα τέτοιο όνειρο, είναι σαν το «δώρο» πού δεχόμαστε με ευγνωμοσύνη.

Και τέλος τα όνειρα που προκαλούνται από εξωτερικές συνθήκες όπως ο ήχος του ξυπνητηριού, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα όνειρο με καμπάνες, ή ο ήχος του νερού που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα όνειρο με ποτάμι κλπ.

Όλοι σχεδόν οι αρχαίοι πολιτισμοί ήξεραν τη θεραπευτική πλευρά τον ονειρικού κόσμου και αξιοποιούσαν τα όνειρα σαν ιατρική και θεραπευτική μέθοδο. Και βεβαίως η ψυχανάλυση χρησιμοποιεί τα όνειρα για την ίαση σοβαρών ή ελαφρύτερων ψυχικών διαταραχών.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε πάντως, θα ήθελα να πω κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα στον κόσμο των ονείρων, πως  τα κλασικά σύμβολα – για την ερμηνεία των οποίων υπάρχει μια γενική παραδοχή, όμως για τον καθένα από εμάς αποτελεί ένα «προσωπικό ταξίδι» – και η ερμηνεία τους επιβάλλεται να περιέχει και ατομικά στοιχεία.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button