Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Σαρωτικές αλλαγές: Ποια επιδόματα κόβει η γ’ αξιολόγηση

Ποια επιδόματα κόβει η γ’ αξιολόγηση;

Ραγδαίες αλλαγές δρομολογούνται στα επιδόματα τέκνων, τριτέκνων και πολυτέκνων που χορηγεί ο ΟΓΑ σε περισσότερους από 800.000 δικαιούχους, αλλά και στα επιδόματα αναπηρίας που καταβάλλονται όχι από τα Ταμεία, αλλά από τις διάσπαρτες υπηρεσίες πρόνοιας δήμων και περιφερειών (και που με το νέο νόμο 4488/2017 περνούν και αυτά στη δικαιοδοσία του ΟΓΑ από το 2018).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι αλλαγές που ήδη έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα αναδιατάξουν πλήρως τις παροχές αυτές με στόχο να εξοικονομηθούν 240 εκατ. ευρώ σε μόνιμη βάση από το 2018 και μετά.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε με το τρίτο Μνημόνιο να αλλάξει τους όρους χορήγησής τους και να εξοικονομήσει περί τα 240 εκατ. ευρώ και οι δανειστές θα υποδείξουν τι θα αλλάξει, με οδηγό τη δεύτερη και οριστική έκθεση που θα πάρει το υπουργείο Εργασίας από τα κλιμάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα τέκνων, εξετάζεται- σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πρώτης έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας- η ενοποίηση του ειδικού ετήσιου επιδόματος ύψους 500 ευρώ ανά τέκνο που παίρνουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι σε ένα ενιαίο επίδομα με χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια.

Τρία σενάρια εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας. Να πέσουν τα εισοδηματικά όρια και μαζί να μειωθούν τα ποσά επιδόματος που θα λαμβάνουν όσοι έχουν τρία και άνω παιδιά, να μειωθούν τα εισοδηματικά όρια, χωρίς να αλλάξουν τα ποσά ή να μειωθούν πολύ τα όρια εισοδήματος- σχεδόν στο μισό από σήμερα- ώστε αυτά που θα χάσουν οι σημερινοί δικαιούχοι να διοχετευτούν σε οικογένειες με ένα και δύο παιδιά.

Το τρίτο σενάριο είναι το βασικό που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα και είναι πιο κοντά στις κυβερνητικές επιδιώξεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα περικόψει κατά 50% την ετήσια δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με δέσμευση που ανέλαβε με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο.

Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει από τον φετινό Οκτώβριο στον επανασχεδιασμό του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ή και με την επιβολή μειώσεων στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης.

Το αποτέλεσμα θα είναι το επίδομα αυτό να το λαμβάνουν πολύ λιγότερα νοικοκυριά ενδεχομένως δε και σε χαμηλότερο ύψος.

Η περικοπή του επιδόματος θα ισχύσει από την επόμενη περίοδο καταβολής που ξεκινά θεωρητικά από τις 15 Οκτωβρίου 2017 αλλά πρακτικά από το τέλος Δεκεμβρίου 2017 ή τις αρχές Ιανουαρίου 2018 και λήγει στις 30 Απριλίου 2018


Διαβάστε Περισσότερα

 • Τα πρώτα ιπτάμενα τσιπάκια
 • Τα λιπαρά των γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο – Τι έδειξε έρευνα
 • Έρευνα συνδέει τη βιβλική καταστροφή στα Σόδομα με πρόσκρουση αστεροειδή
 • Φθινοπωρινή Ισημερία
 • Έτοιμο να σαλπάρει το «Θαύμα των Θαλασσών»
 • Η θάλασσα «ξυπνάει» το ηφαίστειο της Σαντορίνης – Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα μιας έκρηξης
 • Αγιορείτικη συνταγή για το πιο εύκολο και νόστιμο φθινοπωρινό γλυκό
 • Κοροναϊός – Συγγενικοί ιοί προκαλούν «εκατοντάδες χιλιάδες» σιωπηλά κρούσματα
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *