Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ποιοί διακινούν σενάρια για διπλές κάλπες το φθινόπωρο

Το «όχι» της Φώφης Γεννηματά, οι εκτιμήσεις του Μαξίμου για πιθανές διαρροές από την αντιπολίτευση, αλλά και τα σενάρια για διπλές εκλογές ακόμη και το φθινόπωρο – τα οποία τροφοδοτεί τόσο η Συγγρού, όσο και η Χαριλάου Τρικούπη – φουντώνουν το πολιτικό πόκερ γύρω από τον εκλογικό νόμο.

«Εμείς δεν ψηφίζουμε αποσπασματικά σημείαΘέλουμε ένα νόμο γύρω από τα πέντε σημεία», δήλωσε χθες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, υιοθετώντας ουσιαστικά τη γραμμή Βενιζέλου και κλείνοντας την πόρτα στην υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για την απλή αναλογική.

Το σενάριο των διπλών εκλογών

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα πιο μπροστά αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς σε επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να προκαλέσει διπλές εκλογές το φθινόπωρο: « Ο Τσίπρας», είπε, «είναι προφανές ότι δεν μπορεί να βρει ευρεία συναίνεση και καθιστά και ρυθμιστή τη Χρυσή Αυγή… Γιατί βιάζεται; Σκοπεύει να αποδράσει το φθινόπωρο;»

Το σενάριο των διπλών εκλογών έθεσε σήμερα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΒΗΜΑ FM και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, ενώ ανάλογες ήταν οι διαρροές και από στελέχη της ΝΔ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κατά τα γαλάζια στελέχη, ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας ότι δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία των 200 βουλευτών για να αποκτήσει άμεσα ισχύ ο νέος εκλογικός νόμος, βάζει σε εφαρμογή σχέδιο διπλής προσφυγής στις κάλπες ανάλογο με το σκηνικό του 2012.

Όπως υποστηρίζουν, στόχος είναι να μην πάρει η ΝΔ ποσοστό πάνω από 32% έτσι ώστε να μην μπορεί να σχηματίσει ούτε κυβέρνηση συνεργασίας – καθ’ ότι εκτιμάται πως το Ποτάμι δεν θα μπει στη Βουλή – και, αναγκαστικά, να υπάρξει άμεσα δεύτερη προσφυγή στις κάλπες.

Αυτή η δεύτερη αναμέτρηση θα γίνει με τον νέο εκλογικό νόμο και θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την δυνατότητα να συγκροτήσει κυβέρνηση ακόμη και ως δεύτερο κόμμα.

Μαντάς: Ποντάρουν ακόμη στην αριστερή παρένθεση

Σ’ αυτά τα σενάρια πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπαντά επαναφέροντας το σενάριο της αριστερής παρένθεσης:

«Υπάρχουν πιέσεις από αυτό που ονομάζουμε «κατεστημένο», επειδή κάποιοι ποντάρουν στο κλείσιμο της «αριστερής παρένθεσης». Κάποιοι θεωρούν ότι το αίτημα για εκλογές παραμένει ζωντανό, κάποιοι ποντάρουν σε μία τέτοια κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά σήμερα o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι  η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο είναι μια κίνηση «στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μακριά από τις εκλογές, δεν έχει καμία σχέση (με εκλογές), δεν προαναγγέλλει κίνηση της κυβέρνησης προς νέες εκλογές. Έχουμε δουλειά και πολύ σημαντικά ζητήματα. Αυτό το αίτημα, εξάλλου, δεν εκφράζεται σε καμία δημοσκόπηση».

«Θα ψηφίσουν βουλευτές και από το Ποτάμι»

Ενδιαφέρον, δε, παρουσιάζει και η εκτίμηση του Χρήστου Μαντά ότι θα υπάρξουν βουλευτές τόσο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όσο και από το Ποτάμι που θα υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση:

«Έτσι όπως είναι η πρόταση εκλογικού νόμου», δήλωσε, « μου φαίνεται περίεργο στα άρθρα 1 & 2 για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την ψήφο στα 17 να μην υπάρξει η πλειοψηφία των 2/3. Για το ΚΚΕ δεν πιστεύω ότι υπάρχει θέμα. Πέρα από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον εκλογικό Νόμο, και από το Ποτάμι θα ψηφίσουν».

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υπερψήφισης της απλής αναλογικής δημιουργώντας ρήγμα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και την ευρύτερη κεντροαριστερά, ενώ κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι διαφαίνονται διαφοροποιήσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του Ποταμιού όπως ο Σπύρος Λυκούδης.

Τα «κουκιά» και το στοίχημα για τους 200 βουλευτές

Με βάση τις επίσημες γραμμές και τις έως τώρα δηλώσεις, πάντως, το παζλ και η αριθμητική του εκλογικού νόμου έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων έχουν πει καθαρό «ναι», γεγονός που σημαίνει ότι η κυβερνητική πρόταση συγκεντρώνει 162 δεδομένες ψήφους.

Το ΚΚΕ, όπως δήλωσε ο γραμματέας του Δημήτρης Κουτσούμπας στο άρθρο του στη Real News, «επιφυλάσσεται» να ψηφίσει κάποιες διατάξεις, το Ποτάμι έχει πει καθαρό «όχι», ενώ στην άρνηση κατέληξε και το ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη, δε, και στην περίπτωση που η κυβερνητική πρόταση υπερψηφιστεί από ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, θα συγκεντρώνει 195 ψήφους, όπερ θα λείπουν 5 βουλευτές για να περάσει. Εκεί, το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι 4 ανεξάρτητοι (Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Χάρης Θεοχάρης) κι εάν θα υπάρξουν όντως διαρροές από τα υπόλοιπα κόμματα.

Στόχος της κυβέρνησης, πάντως, παραμένει να έχει ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος μέχρι τα μέσα Ιουλίου

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button