Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Περλ Μπακ : Οι πιο επικίνδυνες καρδιακές παθήσεις είναι πάντα ο φθόνος, το μίσος, η πλεονεξία.

17 μαθήματα ζωής & αποσπάσματα από το αριστουργηματικό βιβλίο της Αμερικανίδας συγγραφέως, Η Μάνα.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Περλ Μπακ. Η συγγραφέας η οποία “για τις πλούσιες και αληθώς επικές περιγραφές τής ζωής των χωρικών στην Κίνα, καθώς και για τα βιογραφικά της αριστουργήματα” τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1938.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της το έζησε μέχρι το 1934 στην Κίνα. Το έργο της “The Good Earth” -ένα βιβλίο μυθοπλασίας  με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ το 1931 και το 1932 Την ίδια χρονιά κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ για μυθιστόρημα.

Εκτός από τα φιλοσοφημένα αποφθέγματά της που έχω ξεχωρίσει, το βιβλίο της που μου άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής μου είναι “Η Μάνα”. Όταν το διάβασα για πρώτη φορά είχα μόλις ξεκινήσει τις σπουδές μου. Δεν ήμουν ακόμα μητέρα. Νομίζω ότι αν το διάβαζα τώρα που έχω αποκτήσει τα παιδιά μου, θα με συγκλόνιζε ακόμα περισσότερο. Επέλεξα να σας παραθέσω ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα. Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Κίνα, στις αρχές του 20ού αιώνα. Επικεντρώνεται στη μορφή της μητέρας η οποία αποτελεί σπουδαίο πρότυπο αγάπης, προσφοράς, κατανόησης. Περιγράφονται η καθημερινή ζωή και οι ασχολίες μιας μητέρας που συντηρεί με την αδιάκοπη εργασία και την απίστευτη αφοσίωσή της τη φτωχή αγροτική της οικογένεια.

Ακολουθούν 17 μαθήματα ζωής της Περλ Μπακ και απόσπασμα από τη “Μάνα”.

Οι μεγάλες αρετές κάνουν τον άνθρωπο αξιοθαύμαστο, τα μικρά ελαττώματα τον κάνουν αξιαγάπητο.

Να οδηγήσεις τη γυναίκα έξω από το σπίτι, να οδηγήσεις τον άντρα μέσα, αυτό θα πρέπει να είναι ο στόχος της παιδείας. Το σπίτι χρειάζεται τον άντρα, και ο κόσμος εκεί έξω χρειάζεται τη γυναίκα.

Δεν περιμένω την κατάλληλη διάθεση. Δεν καταφέρνεις τίποτα αν το κάνεις αυτό. Το μυαλό σου πρέπει να ξέρει ότι πρέπει να στρωθεί στη δουλειά.

Το να βοηθάς τους συνανθρώπους σου είναι ωραίο, αλλά μόνο όταν γίνεται με χαρά, με όλη σου την καρδιά και με ελεύθερο πνεύμα.

Αν η θρησκεία είναι νεκρή, καλύτερα να ψάξουμε να βρούμε άλλες πηγές ηθικής δύναμης, πριν είναι πολύ αργά.

Το μυστικό της χαράς στη δουλειά περιέχεται σε μια λέξη: ποιότητα. Το να ξέρεις να κάνεις κάτι καλά σημαίνει να το απολαμβάνεις.

Δεν μπορείς να αναγκάσεις τον εαυτό σου να αισθανθεί κάτι που δεν αισθάνεσαι, αλλά μπορείς να τον αναγκάσεις να κάνει το σωστό παρά τα αισθήματά σου.

Οι πιο επικίνδυνες καρδιακές παθήσεις είναι πάντα ο φθόνος, το μίσος, η πλεονεξία.

Όταν οι άνθρωποι καταστρέφουν τους παλιούς θεούς, βρίσκουν νέους για να τους αντικαταστήσουν.

Οι νέοι δεν ξέρουν αρκετά για να είναι συνετοί και γι’ αυτό προσπαθούν το αδύνατο -και το πετυχαίνουν, τη μια γενιά μετά την άλλη.

Η αλήθεια είναι πάντα συναρπαστική. Να τη λες. Η ζωή είναι πληκτική χωρίς αυτήν.

Η πρόοδος περιέχει μέσα της το σπόρο της ευτυχίας.

Το να βρεις τη χαρά στη δουλειά σημαίνει να ανακαλύψεις την πηγή της νεότητας.

Η τάξη είναι το σχήμα στο οποίο στηρίζεται η ομορφιά.

Όπως ο Κομφούκιος παλιά, με συναρπάζει τόσο πολύ το θαύμα της γης και της ζωής πάνω σ’αυτήν, που δεν μπορώ να σκέφτομαι για τον παράδεισο και τους αγγέλους.

Η βασική ανακάλυψη για ένα λαό είναι η ανακάλυψη της σχέσης ανάμεσα στους άντρες του και στις γυναίκες του.

Η φύση είναι ένα στοιχειωμένο σπίτι, αλλά η τέχνη είναι ένα σπίτι που προσπαθεί να στοιχειώσει.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button