Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Παγκόσμια πρωτιά: Έζησε έξι ημέρες χωρίς πνεύμονες εν αναμονή μοσχεύματος

Επέζησε έξι ημέρες χωρίς πνεύμονες αλλά πλέον μπορεί να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ο λόγος για μια 32χρονη από τον Καναδά, που χρωστάει τη ζωή της σε μια τολμηρή αλλά συνάμα επαναστατική μέθοδο που επέλεξαν οι γιατροί της για να την κρατήσουν στη ζωή. Και ποια είναι αυτή; Η αφαίρεση των πνευμόνων της, εν αναμονή του κατάλληλου μοσχεύματος!

Τον Απρίλιο, η Μελίσα Μπενουά έφτασε στο νοσοκομείο του Τορόντο με σοβαρή λοίμωξη στους πνεύμονες. Οι γιατροί συνειδητοποίησαν ότι η Μπενουά, που γεννήθηκε με κυστική ίνωση, είχε μόλις μερικές ώρες ζωής.

Αποφάσισαν λοιπόν να τα παίξουν… όλα για όλα. «Ήταν μια δύσκολη συζήτηση γιατί μιλούσαμε για κάτι που από όσο γνωρίζουμε δεν έχει γίνει ποτέ και είχε πολλές άγνωστες παραμέτρους» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δρ. Νίαλ Φέργκιουσον, ο υπεύθυνος του γενικού νοσοκομείου του Τορόντο.

Η 32χρονη, μητέρα ενός μικρού παιδιού, είχε κολλήσει γρίπη που της προκάλεσε αναπνευστική ανεπάρκεια. Έτσι, οι γιατροί υποχρεώθηκαν να βάλουν σε καταστολή και να υποβοηθούν την αναπνοή της με μηχανήματα. «Είχε πάρει ένα δρόμο από τον οποίο ξέραμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει. Η μόνη της ελπίδα ήταν μια μεταμόσχευση πνευμόνων» είπε ο Φέργκιουσον.

Η Μελίσα Μπενουά με τον σύζυγό της Κρις και την τρίχρονη κόρη τους μετά από την επέμβαση

Παρότι η Μπενουά διασωληνώθηκε, η κατάσταση της υγείας της συνέχισε να επιδεινώνεται. Τα μικρόβια στους πνεύμονές της είχαν πάθει «ανοσία» στα αντιβιοτικά, κάτι το οποίο της προκάλεσε σηπτικό σοκ και έκανε την πίεσή της να πέσει σε επικίνδυνα επίπεδα.  Και μετά, ένα –ένα, τα όργανα του σώματός της άρχισαν να υπολειτουργούν.

Οι γιατροί της συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν μια τολμηρή λύση, την οποία επεξεργάζονταν για αρκετά χρόνια αλλά δεν είχαν ποτέ δοκιμάσει. Την αφαίρεση των πνευμόνων της.

Οι θεράποντες ιατροί ήλπιζαν ότι με αυτό τον τρόπο, θα έβγαζαν από την «εξίσωση» την πηγή της μόλυνσης.

Οι άγνωστοι παράμετροι ήταν πολλοί αλλά η ιατρική ομάδα δεν έβλεπε άλλη λύση. «Αυτό που μας βοήθησε ήταν ότι ξέραμε με βεβαιότητα ότι είχε μόλις λίγες ώρες ζωής. Αυτό μας έδωσε το κουράγιο να πούμε ότι εάν είναι να σώσουμε αυτή τη γυναίκα, τότε πρέπει να το κάνουμε τώρα» είπε ο δρ. Σαφ Κεσάβτζι, ένας από τους τρεις χειρουργούς της Μπενουά.

Ο σύζυγός της, Κρις, άναψε το «πράσινο φως», σκεπτόμενος την τρίχρονη κόρη του ζευγαριού. «Είχαμε ανάγκη αυτή την ευκαιρία. Τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα για τόσο πολύ καιρό, που χρειαζόμασταν να πάει κάτι καλά» είπε ο ίδιος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Έτσι, στα μέσα του περασμένου Απριλίου μια ομάδα 13 γιατρών ξεκίνησε την επέμβαση της Μπενουά. «Οι πνεύμονές της ήταν γεμάτοι με βλέννα, πρησμένοι και σκληροί όπως μια μπάλα του φουτμπολ» είπε ο Κεσάβτζι, και συμπλήρωσε: «Τόσο, που δυσκολευτήκαμε να τους βγάλουμε».

Μερικές ώρες αργότερα, η κατάσταση της υγείας της άρχισε να βελτιώνεται δραματικά. «Πραγματικά μέσα σε ελάχιστα λεπτά μετά την αφαίρεση των πνευμόνων, περίπου 20, η πίεσή της είχε επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα και μπορούσαμε να σταματήσουμε όλα τα φάρμακα για την πίεση και να την αφήσουμε να ζήσει με τη βοήθεια των μηχανημάτων, των αντλιών, που φρόντιζαν την κυκλοφορία της» είπε ο Κεσάβτζι, μιλώντας στο Canadian Press.

Ένας μικρός τεχνητός πνεύμονας συνδέθηκε με την καρδιά της Μπενουά ενώ άλλα μηχανήματα οξυγόνωναν και κυκλοφορούσαν το αίμα της.

Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν σε αυτό το σημείο οι γιατροί είναι να περιμένουν το κατάλληλο μόσχευμα.

Άρχισαν να αναρωτιούνται πόσο καιρό θα έπρεπε να περιμένουν και πόσο καιρό θα μπορούσαν να κρατήσουν ζωντανή την 32χρονη. «Δεν ξέραμε αν θα είχαμε τα μοσχεύματα σε μια ημέρα ή σε ένα μήνα» δήλωσε ο Κεσάβτζι.

Έξι μέρες αργότερα, η Μπενουά έλαβε διπλό δώρο ζωής και υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση.

Έκτοτε, η κατάσταση της υγείας της βελτιώνεται σταθερά.

Παρότι αρχικά ήταν τόσο αδύναμη που δεν μπορούσε ούτε να στηρίξει το κεφάλι της, πλέον έχει αρχίσει να περπατάει χωρίς τη βοήθεια μπαστουνιού.

Η τρομακτική αυτή περιπέτεια προκάλεσε βλάβες και στα νεφρά της Μπενουά αλλά οι γιατροί της ευελπιστούν ότι σε λίγο καιρό θα είναι αρκετά καλά για να λάβει μόσχευμα από τη μητέρα της.

Και τι λέει η ίδια για την περιπέτειά της; «Μου πήρε καιρό να συνειδητοποιήσω τι συνέβη. Δεν μπορούσα να καταλάβω. Επιστρέφεις κυριολεκτικά από το κατώφλι του άλλου κόσμου και πας στο σπίτι σου. Αλλά είμαι τόσο ευγνώμων, τόσο απίστευτα χαρούμενη που γύρισα στο σπίτι μου…» είπε η ίδια.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button