Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Οι μεγάλες αδικημένες – Οι πέντε γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και δεν το ξέρουμε

Πέντε γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και όμως δεν έχουν λάβει την αναγνώριση που τους αρμόζει. Γυναίκες απο το κόσμο της τεχνολογίας, της επιστήμης και των τεχνών. Γυναίκες που έχουν αφήσει σημαντικό έργο και έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στην εξέλιξη της ανθρωπότητας

Δείτε ποιες είναι και διαβάστε την ιστορία τους

Η κόρη του Λόρδου Βύρωνα

1
Αγγλίδα μαθηματικός, κόρη του Λόρδου Βύρωνα, που θεωρείται από τους πρωτοπόρους της πληροφορικής.

Η Αυγούστα Άντα Κινγκ, κόμισα του Λάβλεϊς (Augusta Ada King, Countess of Lovelace) γεννήθηκε ως Αυγούστα Άντα Μπάιρον (Augusta Ada Byron) στο Λονδίνο στις 10 Δεκεμβρίου 1815. Ήταν καρπός του εφήμερου γάμου του άγγλου ποιητή και σημαντικού φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα (1788-1824) με τη βαρώνη Άννα Μίλμπανκ (1792-1860). Μετά τον χωρισμό των γονέων της στις αρχές του 1816, την κηδεμονία της μικρής Άντας ανέλαβε η μητέρα της, αλλά τον περισσότερο χρόνο τον περνούσε με την γιαγιά της Τζούντιθ Μίλμπανκ.

Το νεαρό κορίτσι, παρότι ήταν φιλάσθενο και παρέμενε για μεγάλο χρόνο κλινήρες, έλαβε αξιοζήλευτη μόρφωση κατ’ ιδίαν, με έμφαση στα μαθηματικά και τις επιστήμες, με καθηγητές τον ριζοσπάστη ιερωμένο Γουίλιαμ Φρεντ, τον μετέπειτα σύζυγό της Γουίλιαμ Κινγκ, τον μαθηματικό και φιλόσοφο Ογκάστους Ντε Μόργκαν και τη μαθηματικό Μαίρη Σόμερβιλ.

Η Άντα Μπάιρον έδειξε ενδιαφέρον για τις ψευδοεπιστήμες της φρενολογίας και του μεσμερισμού. Στις 8 Ιουλίου1835 η Άντα παντρεύτηκε τον παλαιό της καθηγητή Γουίλιαμ Κινγκ, Κόμητα του Λάβλεϊς (1805-1893), με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά: τον Βύρωνα (1836), την Αναμπέλα (1837) και τον Ραλφ Γκόρντον (1839).

Το 1841 ο Τσαρλς Μπάμπατζ δίνει μια διάλεξη στο Τορίνο και ο Ιταλός μαθηματικός Λουϊτζι Μενάμπρεα, έχοντας κρατήσει σημειώσεις από τη ομιλία, δημοσιεύει σχετικό άρθρο στα γαλλικά. Η Άντα το μεταφράζει και το στέλνει στον Μπάμπατζ, με τον οποίο είχε πυκνή αλληλογραφία. Αυτός την ενθαρρύνει να γράψει παράλληλα με τη μετάφραση του άρθρου και τα δικά της σχόλια, πράγμα που η Άντα κάνει, τριπλασιάζοντας την έκτασή του.

Εκτός από τις προβλέψεις της ότι μια παρόμοια μηχανή στο εγγύς μέλλον θα μπορεί όχι μόνο να επιλύει μαθηματικά προβλήματα, αλλά και να συνθέτει πολύπλοκη μουσική και να παράγει γραφικά, στο άρθρο περιλαμβάνει ένα σχέδιο για το πώς η Αναλυτική Μηχανή θα μπορούσε να υπολογίζει τους αριθμούς Μπερνούλι. Αυτό ακριβώς το σχέδιο θεωρείται από τους ιστορικούς το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή και η Άντα Λάβλεϊς η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών.

Margaret Hamilton- Η γυναίκα που έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι

2

Με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα παρακολουθούσε πριν από 46 χρόνια την κατάκτηση της Σελήνης από τον άνθρωπο. Ήταν 20 Ιουλίου, του 1969, που το Apollo 11 με τους αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μαϊκλ Κολινς εφτανε στο φεγγάρι.Ο πρώτος που πάτησε στην επιφανεια της Σελήνης ήταν ο Άρμστρονγκ ο οποίος είπε το περιφημο » Ένα μικρό βήμα ενός ανθρώπου, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα».

Οι άνθρωποι γιόρτασαν σε όλο τον κόσμο, αν και λίγοι ήταν πιο ανακουφισμένοι από την Μάργκαρετ Χάμιλτον. Η 78 χρονη σήμερα – τότε ήταν μόλις 33 – μηχανικός λογισμικου, ήταν εκείνη που διασφαλισε την ομαλή προσελήνωση και την επιστροφή του «Απόλλων 11″

«Θυμάμαι, Θεέ μου, δούλεψε,» λέει στο TIMΕ, η πρωτοποριακή μηχανικός λογισμικού . «Ήμουν τόσο χαρούμενη. Αλλά ήμουν πιο χαρούμενη γι “αυτό που λειτουργησε, από το γεγονός ότι προσγειωθήκαμε». Το «αυτό» ήταν ο θρυλικος πλέον «Απόλλων 11″.

Βαλεντίνα Τερεσκόβα

3

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα είναι η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα. Αυτό το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στις 16 ως 19 Ιουνίου 1963.

Η Τερεσκόβα επιλέχθηκε μεταξύ 400 και πλέον υποψηφίων για να κυβερνήσει το διαστημόπλοιο Βοστόκ 6. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης αποστολής της, πραγματοποίησε διάφορες δοκιμές και συνέλεξε στοιχεία για τις αντιδράσεις του γυναικείου σώματος στη διαστημική πτήση.

Sue Black- Η δυναμική επιστήμονας

4

Είναι καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Η δυναμική επιστήμονας μάχεται για την αναγνώριση της γυναικείας συμμετοχής στην αποκωδικοποίηση των μυστικών συνομιλιών των Ναζί στον πόλεμο.

Joanna Shields

5

Είναι η πρώτη βρετανή υπουργός με αρμοδιότητα την ασφάλεια του Ιντερνετ. Η εργασία της εντυπωσιάζει αφού εντοπίζει τους εγκληματίες στο διαδίκτυο.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button