Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Συναγερμός ΕΟΦ για 100 πασίγνωστα φάρμακα: Τι προειδοποιεί

Τι προειδοποιεί ο ΕΟΦ για 100 δημοφιλή φάρμακα της αγοράς;

Ελλείψεις σε 117 φαρμακευτικά σκευάσματα καταγράφει τον τελευταίο καιρό, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Οι νέες ελλείψεις αφορούν τα φάρμακα Tazocin, Zobactam, Tazorex, Primperan, Myclausen, Vancomycin, Nolvac, Kiovig, καθώς και τα εμβόλια pentavac, vaqta για την ηπατίτιδα Α ενηλίκων, το Pneumo 23 (πνευμονιόκοκκου) και το ACT – HIB (αιμόφιλου ινφλουέντζα Β).

Στις ελλείψεις προστέθηκαν επίσης τα Nolvadex, Pulmicort, Salofalk, Sinequan, Fentanyl, Pregnyl 1500-5000 iu, ενώ το ΙΦΕΤ διαπιστώνει ελλείψεις στα Azactan, Erithromycin, Esperal, Sodium Nitrite, TRH, Deflazacort, Nepresol, Synacten Depot, Rythmodan, Ritmodan.

Από το σύνολο των φαρμάκων που λείπουν, τα 57 έχουν ανακοινώσει διακοπή διάθεσης και κυκλοφορίας, όμως όπως επισημαίνεται, υπάρχουν εναλλακτικά θεραπευτικά σχήματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθήσεις.

Σε ότι αφορά ορισμένα εμβόλια, αναμένεται η αποκατάσταση της επάρκειάς τους ως το τέλος του έτους, ενώ για κεφαλοσπορίνες 3ης γενεάς δεν προβλέπεται η αποκατάσταση της κυκλοφορίας τους πριν το 2019. Σε πολλά από τα φάρμακα τα οποία επίσης παρουσιάζουν έλλειψη, αναμένεται η εκ νέου κυκλοφορία τους ως το τέλος του 2017, γιατί θα έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην παρασκευάστρια εταιρία.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία του Paraplus, Travogen, Tarmed και Octegra, καθώς και από το ΙΦΕΤ των Ospolot, Restasis, Testoviron oily, Loniten, Zarontin και Depomedrol, τα οποία εμφάνιζαν ελλείψεις πριν λίγο καιρό.

Απαγόρευση εξαγωγών σε 21 φάρμακα

Να θυμίσουμε ότι ο ΕΟΦ μόλις πρόσφατα, απαγόρευσε τις παράλληλες εξαγωγές σε 21 νέα σκευάσματα, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην κάλυψη των ασθενών.

Επιπλέον ο ΕΟΦ, σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύει την αποθεματοποίηση των σκευασμάτων αυτών όσο ισχύει η απόφαση απαγόρευσης εξαγωγής τους.

Ειδικότερα, τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη και για το οποία εκδόθηκε η απαγόρευση εξαγωγών είναι τα ASACOL, MEZAVANT, PENTASA και SALOFALK που περιέχουν την ουσία μεσαλαζίνη – κατά των ΙΦΝΕ και ηπαρίνες διαφόρων κατηγοριών που χρησιμοποιούνται ως αντιπηκτικα όπως το CLEXANE (ελοξαπαρίνη), FRAXIPARINE ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους, INNOHEP τινζαπαρίνη και ARIXTRA φονταπαρινόξη

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button