Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Οι δανειστές θέλουν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ: Όλο το μεγάλο παρασκήνιο για την ρύθμιση του χρέους

Όλα παίζονται και όλα είναι ανοιχτά για την επομένη των εκλογών σε ό,τι αφορά στις συνεργασίες των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα η παρέμβαση των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών είναι σαφής.

Πηγή της Κομισιόν, σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα λέει χαρακτηριστικά ότι “είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα” για να δείξει χαρακτηριστικά ότι οι διαπραγματεύσεις και ειδικότερα το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους που συνδέεται άμεσα με το πρόγραμμα προσαρμογής δεν αφορά σε ένα κόμμα ή μια απλή κυβερνητική πλειοψηφία αλλά σε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

Η άποψη αυτή έχει σταλεί ως μήνυμα σε όλα τα κόμματα στην Ελλάδα και φαίνεται ότι παίζει σημαίνοντα ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης την 21η Σεπτεμβρίου.

Ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές διαμηνύουν ότι επιθυμούν ευρύτατη κυβερνητική συνεργασία και κυρίως ευρύτατη συναίνεση σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος και στην ψήφιση μέτρων, άσχετα από τα κόμματα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Ουσιαστικά δείχνουν το δρόμο του μεγάλου συνασπισμού, ακόμη και με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στην ίδια κυβέρνηση ή έστω κοινοβουλευτική συναίνεση ανάλογη εκείνης του Ιουλίου και του Αυγούστου σε επίπεδο ψήφισης και εφαρμογής των μέτρων.

Η υπόσχεση από μέρους των δανειστών, για ακόμη μια φορά δεν είναι άλλη από τη ρύθμιση του χρέους, μια ρύθμιση που συνδέεται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αναμένεται (ιδανικά) εντός του έτους.
Ουσιαστικά οι εταίροι ζητούν ευρύτατο συνασπισμό και συναίνεση για την εφαρμογή του προγράμματος απαρέγκλιτα και έναρξη της διαπραγμάτευσης για ρύθμιση του χρέους αμέσως μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τοποθετούν δηλαδή την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους περί τα τέλη του έτους, αν και ήδη η διενέργεια των εκλογών φαίνεται πως έχει πάει πίσω όλη τη διαδικασία.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button