Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Χωρίς κατηγορία

Αναγνωρίστε τα σημάδια ψυχολογικής βίας

Η ψυχική κακοποίηση μπορεί να συντελεστεί τόσο μέσα σε μια σχέση, σε έναν γάμο ή ακόμα και μέσα στην οικογένεια. Εκδηλώνεται με τρόπο ύπουλο και συχνά  συγκαλυμμένο. Το άτομο που βιώνει την κακοποίηση  βρίσκεται σε σύγχυση, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνει είναι συγκεχυμένα και αρκετές φορές αλληλοσυγκρουόμενα. Σχεδόν πάντα νομίζει ότι φταίει το ίδιο. Τα αποτελέσματά της μπορεί να είναι περισσότερο τραυματικά για το άτομο που θα τα υποστεί, ακόμα και από εκείνα της άσκησης σωματικής βίας.

Η ψυχολογική βία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον υγιή ψυχισμό, κλονίζοντας την αυτοεκτίμηση του ατόμου.

_______ __________

Ο εχθρός δύναται να βρίσκεται μέσα στο ίδιο το σπίτι του θύματος καλά καμουφλαρισμένος. Στην αρχή εμφανίζεται γοητευτικός, τρυφερός και με ειλικρινές ενδιαφέρον αλλά σταδιακά και κλιμακωτά χειραγωγεί τον στόχο του. Του ασκεί τέτοια συναισθηματική βία, ώστε να διαστρεβλώσει την αίσθηση της πραγματικότητας και της εκτίμησης του σωστού ή του λάθους. Ο θύτης προσεγγίζει συνήθως ευγενικούς χαρακτήρες, ευαίσθητους και ευπροσάρμοστους. Άλλοτε όταν πρόκειται για την οικογένεια κάνει κατάχρηση της θέσεως επιβολής ή εξουσίας που ασκεί, χρησιμοποιώντας και την άλλη ισχυρή μορφή εξάρτησης την οικονομική. Θολώνει την κρίση του θύματος, χτυπώντας την αυτοεκτίμησή του, δημιουργώντας τεράστιες ενοχές και μεταθέτοντας τις ευθύνες του ίδιου στους άλλους.

Ο θύτης θα αρνηθεί την οποιαδήποτε σχέση του με αυτές τις αλλαγές και θα ισχυριστεί πως πρόκειται για έλλειμμα της προσωπικότητας του θύματος. Η ενοχή συχνά είναι ταυτόσημη της δυσδιάκριτης αυτής βίας. Οι εντάσεις είναι μέρος της καθημερινότητας και παράλληλα ένα μέσο επιβολής, καθώς πολλές φορές  προκαλούνται τεχνητά. Τσακίζουν την ψυχολογία και κάποιες φορές αρρωσταίνουν τον σύντροφο που τα εισπράττει.

Τα σημάδια που όταν τα αναγνωρίσετε θα πρέπει να σας οδηγήσουν άμεσα μακριά:

– Επιθέσεις εναντίον της προσωπικότητας ή της εμφάνισης. Σου λέει πως είσαι χοντρή, άσχημη, άχρηστη, τρελή αλλά αυτός είναι καλός και σε ανέχεται.

– Σε μειώνει σε υποτιμά μπροστά σε κόσμο, είτε του οικείου περιβάλλοντος, είτε σε δημόσιο χώρο, εξαπολύοντας ύβρεις, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και χρησιμοποιώντας ως μέσο χειραγώγησης τα κλάματα.

– Η χρήση άρνησης: «από το μυαλό σου τα βγάζεις», «είσαι τρελή», «ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο»…

– Σου ασκεί συστηματική και οξεία κριτική για όλες τις εκφάνσεις της ζωής σου, επαγγελματικής, προσωπικής ή φιλικής.

-Με την πρόφαση ζήλειας και δήθεν άσεμνης συμπεριφοράς (του θύματος) σε  απομονώνει κοινωνικά, ισχυριζόμενος παράλληλα πως σε κατηγορούν πίσω από την πλάτη σου ή σε κοροϊδεύουν.

– Όταν στους τσακωμούς καταστρέφει αγαπημένα προσωπικά σου αντικείμενα, επιτίθεται λεκτικά σε ανθρώπους που αγαπάς και εκτιμάς, απειλεί να σκοτώσει ή να χτυπήσει το αγαπημένο σου κατοικίδιο.

ψυχολογική βία, ψυχολογική πιεση σημαδια ψυχολογικής βίας, ψυχική κακοποίηση

– Είναι απόμακρος και συμπεριφέρεται με κακία όταν είσαι αδύναμη ή άρρωστη. Προσπαθώντας να σε καταπονήσει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

– Φλερτάρει προκλητικά μπροστά σου με άλλες γυναίκες ακόμα και όταν σε συνοδεύει. Συχνά διατηρεί ή επιδιώκει και άλλη σχέση.

– Εκφράζεται υποτιμητικά για την ικανότητά σου ως μητέρα,  φίλη, ερωμένη…

– Σε πιέζει για σεξουαλική επαφή ακόμα και όταν εσύ δεν επιθυμείς.

– Σε κατηγορεί για ότι συμβαίνει είτε είναι σημαντικό, είτε το πιο ανούσιο και ασήμαντο, γεγονός που προκαλεί ξανά σύγχυση καθώς το θύμα δεν κατανοεί τον λόγο της επίθεσης.

– Κάνει άσχημα αστεία, χοντροκομμένα δήθεν στο πλαίσιο ιλαρής διάθεσης. Ο τόνος της φωνής του σχεδόν πάντα είναι σαρκαστικός.

– Όταν είστε με κόσμο αλλά και κάποιες στιγμές μόνοι υπερβάλει με την τρυφερότητα και το ενδιαφέρον, έτσι ώστε δημιουργείται εκ νέου σύγχυση στο συναίσθημα και παραπλανούνται οι οικείοι.

– Όταν προσπαθείς να φύγεις, είτε σε απειλεί να σε σκοτώσει, είτε σε παρακαλάει με λυγμούς πως θα αλλάξει συμπεριφορά.

– Σου λέει πόσο δύστροπη… είσαι και πως πρέπει να τον ανεχτείς γιατί κανένας άλλος δεν θα σε θελήσει ποτέ, ενώ αυτός σε αγαπά.

– Προσπαθεί να σε πείσει πως ότι ζεις μαζί του, το προκαλείς και σου αξίζει, καθώς αυτός το κάνει με την  πλασματική πρόθεση να βελτιωθείς.

– Σε απομονώνει συνειδητά από  φίλους ή συγγενείς ή από άτομα που πραγματικά θέλουν το καλό σου και ενδιαφέρονται για εσένα δημιουργώντας διάφορες ίντριγκες.

– Θέλει να σε ελέγχει συνεχώς, να επιβάλλεται, να ρυθμίζει τις ανάγκες σου π.χ. για θέρμανση ή φαγητό, νερό, ανάλογα με την δική του διάθεση.

– Απειλεί πως θα αυτοκτονήσει αν τον εγκαταλείψεις και σου στερεί την ελευθερία σου και τον οποιοδήποτε προσωπικό σου χώρο με αυτή την δικαιολογία. Είναι χειριστικός και ελεγκτικός.

Σε μια σχέση σημαντικό είναι να αισθανόμαστε ελεύθεροι και καλά!

Προσοχή, όπου υπάρχει ψυχική βία δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσει και η σωματική.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button