Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Συγκλονιστικό βίντεο: Η βασανιστική δοκιμασία των βρεφών που γεννιούνται εθισμένα στα ναρκωτικά

Ο αριθμός των βρεφών που γεννιούνται εθισμένα στα ναρκωτικά στις ΗΠΑ τετραπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία και η «έκρηξη» αυτή αποδίδεται στην «επιδημία» λήψης παυσίπονων και ηρωίνης που μαστίζει την Αμερική.

Σύμφωνα με στοιχεία, κάθε μισή ώρα γεννιέται στις ΗΠΑ ένα παιδί που εμφανίζει σύνδρομο στέρησης του ναρκωτικού στο οποίο ήταν εθισμένη η μητέρα του.

Στη διάρκεια της ανάπτυξής τους στη μήτρα τα παιδιά αυτά αποκτούν εξάρτηση από ναρκωτικά όπως η ηρωίνη και η μεθαδόνη με αποτέλεσμα να γεννιούνται με στερητικό σύνδρομο.

Το βρετανικό δίκτυο Sky News μπήκε στην εξειδικευμένη μονάδα νεογνών στην Ιντιάνα, όπου νοσηλεύονται παιδιά που γεννιούνται με στερητικά σύνδρομα.

«Το κλάμα τους είναι απελπισμένο, καμία προσπάθεια δεν φαίνεται να μπορεί να τα παρηγορήσει», εξήγησε ο Δρ Paul Winchester, διευθυντής του νοσοκομείου St Francis στο Sky News. «Είναι τραγικό, έχουμε μια μητέρα που είναι εθισμένη στα ναρκωτικά. Παλεύουμε ενάντια στην έμφυτη τάση να χαρακτηρίσουμε τη μητέρα ως κακή και το μωρό ως θύμα».

Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο στην Ιντιάνα που ορισμένες μητέρες φτάνουν «φτιαγμένες» στο μαιευτήριο! «Έχουμε περιπτώσεις με μητέρα που παραδέχθηκε πως χτύπησε ηρωίνη στο πάρκινγκ του νοσοκομείου πριν μπει μέσα για να γεννήσει το παιδί», δηλώνει η Δρ Veronica Guilfoy, υποδιευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.

«Μέσα σε 12 με 14 ώρες τα μωρά δείχνουν έντονα συμπτώματα στέρησης από τα ναρκωτικά, κλάμα, εμετούς. Είναι μια πολύ επώδυνη και βασανιστική διαδικασία και η πραγματικότητα είναι πως πρέπει κι εμείς να τους παρέχουμε το ναρκωτικό και σιγά σιγά να γίνει η απεξάρτησή τους», εξηγεί.

Το 2001 μόνο ένα μωρό είχε εισαχθεί στη μονάδα με εθισμό σε ναρκωτικά. Το 2014, 48 μωρά- σχεδόν ένα τη εβδομάδα!

Εκτός από τα μωρά, οι συνέπειες είναι επώδυνες και για τις μητέρες που βουλιάζουν από τύψεις. Η Jessica Barnes ήταν εθισμένη στα παυσίπονα για χρόνια και όταν έμαθε πως είναι έγκυος εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα μεθαδόνης για να αντιμετωπίσει τον εθισμό της. Αυτό σήμαινε ωστόσο πως το αγέννητο παιδί της απέκτησε εθισμό στη μεθαδόνη.

Με τη γέννησή του ο μικρός Elijah εμφάνισε αμέσως στερητικό σύνδρομο.

«Είναι τρομακτικό. Δεν θέλει κανείς να περνά το παιδί του κάτι τέτοιο. Αλλά είμαι ευχαριστημένη που έχει όλη τη βοήθεια που χρειάζεται. Η ενοχή θα υπάρχει πάντα, είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να μάθεις να συγχωρείς τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να νιώθεις ένοχος για όλη τη ζωή σου», λέει.


Αφήστε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *