Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Ο τάφος του Μ.Αλεξάνδρου, η γραφή των Μινωιτών και άλλα 5 μυστήρια που θα λυθούν τον 21ο αιώνα

Τα μυστήρια της αρχαιότητας ανέκαθεν συνάρπαζαν το κοινό. Τα μυστικά των πολιτισμών που κυριάρχησαν στη Γη πριν από χιλιάδες χρόνια πάντα ασκούσαν μια ιδιαίτερη γοητεία, σε μεγάλο βαθμό λόγω των μύθων και θρύλων που έφτασαν μέχρι τη σύγχρονη εποχή, αναγόμενοι πιθανώς σε πραγματικά γεγονότα και προσωπικότητες.

Ο Φρέντρικ Χίμπερτ, αρχαιολόγος του National Geographic και μέλος της National Geographic Society, χαρακτηρίζει τον 21ο αιώνα τη «νέα εποχή της εξερεύνησης» καιπροβαίνει σε επτά προβλέψεις όσον αφορά στο ποια θα είναι τα επτά αρχαιολογικά μυστήρια τα οποία αναμένεται να λυθούν μέσα στον 21ο αιώνα.

jungle ruins maya

1: Ανακάλυψη άγνωστων πόλεων ή και πολιτισμών στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν τεχνολογία LIDAR (light detection and ranging) για να «δουν» κάτω από την πυκνή βλάστηση σε μέρη όπως η Ονδούρα και το Μπελίζ, για να εντοπίσουν οικισμούς των οποίων η ύπαρξη ήταν άγνωστη.

alexander the great

2: Ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή του Τζένγκις Χαν: Τεχνολογίες όπως το GPR (Ground Penetrating Radar) επιτρέπουν τη εξερεύνηση σημείων ενδιαφέροντος κάτω από την επιφάνεια της γης χωρίς σκάψιμο. Στο πλαίσιο του Valley of the Khans Project του National Geographic η ομάδα του Χίμπερτ χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες για τον εντοπισμό πιθανών σημείων, και μετά προέβη σε έρευνα με GPR. «Όσο μεγαλύτερη περιοχή ερευνάς, τόσο πιθανότερο είναι να βρεις κάτι. Γιατί όχι τον τάφο του Τζένγκις Χαν; Ή του Μεγάλου Αλεξάνδρου;»

terracotta army

3: Είσοδος στον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας: Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν που ετάφη ο Κιν Σι Χουάνγκ Ντι, περιτριγυρισμένος από τον διάσημο στρατό πολεμιστών από τερακότα του. Ωστόσο, ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιών σε αντικείμενα που έχουν διατηρηθεί εδώ και πάνω από 2.000 χρόνια κάνει τους αρχαιολόγους διστακτικούς να τον ανοίξουν. Μέσω τεχνολογίας GPR και μαγνητομέτρων μπορεί να χαρτογραφηθεί το εσωτερικό, και μικροσκοπικά ρομπότ μπορούν να μπουν μέσα και να τον εξερευνήσουν με ελάχιστο κίνδυνο πρόκλησης ζημιών.

knossos

4: Αποκρυπτογράφηση της μυστηριώδους γλώσσας των αρχαίων Μινωιτών (Γραμμικής Α): Ο μινωικός πολιτισμός, που άλλοτε διαφέντευε μεγάλο κομμάτι της Μεσογείου, αποκαλύφθηκε τον προηγούμενο αιώνα, αλλά η γλώσσα τους δεν έχει αποκωδικοποιηθεί/ «μεταφραστεί» ακόμα, και ως εκ τούτου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αρχαιολογίας. Για την επίλυση του συγκεκριμένου μυστηρίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία Big Data, και μοντέρνοι και πανίσχυροι υπερυπολογιστές.

nazca lines

5: Κατανόηση των λόγων πίσω από τη δημιουργία των Γραμμών της Νάσκα: Οι ερευνητές ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από τα αρχαία γεωγλυφικά στο Περού, που είναι ορατά από μεγάλα ύψη. Κάποιες εξηγήσεις είναι ότι απεικονίζουν αστερισμούς ή ότι σχετίζονται με τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Ο Χίμπερτ συμφωνεί με τον ανθρωπολόγο Τζόνας Ράινχαρντ, που εκτιμά ότι δεν υπάρχει κάποια μεμονωμένη ερμηνεία/ θεωρία που να μπορεί να θεωρηθεί σωστή. Εδώ εισέρχεται η ανάλυση μέσω υπολογιστών τεράστιων όγκων γεωγραφικών και αρχαιολογικών δεδομένων.

neanderthal

6: Εύρεση ενός ολοκληρωμένου και καλά διατηρημένου πτώματος Νεάντερταλ: Καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως επιφέρει υποχώρηση των παγετώνων, θεωρείται πολύ πιθανό ότι, αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή θα εμφανιστεί ένας καλά διατηρημένος άνθρωπος Νεάντερταλ- όπως βρέθηκε αντίστοιχα μωρό μαμούθ ηλικίας 40.000 ετών στη Σιβηρία.

drakkar vikings

7: Επιβεβαίωση της παρουσίας Βίκινγκ στη Βόρεια Αμερική σε μεγάλη κλίμακα: Με την αύξηση της θερμοκρασίας να φέρνει αποκαλύψεις μυστικών που κρύβονται στους παγετώνες, θεωρείται ότι στον Καναδά θα βρεθεί πιθανώς δίκτυο οικισμών Βίκινγκ, που θα έχει ως αποτέλεσμα να γραφτεί ξανά η ιστορία της «ανακάλυψης» της Αμερικής, προβλέπει ο Χίμπερτ.


Διαβάστε Περισσότερα

 • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗ!
 • Έρευνα: Τα καρκινικά κύτταρα διασπείρονται κατά τον βραδινό ύπνο
 • «Ουράνιες φωλιές» για τους επιβάτες των οικονομικών θέσεων στα αεροσκάφη
 • Άνθρωποι και χταπόδια έχουν κοινά (γνωστικά) γονίδια
 • Κωνσταντίνος Βολανάκης
 • Καναδάς: Ανακαλύφθηκε μωρό μαμούθ ηλικίας 30.000 ετών
 • Τέλος Σεπτεμβρίου θα εμφανισθεί ο ρομποτικός άνθρωπος του Ελον Μασκ (βίντεο)
 • Τα αγιορείτικα γεμιστά του μοναχού Νικήτα
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *