Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Σαν Σήμερα

Χόρας Σίλβερ (1928 – 2014)

Αμερικανός πιανίστας και συνθέτης, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μεταπολεμικής τζαζ.

Ο Χόρας Σίλβερ ξεκίνησε την καριέρα του ως τενοροσαξοφωνίστας, αλλά γρήγορα στράφηκε στο πιάνο, με επιρροές από το παίξιμο του Μπαντ Πάουελ και του Θελόνιους Μονκ. Ο πρώτος που διέκρινε το ταλέντο του ήταν ο σαξοφωνίστας Σταν Γκετς στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Το 1954, κάτοικος ήδη της Νέας Υόρκης, δημιούργησε μαζί με τον ντράμερ Αρτ Μπλέικι το συγκρότημα των Jazz Messengers, που αποτέλεσε ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά σχήματα του χαρντ μποπ (hard bop). Ο Σίλβερ συνεισέφερε καθοριστικά στη διαμόρφωση αυτού του μουσικού ιδιώματος της τζαζ, που προέρχεται από το μπίμποπ (be bop), αλλά είναι εμπλουτισμένο με στοιχεία από το ρυθμ εντ μπλουζ, το γκόσπελ και τη λατινοαμερικάνικη μουσική. Στην πιο “χορευτική” του εκδοχή, το χαρντ μποπ απαντάται και με την ονομασία σόουλ τζαζ (soul jazz), της οποίας ο Σίλβερ είναι από τους διαμορφωτές.

Το 1955 ηχογράφησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο «Horace Silver and the Jazz Messengers» για την Blue Note, με την οποία συνεργάστηκε τα επόμενα 28 χρόνια. Ο δίσκος αυτός χαρακτηρίστηκε «κλασικός» από την κριτική και περιέχει τη γνωστή σύνθεση «The Preacher».

Στη συνέχεια, ο Σίλβερ σχημάτισε μία σειρά από εξαιρετικά κουιντέτα. Το γνωστότερο και πιο «κλασσικό» κουϊντέτο του είχε στη σύνθεσή του τον τρομπετίστα Μπλου Μίτσελ και τον τενοροσαξοφωνίστα Τζούνιορ Κουκ (1958-1964).

Στις πιο γνωστές δημιουργίες του Χόρας Σίλβερ συγκαταλέγονται οι συνθέσεις: «The Preacher» (1955), «Nica’s Dream» (1956), «Señor Blues» (1957), «Sister Sadie» (1959), «Filthy McNasty» (1961) και «Song for my Father» (1965).

Ο Χόρας Σίλβερ πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 18 Ιουνίου 2014, σε ηλικία 85 ετών.

ΠΟΛΥΜΕΣΑ
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button