Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Υποβρύχιες εικόνες: Δύτες εξερεύνησαν το ναυάγιο του ιταλικού πλοίου «Monrosa» ανοιχτά της Αναβύσσου

Οι τρεις δύτες Ερρίκος Κρανιδιώτης, Στέλιος Σταματάκης και Ανδρέας Ανδρικόπουλος βούτηξαν πρόσφατα στα νερά της Αναβύσσου προκειμένου να εξερευνήσουν το ναυάγιο του ιταλικού φορτηγού πλοίου «Monrosa», το κουφάρι του οποίου κείτεται στον βυθό από τις 25 Οκτωβρίου του 1941, οπότε και δέχτηκε επίθεση από βρετανικό υποβρύχιο.

Όπως αναφέρουν, το πλοίο κάθεται σε βάθος 90 μέτρων. Η πλώρη του πλοίου κοιτάζει βόρεια, ενώ η πρύμνη του προς τα νότια. Το Μονρόσα είναι ένα τεράστιο πλοίο για εξερεύνηση (περίπου 130 μέτρα μήκος) με το γερανό του στη θέση του και τα αμπάρια του που αποθήκευε το φορτίο. Όλο το πλοίο καλύπτεται από σφουγγάρια και άλλους βενθικούς οργανισμούς που παρέχουν στον δύτη μια πολύχρωμη επίδειξη ζωής. Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε τον Ιούλιο του 2003 από τον Αντώνη Γράφα με τη χρήση ηχοβολιστικού για να εντοπιστεί η ακριβή του θέση.

 

 

Το Ιταλικό φορτηγό πλοίο “Monrosa” (exIntiano, πρώην Indus), με χωρητικότητα 6703 κόρων, συνολικού μήκους 428 πόδια, που κατασκευάστηκε το 1920 στο ναυπηγείο J. Coughlan&sons του Βανκούβερ. Στις 25/10/1941, συνοδευόμενο από καταδρομικά, στο δρόμο προς τον Πειραιά χωρίς φορτίο, δέχτηκε επίθεση από το Βρετανικό υποβρύχιο HMS Triumph (N18) που εκτόξευσε 3 τορπίλες. Στην συνέχεια τα καταδρομικά προσπάθησαν να επιτεθούν και να καταστρέψουν το υποβρύχιο, αλλά κατάφερε να καταδυθεί και να διαφύγει.

zougla.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button