Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Τσακαλώτος: Υπερφορολογήσαμε τη μεσαία τάξη γιατί δεν πατάξαμε τη φοροδιαφυγή

Η υπερφορολόγηση βοήθησε στην δημιουργία υπεραπόδοσης και πλεονάσματος παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην επιτροπή που  εξεργάζεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι βοήθησαν κι άλλοι παράγοντες και ανέφερε συγκεκριμένα ότι 450 εκατ. ευρώ προήλθαν από ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζομένων και άλλα περίπου 450 εκατ. ευρώ από την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων.

Λίγες ώρες μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ.Χουλιαράκη  στην ίδια επιτροπή περί συνειδητής φορολόγησης της μεσαίας τάξης ο κ.Τσακαλωτος εμφανίστηκε να συμφωνεί μαζί του δηλώνοντας όμως ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να το κάνει. «Αναφορικά με την υπερφορολογία συμφωνώ με όσα είπε Χουλιαράκης. Ο κ. Χουλιαράκης είπε και επαναλαμβάνω και εγω ότι είχαμε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε μια περίοδο που δεν είχαμε έσοδα από πάταξη φοροδιαφυγής».

Μάλιστα  απευθυνόμενος προς την Νέα Δημοκρατία  είπε «μας λέτε ότι δεν είναι λύση να υπερφορολογούμε και μετά να το μοιράζουμε. Αυτό είναι σωστό. Δεν είναι λύση. Δεν θα την διάλεγα. Όμως, ξέρετε ότι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον το ΔΝΤ πάντα υποτιμά την απόδοση των μέτρων που έχουμε και δεύτερον δεν μετρά καθόλου τα μη παραμετρικά μέτρα. Ότι κάνουμε από την φοροδιαφυγή δεν μετριέται. Άρα έχουμε υπεραπόδοση γι αυτό το λόγο. Δεν το θέλουμε αλλά αναγκαστήκαμε για αυτό».

Με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο και με το χιούμορ που τον διακρίνει απαντήσει ο κύριος Τσακαλώτος στην κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση και στα επιχειρήματα της περί καταστροφολογίας.

«Δεν έχετε κανένα αφήγημα. Για άλλη μια φορά ως βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – και όχι ως υπουργός – αλλά ως αριστερός που θέλω να πηγαίνω καλά σας ευχαριστώ για την καταστροφολογία. Βάλατε χαμηλά τον πήχη που ακόμα και μια φυματική σαρανταποδαρούσα με μηνίσκο στα 25 πόδια και κρατώντας σακούλες από ψώνια στα lidl θα περνά από πάνω. Αυτό σημαίνει ότι όχι η σαρανταποδαρούσα αλλά μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη στρατηγική πηγαίνει καλά. Βάλατε πολλά αυγά στο καλάθι ότι θα πέσουμε δεν πέσαμε άρα πρέπει να σκεφτείτε θετικά».

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button