Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Το ροκ φέρνει πιο κοντά τους λαούς!

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΤΟΥ ΔΑΝΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ

Η ελληνοαλβανική μουσική συνεργασία θα παρουσιαστεί και σε Αθήνα –Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο

Όταν ο Χρήστος Δάντης άρχισε να τραγουδάει προχτές το βράδυ το «Το παλιό μου παλτό», περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι μέσα κι έξω από το υπερσύγχρονο αμφιθέατρο στη λίμνη των Τιράνων σηκώθηκαν όρθιοι, άναψαν αναπτήρες και κινητά για να τον συνοδέψουν μέσα σε αποθέωση.

Ο Έλληνας τραγουδοποιός, μαζί με το δημοφιλές γκρουπ «Οι Τρείς Σωματοφύλακες» και με τη συνδρομή της Συμφωνικής Ορχήστρας Ραδιοτηλεόρασης, έδωσαν μια συναυλία υπό τον τίτλο «Ροκ κάτω από την ελιά», ένα δέντρο που είναι εμβληματικό και στις δύο χώρες.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς η σύμπραξη του Δάντη με τους Τρεις Σωματοφύλακες στο τραγούδι-ύμνος των Ντιπ Περπλ, «Highway star”.

Δάντης: Η μουσική δεν έχει διαβατήρια…

Ο Χρήστος Δάντης περιγράφει την εμπειρία του αυτή…

«Γνωρίζοντας τη μουσική των Τριών Σωματοφυλάκων ήξερα τι θα συναντήσω πάνω κάτω στα Τίρανα. Αυτό που δεν φαντάστηκα ήταν ο επαγγελματισμός και η οργάνωση. Όλα λειτούργησαν άψογα, η μπάντα και η Ορχήστρα ήταν τέλειες, όλα πήγαν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι…»

Και το κοινό; «Υπάρχει ένα μεγάλο, σιωπηλό θα το χαρακτήριζα, κοινό, το οποίο μπορεί να μην έχει σχέση με το ‘’you tybe’’ και το ‘’facebook’’ αλλά είναι πολυπληθές και στηρίζει την ποπ-ροκ μουσική»

Ποιο είναι το μήνυμα αυτών των συναυλιών για τον Δάντη; «Αυτό που κάναμε στα Τίρανα και θα δείτε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είναι ένα δείγμα σύμπνοιας των δυο λαών, γιατί η μουσική δεν έχει σύνορα, πατρίδα, διαβατήρια κι εγώ θα το στηρίξω αυτό. Οι συναυλίες στην Ελλάδα, θα είναι κι αυτές υψηλού επιπέδου και θα δείτε κάτι που δεν το περιμένετε…»

Ντέντα: Θα ζήσετε μια αξέχαστη συναυλία…

Ενώ εκ μέρους των Τριών Σωματοφυλάκων ο Έλτον Ντέντα δήλωσε: «Η συναυλία στα Τίρανα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η μουσική (και γενικά η τέχνη), δεν χωρίζει, αλλά ενώνει τους λαούς. Βρήκαμε έναν συνεργάτη, έναν πραγματικό καλλιτέχνη με όλη τη σημασία της λέξεως, όπως είναι ο Χρήστος. Οι αλβανοί ακροατές τον υποδέχθηκαν με πολύ μεγάλη θέρμη, τόσο που ο ίδιος εξέφρασε την τεράστια ικανοποίηση του, εως και μια μορφή έκπληξης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και στην Ελλάδα, οι κοινές μας συναυλίες θα γνωρίσουν παρόμοια υποδοχή και ότι ακόμα και οι φίλοι του Χρήστου θα δουν κάτι διαφορετικό και πρωτογνώρο. Όσο για τους φίλους μας τους Έλληνες τους διαβεβαιώνουμε ότι θα ζήσουν μια αξέχαστη συναυλία».

Να σημειωθεί ότι τη συναυλία, η οποία έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Τιράνων διοργάνωσε, όπως κι αυτές του Γιώργου Νταλάρα και του Μιχάλη Χατζηγιάννη, η εταιρεία CONNEXT που διευθύνει ο ελληνομαθής –και ελληνοσπουδαγμένος- Κλόντιαν Μακάσι.

Η ελληνοαλβανική μουσική συνεργασία θα παρουσιαστεί και σε Αθήνα –Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο, σε χώρους που θα ανακοινωθούν σύντομα

Ποιοι είναι οι Τρεις Σωματοφύλακες

Τους Τρεις Σωματοφύλακες απαρτίζουν ο Ρέντον Μακάσι, ο Έλτον Ντέντα και ο Αλεξάντερ Γκιόκα.

Ο Μακάσι, δημοφιλής συνθέτης και συγγραφέας, φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο για πιάνο “Μάρτυρες της Ελευθερίας” και στη συνέχει στο Λύκειο Καλών Τεχνών “Jordan Misja” για κλαρινέτο. Ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, έχει πάρει μέρος σε δεκάδες φεστιβάλ κι έχει τιμηθεί με τα πιο σημαντικά μουσικά βραβεία στη γειτονική χώρα, όπως και οι υπόλοιποι.

Ο Έλτον Ντέντα, εκτός από δημοφιλής τραγουδιστής, είναι και στιχουργός και μουσικός. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, μετείχε σε διάφορα φεστιβάλ και η πρώτη εμφάνιση του στην τηλεόραση ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν τραγούδησε το “”Koha në pentagramin tim” («Ο χρόνος στο πεντάγραμμό μου»), αφιερωμένο στον πατέρα του ¨Φέρντιναντ Ντέντα, ο οποίος ήταν δημοφιλής μαέστρος.
Αρχικά ίδρυσε την μπάντα “Tingulli i Zjarrtë” («Φλογερός ήχος») με την οποία κέρδισε το βραβείο “Best Group Award”. Το 1993, αποχώρησε από το “Tingulli i Zjarrtë” και σχημάτισε το συγκρότημα “Aneroid”, ξεκινώντας πειράματα και νέα στυλ.

Τέλος, ο Aλέξαντερ Γκιόκα είναι ένας πολύ γνωστός τραγουδοποιός και έχει ηχογραφήσει αρκετά τραγούδια, το δημοφιλέστερο εκ των οποίων το “Kuturu” («Στα κουτουρού») ήταν πολλές εβδομάδες πρώτο σε μεταδόσεις.

topontiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button