Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Τζακ Νίκολσον | Είμαι αυτός που είμαι. Δε χρειάζομαι την έγκρισή σας…

Είναι κάποιοι άνθρωποι που μπορεί να μην είναι αντικειμενικά ωραίοι ή συμπαθείς, αλλά είναι γοητευτικοί κι έχουν γεννηθεί με ένα ιδιαίτερο χάρισμα που τους κάνει να ξεχωρίζουν. Αυτή είναι και η περίπτωση του πρωταγωνιστή της ταινίας, Τζακ Νίκολσον. Ένας αληθινός σταρ με 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ – ρεκόρ για άνδρα ηθοποιό- που τιμήθηκε με τρία βραβεία και με 7 Χρυσές Σφαίρες.

 

Στην ταινία “Καλύτερα δεν γίνεται”(As good as it gets) δεν κέρδισε τυχαία το τρίτο του Όσκαρ. Με το ρόλο του Melvin αποδεικνύει εκτός από το ταλέντο του και την ευελιξία του σπουδαίου ηθοποιού. Μια ταινία που με άλλους ερμηνευτές θα ήταν ίσως μια συνηθισμένη ρομαντική κομεντί, ο Νίκολσον τη μετέτρεψε σε κάτι το ξεχωριστό.

Υποδυόμενος έναν μισάνθρωπο, παρανοϊκό, ρατσιστή, ομοφοβικό, ατομικιστή συγγραφέα που οι συνθήκες τον αναγκάζουν αρχικά να έρθει σε επαφή με μια σερβιτόρα κι έναν ομοφυλόφιλο καλλιτέχνη, αρχίζει να αλλάζει και να γίνεται πιο ανθρώπινος, προσιτός και συγκινητικός. Στην ουσία είναι μια εξέλιξη αυτών που τον καταξίωσαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Το καυστικό του χιούμορ τον ακολουθεί αλλά είναι πιο ήρεμος, γήινος και απολαυστικός. Μια από τις πιο ρομαντικές σκηνές των τελευταίων ετών στην ιστορία του κινηματογράφου είναι όταν προσπαθεί να εξηγήσει στη σερβιτόρα που ερωτεύτηκε τελικά, το πόσο πολύ τον έχει βοηθήσει να γίνει καλύτερος άνθρωπος.

 

 

Ο Νίκολσον κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ Α` ανδρικού ρόλου, το 1975 για την ερμηνεία του στην ταινία του Μίλος Φόρμαν “Στη Φωλιά του Κούκου”. Θεωρείται, μάλιστα, η καλύτερη ταινία που γύρισε ποτέ. Δεν είναι τυχαίο ότι το 1997 έλαβε την 20ή θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Η ερμηνεία του μεγαλειώδης που θα μείνει στις μνήμες μας όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ο Νίκολσον με αυτόν το ρόλο, πέτυχε να οδηγήσει την έννοια του αντι-ήρωα του Νέου Χόλλυγουντ σε άλλη διάσταση. Κατάφερε να γίνει συμπαθής αν και είναι φαινομενικά εγκληματίας. Επέβαλε μια “λογική” στην τρέλα. Με το τραγικό φινάλε της ταινίας, δε, συγκινεί ακόμα και τον πιο αναίσθητο θεατή.

 

 

Ποιός μπορεί, όμως, να ξεχάσει την ερμηνεία του στην ταινία “Η Λάμψη” του Στάνλεϊ Κιούμπρικ; Αν και δεν κέρδισε κάποιο βραβείο, θεωρείται μια από τις καλύτερές του. Άλλωστε η συνάντηση ενός εκκεντρικού ηθοποιού με έναν εκκεντρικό σκηνοθέτη, δεν μπορεί παρά να είναι αξιομνημόνευτη και να έχει ως αποτέλεσμα ένα εκκεντρικό θρίλερ με επίκεντρο την παράνοια

Θυμάμαι πως όταν είχα δει τον Νίκολσον στο συγκεκριμένο έργο, μετά έβλεπα τη φιγούρα του για καιρό στους… εφιάλτες μου… Όποιος το έχει δει μπορεί να καταλάβει τί εννοώ… Εκείνη η σκηνή στην οποία έχει χάσει κάθε ίχνος λογικής και επιτίθεται στη γυναίκα και στο γιο του με ένα τσεκούρι, με το μάτι του να γυαλίζει λες και ήταν στην πραγματικότητα ένας ψυχωτικός δολοφόνος… θα μου μείνει αξέχαστη!  Ήταν μια κορυφαία στιγμή της καριέρας του που δικαιολογημένα μετέτρεψε τον κινηματογραφικό του χαρακτήρα του σε έναν από τους πιο τρομακτικούς όλων των εποχών.

 

 

Δεν θα μπορούσα να μη φέρω στο μυαλό μου το εμβληματικό νεο-νουάρ στο οποίο πρωταγωνίστησε ο Νίκολσον και καταξιώθηκε ως σταρ.

Το “Chinatown”, μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ‘70 και της καριέρας του. Εδώ πέτυχε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: να αποδώσει το ρόλο με έναν τρόπο που θα ζήλευε ακόμα, ίσως, και ο Χάμφρει Μπόγκαρντ – που θεωρείται ο μάστερ του είδους. Δίπλα στη Φέι Ντάναγουει δημιουργεί ένα εκπληκτικό δίδυμο που έλαβε διθυραμβικές κριτικές.

Ο Τζακ Νίκολσον έχει κάνει κατά καιρούς, διάφορες δηλώσεις σε συνεντεύξεις του που έχουν συζητηθεί… Κι εκεί φαίνεται ο ιδιαίτερος τρόπος σκέψης του και το μαύρο χιούμορ του… Έχει πει…

“Παίρνω βιάγκρα μόνο όταν είμαι με περισσότερες από μια γυναίκες.”

“Όταν εμείς κάνουμε λάθη, το αποκαλούμε «Κακό». Όταν ο Θεός κάνει λάθη, το αποκαλούμε «Φύση».”

“H ηθοποιία είναι η δεύτερη ‘δουλειά’ όλων.”

“Σε μόνο δυο ανθρώπους στον κόσμο πρέπει να λες ψέμματα: στην αστυνομία και στο κορίτσι σου.”

“Μην δώσεις σε κανέναν την καλύτερή σου συμβουλή γιατί δεν θα την ακολουθήσουν.”

“Αν γλείφεις ένα βυζί, η ταινία κρίνεται «αυστηρώς ακατάλληλη». Αν πετσοκόβεις το βυζί με ένα τσεκούρι, η ταινία κρίνεται «ακατάλληλη “Αν γλείφεις ένα βυζί, η ταινία κρίνεται «αυστηρώς ακατάλληλη». Αν πετσοκόβεις το βυζί με ένα τσεκούρι, η ταινία κρίνεται «ακατάλληλη άνω των 13».”

“Πολύ παλιά, αν έμενα μόνος 2-3 νύχτες στη σειρά, άρχιζα να γράφω ποιήματα περί αυτοκτονίας.”

“Στους Αμερικανούς δεν αρέσουν οι σεξουαλικές ταινίες, τους αρέσουν οι σέξυ ταινίες.”

Ανέκαθεν πίστευα ότι ένα από τα πιο αλάνθαστα σημάδια ότι δεν διατρέχεις κίνδυνο, είναι η δυνατότητα να σηκωθείς και να φύγεις.”

Ο Jack Nicholson έφτασε πια 80 ετών…και παραμένει  ένας γοητευτικός άνδρας…

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button