Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις ωριμάσει λόγω εμπειρίας και όχι ηλικίας

Είσαι 20 χρονών και οι γύρω σου θεωρούν πως δεν έχεις ωριμάσει. Γιατί; Γιατί πρώτον εκείνοι ξέρουν καλύτερα αφού είναι μεγαλύτεροι και δεύτερον γιατί δεν νοείται ένας 20χρονος να είναι πιο ώριμος από ένα 40άρη.

Είναι αλήθεια πως όταν είσαι στα 20 σου, θέλεις να κάνεις και τη χαζομάρα σου. Έτσι, πολλοί καταλήγουν στο ότι η ωρίμανση και η σοφία έρχονται σταδιακά λόγω ηλικίας. Αυτό είναι κάτι που αληθεύει αλλά δεν σημαίνει κιόλας πως είναι κανόνας.

Η ωρίμανση λοιπόν έρχεται όταν περνάς τις δυσκολίες. Όταν η ίδια η ζωή σε βρίσκει απροετοίμαστο και σε ρίχνει κάτω μα εσύ ξανασηκώνεσαι. Εκεί θα φανεί ο τρόπος με τον οποίο παίρνεις αποφάσεις και πώς αντιμετωπίζεις το απρόσμενο.

Ποια είναι λοιπόν εκείνα τα σημάδια που φανερώνουν ότι έχεις ωριμάσει λόγω των προσωπικών δυσκολιών σου και όχι της ηλικίας σου;

Εξετάζεις όλα τα ενδεχόμενα

Προσοχή! Δεν φτάνεις στο άλλο άκρο υπεραναλύοντας και φιλοσοφώντας τα πάντα. Απλά σκέφτεσαι όλες σου τις εναλλακτικές και βάζεις το μυαλό σου να δουλέψει προτού πάρεις μια απόφαση. Στόχος η μείωση των παράπλευρων απωλειών.

Μπαίνεις στη θέση του άλλου

Δεν είσαι εγωιστής και δεν σκέφτεσαι μόνο εσένα. Εξετάζεις πώς θα πάρει ο άλλος αυτό που έχεις να του πεις. Το πώς θα το διαχειριστεί είναι δικό του θέμα, αλλά εσύ ξέρεις πως αυτό δεν σημαίνει πως θα είσαι ωμός και σκληρός. Θα είσαι ειλικρινής μα κομψός.

Δεν τιμωρείς για αντίποινα

Μπορεί να πληγώθηκες από μια συμπεριφορά γιατί δεν την περίμενες, γιατί είχες επενδύσει στον άλλο, γιατί εσύ δεν του συμπεριφέρθηκες έτσι… Και οι λόγοι να συνεχίζονται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμπεριφερθείς κι εσύ έτσι ώστε να τον τιμωρήσεις.

Δεν φοβάσαι την αποτυχία

Λέξεις όπως λάθος, αποτυχία και απογοήτευση δε σε φοβίζουν. Γιατί; Γιατί ξέρεις πως ακόμα και λάθος να κάνεις, ακόμα και μια λανθασμένη επιλογή να κάνεις, τότε δεν σημαίνει πως καταστράφηκε ο κόσμος.

Δεν πέφτεις «θύμα»

Αναγνωρίζεις τι σου λέει ο άλλος και τι κρύβεται πίσω αυτό που σου λέει. Μια κολακεία ξέρεις πότε γίνεται επειδή την πιστεύει ο άλλος και πότε για να σε καλοπιάσει. Είσαι στη θέση να διαβάσεις τα «σημάδια» και τη γλώσσα του σώματος δίχως να δείχνεις ότι είσαι «θύμα» και ευκολόπιστος.

Αντιμετωπίζεις με όσο το δυνατόν πιο θετικό τρόπο τα πράγματα

Δεν μένεις στο τι έγινε, αλλά στο τι μπορεί να γίνει. Ξέρεις πότε είναι άσχημα τα πράγματα αλλά μια αρνητική στάση θα τα κάνει ακόμα πιο άσχημα. Άσε που σκέφτεσαι πως μέσα από τις καθημερινές δοκιμασίες θα βγεις πιο δυνατός. Δεν τα παρατάς όταν αγαπάς ή θες κάτι, αλλά ξέρεις πότε είναι η στιγμή να αφήσεις κάτι ή κάποιον όσο κι αυτό πονάει εσένα. Και αυτό επηρεάζει πολύ και τις σχέσεις σου. Ξέρεις πότε μια σχέση είναι πάθος και κάτι εφήμερο και ξέρεις πότε είναι αγάπη.

Έχεις υπομονή και στόχους

Βασικό χαρακτηριστικό ενός ανώριμου ανθρώπου είναι η ανυπομονησία. Ωστόσο, η ωρίμανση συνάδει και με την υπομονή και τους στόχους. Ορίζεις τους μελλοντικούς στόχους και εργάζεσαι προς την εκπλήρωσή τους. Και ξέρεις πως ακόμα κι αν χρειαστεί να τους αλλάξεις, αυτό είναι γιατί θα σε βοηθήσει να φτάσεις στο όνειρό σου. Ξέρεις τι θες και ξέρεις τι δεν θες, ξέρεις τι σου κάνει καλό και τι σε «μολύνει». Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ρισκάρεις. Καθώς ξέρεις πως αν το ρίσκο θα σε βοηθήσει, τότε θα το πάρεις με τις όποιες συνέπειες.

***Τα παραπάνω δεν αφορούν σε αποτέλεσμα έρευνας.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button