Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Τα ρολόγια και τα λόγια

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου, όπως και των ζώων, χρησιμοποιεί το φως της μέρας για να συγχρονίζεται με το περιβάλλον καθώς αλλάζουν οι εποχές. Ο πρώτος που υποστήριξε ότι φέρνοντας τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά η εξοικονόμηση ενέργειας μετρά ήταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, στα τέλη του 18ου αιώνα. Εντάξει, δεν το πρότεινε ακριβώς έτσι. Η ιδέα στην επιστολή του στην «Εφημερίδα του Παρισιού» ήταν να ξυπνούν όλοι μία ώρα νωρίτερα τους θερινούς μήνες, έτσι θα έκαναν σημαντική οικονομία, την οποία υπολόγισε μέχρι σεντ.

Πέρασαν δεκαετίες και κάηκαν από εμπειρίες, έως ότου εφαρμόστηκε το μέτρο, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Στην Ευρώπη, η μεγάλη πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ‘70 ήταν η αιτία, αλλά φαίνεται πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να αλλάξει η ιστορική οδηγία.

Μέσα από δημόσια διαβούλευση την οποία διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάνω από οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες και από τα 28 κράτη-μέλη απάντησαν ότι δεν θέλουν κατάργηση της θερινής ώρας.

Η Κομισιόν θα εισηγηθεί αναλόγως προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, που θα αποφασίσουν από κοινού.

«Εκατομμύρια άνθρωποι απάντησαν και είναι της άποψης ότι στο μέλλον θα πρέπει να είναι κανόνας μόνιμα η θερινή ώρα και θα το πραγματοποιήσουμε» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Όταν ρωτάμε τους πολίτες την άποψή τους για ένα θέμα, είναι σωστό στη συνέχεια να κάνουμε αυτό που επιθυμούν» πρόσθεσε.

«Elementary my dear» ή μήπως όχι; Εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν, τα γύρισε μέσα σε λίγες ώρες. Η Κομισιόν δεν θα προτείνει να παραμείνει σε ισχύ η θερινή ώρα, αλλά να καταργηθεί η εποχική αλλαγή.

Τα κράτη-μέλη θα είναι ελεύθερα να παραμείνουν είτε στη θερινή είτε στη χειμερινή, αφού αυτό έγκειται στις αρμοδιότητές τους, είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας, πάντως, ότι περιμένει ενιαία θέση.

Τώρα, που διαφωνούν ακόμη και για στοιχειώδεις αξίες; Όπως και να ‘χει, δεν θα παραδεχτούν σαν τον Αψβούργο Κάρολο τον Ε’: «Πώς είχα το θράσος να προσπαθώ να ενώσω όλους τους ανθρώπους του βασιλείου μου, όταν δεν έχω καταφέρει να συγχρονίσω μερικά ρολόγια;».

naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button