Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Σχολείο στις ΗΠΑ αντικαθιστά την τιμωρία με μια επαναστατική μέθοδο

Δημόσιο σχολείο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την βοήθεια ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που εργάζεται με τις «περιθωριοποιημένες κοινότητες» της Αμερικής, ταράζει τα νερά της εκπαίδευσης.

Τον 21ο αιώνα, σε πολλά σχολεία ανά τον κόσμο εφαρμόζονται μέθοδοι πειθαρχίας που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων την απομόνωση στην αίθουσα αναμονής ή την προσωρινή αποβολή. Ωστόσο σ’ ένα δημόσιο σχολείο των Ηνωμένων Πολιτειών οι διαδικασίες άλλαξαν με άριστα αποτελέσματα.

Οι διευθυντές του δημόσιου δημοτικού σχολείου Ρόμπερτ Κόλμαν στη Βαλτιμόρη, αποφάσισαν αντί να τιμωρούν τους μαθητές για την ανάρμοστη συμπεριφορά τους να επιβάλλουν μια διαφορετική δραστηριότητα: τον διαλογισμό.
Οι μαθητές του σχολείου αυτού όταν έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά δεν επισκέπτονται το γραφείο του διευθυντή, αλλά έναν χώρο που έχει ονομαστεί «Δωμάτιο της Συνειδητής Στιγμής». Πρόκειται για ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο, εξοπλισμένο με μαξιλάρια και βαμμένο με μωβ χρώμα, όπου ενθαρρύνονται τα παιδιά «να καθίσουν και να εξασκηθούν σε πρακτικές όπως οι αναπνοές ή ο διαλογισμός, που βοηθούν στο να ηρεμήσουν και να ξανασυγκεντρωθούν», τονίζουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το σχολείο Ρόμπερτ Κόλμαν στην προσπάθεια αυτή έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Vida Holística, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασχολείται με τις «περιθωριοποιημένες κοινότητες» της Αμερικής. Και όπως εξηγούν στην ιστοσελίδα τους προσπαθούν να «βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν την εσωτερική τους ζωή μέσα από τη γιόγκα, την προσοχή και την προσωπική φροντίδα». Έτσι εδώ και μια δεκαετία ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «εγώ ο ολιστικός». Το πρόγραμμα πάντως που εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο δημόσιο δημοτικό σχολείο των Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβάνει και επαφή των παιδιών με τη φύση, όπως καλλιέργειες διάφορων φυτών, επισκέψεις σε πάρκα, καθαρισμό τους κλπ.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button