Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Σπάνιες φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή στις κοινότητες των χίπις στη δεκαετία του ‘60

Αυτοί οι νέοι άνθρωποι ήταν μέλη μιας κοινότητας, την οποία είχαν δημιουργήσει για τους εαυτούς τους ως ένα νέο και ριζοσπαστικό τρόπο ζωής. Από τη Νικολέτα Μακρή

Τα μαλλιά και το ντύσιμό τους, το πρωτοποριακό τους πνεύμα, ακόμα και οι Iνδιάνικες σκηνές θύμιζαν το ξεκίνημα των εθνικών συνόρων των ΗΠΑ. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι ήταν μέλη μιας κοινότητας, την οποία είχαν δημιουργήσει για τους εαυτούς τους ως ένα νέο και ριζοσπαστικό τρόπο ζωής. Στις πιο έρημες περιοχές της Δύσης, της Νοτιοδυτικής και της Νέας Αγγλίας, οι νέοι άποικοι είχαν φτιάξει τα δικά τους σπίτια – καλύβες, κατασκηνώσεις, γεωδαισιακούς θόλους – μοιράζονταν τα χρήματά και την εργασία τους και θέσπιζαν τους δικούς τους νόμους και ταμπού.

Η αντικουλτούρα των χίπις (στην Ελλάδα τους αποκαλούσαν και «Παιδιά των Λουλουδιών») ήταν βασικά ένα νεανικό κίνημα που ξέσπασε στις Η.Π.Α στα μέσα του 1960, και διαδόθηκε ταχέως και σε άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο. Η ετυμολογία του όρου «χίπις» προέρχεται από την αγγλική λέξη «hipster» (πρόκειται για εκείνον που απορρίπτει την υπάρχουσα κουλτούρα και υποστηρίζει πιο ελεύθερες απόψεις), και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τα άτομα με αντικοινωνική συμπεριφορά που είχαν μετακομίσει στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, ένα προάστιο του Haight-Ashbury που ανήκει στο Σαν Φρανσίσκο, και σε άλλες τέτοιες αστικές περιοχές.

Οι δύο αγγλικές λέξεις οι οποίες θεωρούνται η ρίζα του όρου «χίπις» είναι οι «hip» και «hep» (πληροφορημένος). Έτσι λοιπόν αναφέρονται στον άνθρωπο εκείνο που «γνωρίζει», και η εκτεταμένη γνώση και ενημέρωση ήταν ένας από τους σκοπούς του κινήματος.

Όπως έγραφε στην έξαρση του κινήματος των hippies το LIFE, οι νεαροί πρωτοπόροι, αντίθετα με τους προηγούμενους Αμερικανούς που πήγαν στην ερημιά για να αναζητήσουν την τύχη τους, ήταν πρόσφυγες από την ευμάρεια. Αν και υπήρξαν προηγούμενα τέτοια πειράματα στις ΗΠΑ, οι νέες κοινότητες αντιπροσώπευαν μια εξέλιξη της φιλοσοφίας και του life-style του κινήματος των hippies. Τα περισσότερα μέλη είχαν εγκαταλείψει τις μεγάλες πόλεις – το East Village της Νέας Υόρκης, το Haight-Ashbury του Σαν Φρανσίσκο – όπου είχαν πληγεί από εγκλήματα, παρενόχληση από την αστυνομία, κακομεταχείριση και απογοήτευση. Αναζήτησαν στη γη και ο ένας από τον άλλο, εργασία με νόημα, αμοιβαία αγάπη και πνευματική αναγέννηση.

Η θρησκεία τους είχε τις ρίζες της σε πολλές θρησκευτικές πεποιθήσεις – μεταξύ των οποίων ήταν ο Χριστιανισμός, ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός. Ορισμένες κοινότητες επέτρεπαν το LSD και τη μαριχουάνα, αλλά πολλοί αποθάρρυναν τη χρήση τους ή ακόμη και την απαγόρευαν. Μερικοί υιοθετούσαν μια πιο ευρεία άποψη της σεξουαλικής ηθικής, αλλά σε πολλές κοινότητες τα ζευγάρια υπηρετούσαν την παραδοσιακή Αμερικανική μονογαμία και η σεξουαλική συμπεριφορά ήταν συχνά εκπληκτικά αγνή. Τα μικρά παιδιά, όμως, αναθρέφονταν από τους ενήλικες και από τα μεγαλύτερα παιδιά της κοινότητας, η οποία συχνά αναφερόταν ως « Η οικογένεια».

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button