Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Σαουδάραβας πρίγκιπας ο μυστηριώδης αγοραστής πίνακα του Ντα Βίντσι -Εδωσε 450 εκατ…δολάρια.

Στο «Λούβρο του Αμπού Ντάμπι» θα εκτίθεται ο φημισμένος πίνακας «Σωτήρας του Κόσμου» του Λεονάρντο Νταβίντσι, όπως επιβεβαίωσε το ίδιο το μουσείο μέσω Twitter.

Ο οίκος δημοπρασιών Christie’s, που πούλησε τον περασμένο μήνα το αριστούργημα έναντι του μυθικού ποσού των 450 εκ δολαρίων, συνεχάρη το μουσείο λέγοντας ότι το έργο του Ντα Βίντσι πηγαίνει «στο νέο του σπίτι».

Παραμένει πάντως ασαφές αν το μουσείο αγόρασε μόνο του ή με άλλους αγοραστές τον πίνακα, ή τον έλαβε ως δάνειο.

Σαουδάραβας πρίγκιπας ο μυστηριώδης αγοραστής;

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μπαντέρ μπιν Αμπντουλάχ μπιν Μοχάμεντ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ

Λίγο μετά την ανακοίνωση οι New York Times ανέφεραν ότι είχαν ανακαλύψει την ταυτότητα του μυστυριώδους αγοραστή κι ότι πρόκειται για τον άγνωστο στο ευρύ κοινό Σαουδάραβα πρίγκιπα Μπαντέρ μπιν Αμπντουλάχ μπιν Μοχάμεντ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, φίλο και συνεργάτη του ισχυρού άνδρα της χώρας, πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον ομόλογό του του Αμπού Ντάμπι, πρίγκιπα Μοχάμαντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναϊχάν.

Ωστόσο η γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche, ανέφερε ότι πίσω από την αγορά του έργου κρύβονται δύο επενδυτικές εταιρείες στο πλαίσιο οικονομικής συμφωνίας με αρκετά μουσεία. Υποστήριξε δε ότι ο πίνακας θα δανειστεί ή θα επαναπωληθεί σε μουσεία κυρίως της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Αρκετοί ειδικοί στην Ιστορία της Τέχνης εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αμφισβητούν κατά πόσον ο πίνακας, που πουλήθηκε το 1958 έναντι 60 δολαρίων, είναι γνήσιο έργο του Ντα Βίντσι κι όχι κάποιου μαθητή του. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντίμτρι Ριμπολόβλεφ, είχε παραπονεθεί ότι του «φούσκωσε» τον λογαριασμό ένας Ελβετός έμπορος έργων τέχνης που του τον πούλησε το 2013 έναντι 127.5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πίνακας αναμένεται να αποτελέσει τεράστιο πόλο έλξης για το «Λούβρο του Αμπού Ντάμπι» που εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

(Φωτογραφίες: ΑΡ)

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button