Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Σαν Σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ-Mανώλης Χιώτης.Σόλο Χιώτης ΗΠΑ οργανικό(βίντεο)

7 από τα ωραιότερα τραγούδια του καλλιτέχνη που όταν τον γνώρισε ο Τζίμι Χέντριξ, είπε ότι είναι ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο. Γεννήθηκε κι έφυγε στις 21 Μαρτίου..-Aπό τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Mανώλης Χιώτης. Σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Κορυφαίος, θα λέγαμε, αφού είναι εκείνος που έφερε επανάσταση στην ελληνική μουσική και στο λαϊκό τραγούδι. Πώς; Επινόησε την τετράχορδη παραλλαγή του μπουζουκιού, δημιουργώντας το πρώτο “κοσμικό κέντρο”.

Γεννήθηκε και έφυγε από τη ζωή την ίδια μέρα. Στις 21 Μαρτίου του 1921 και του 1970, αντίστοιχα. Τυχαίο; Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό. Μπορούμε όμως, να πούμε με σιγουριά ότι έζησε μια ζωή γεμάτη περιπέτειες, συγκινήσεις και απρόβλεπτες συναντήσεις.

`Επαιξε μπουζούκι μπροστά σε αρχηγούς χωρών, σε σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής, ακόμα και στον Λευκό Οίκο κλήθηκε να τραγουδήσει στα γενέθλια του Λίντον Τζόνσον. Επίσης, καθιερώθηκε στη διεθνή κοινή γνώμη από τον  Τζίμι Χέντριξ.

Είναι ελάχιστοι εκείνοι που γνωρίζουν τη συνάντηση του Mανώλη Χιώτη με τον Τζίμι Χέντριξ στο Σικάγο.  Κάποτε ο Χιώτης περιόδευε στην Αμερική και ο Χέντριξ τον άκουσε να τραγουδά το «Την έδιωξα κι όμως την αγαπώ» . Του έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση η εξαιρετική ταχύτητα με την οποία έπαιζε χωρίς να χάνει ούτε μία νότα. Τον γοήτευσε επίσης, και ο ήχος της κιθάρας αλλά και του μπουζουκιού. Επιδίωξε, λοιπόν, να τον ακούσει ξανά και ξανά. Η Μαίρη Λίντα θυμόταν ότι τους άρεσε να συζητούν τόσο για τη μουσική, όσο και για τα μυστικά της. Ήταν το 1965 όταν οι δυο τους, έπαιζαν σε διπλανά μαγαζιά και ο Χέντριξ είπε τη θρυλική φράση  «Ο Χιώτης παίζει κιθάρα καλύτερα από εμένα». Και είχε απόλυτο δίκιο!Ήταν ένα σπάνιο μουσικό φαινόμενο!

Επισκέφθηκε τη μουσική σκηνή που εμφανιζόταν ο Χιώτης πολλές φορές και δήλωνε εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα με την οποία έπαιζε χωρίς να χάνει ούτε μια νότα.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την καθαρότητα και την αυθεντικότητα της μουσικής του Μανώλη Χιώτη…

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button