Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Σαν Σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ-Chariots of Fire: Το αριστούργημα του Βαγγέλη Παπαθανασίου που βραβεύτηκε με Όσκαρ

Το μοναδικό τραγούδι που ανέβηκε στην κορυφή των αμερικάνικων charts από Έλληνα καλλιτέχνη, ο οποίος γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1943.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με ένα χάρισμα… Να δημιουργούν εκπληκτικές μελωδίες που αγγίζουν το “θείο”…

Ήταν τέλη της δεκαετίας του 1940. Τότε, ο συγγραφέας Στρατής Μυριβήλης γράφει για ένα μικρό πιανίστα: «Ανάμεσα στις ευχάριστες εκπλήξεις που με περίμεναν στον Βόλο, ήταν και ένα παιδάκι έξι ή εξήμισυ χρονών που ανακάλυψα προικισμένο με το θείο δώρο του ταλέντου. Ο μικρός αυτός με τις ποδίτσες της πρώτης δημοτικού και με τα γκρίζα γελαστά ματάκια του, είναι από τώρα ένας αυτοδίδακτος μικροσκοπικός συνθέτης. Μου έπαιξε στο πιάνο δύο συνθέσεις του που με κατέπληξαν. Τη μια την έλεγε «Οι καμπάνες» και την άλλη «Ο χορός». Πρέπει να δει κανείς τα μικροσκοπικά δαχτυλάκια του να αγωνίζονται να πιάσουν τις θαυμάσιες συγχορδίες που κανείς δεν του δίδαξε, πρέπει να ακούσει τους χρωματισμούς και τα χαριτωμένα ευρήματά του, για να καταλάβει το νόημα του Ευαγγελιστού που είπε: Πνεύμα ο Θεός και όπου θέλει πίνει».

Αυτό το χαρισματικό παιδάκι, δεν ήταν άλλο από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου… Το 1964, στα 21 του χρόνια γίνεται μέλος των Forminx και το 1967 μαζί με τον Ντέμη Ρούσο, τον Λουκά Σιδερά και τον Αργύρη Κουλούρη δημιουργεί τους Aphrodite’s Child με τους οποίους γίνεται διεθνώς γνωστός. Αργότερα συνεχίζει με σόλο καριέρα διαλέγοντας το όνομα Vangelis, καθώς ήταν ευκολότερο να το προφέρουν οι ξένοι.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είναι ο άνθρωπος με την καθοριστική επιρροή στην ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ο πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Το 1982, κάνει τους `Ελληνες περήφανους με το Όσκαρ που κέρδισε για τη μουσική στην ταινία Οι Δρόμοι της Φωτιάς. Επένδυσε μουσικά και άλλες κινηματογραφικές ταινίες, ανάμεσά τους: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.α. Έχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά, και τον Γιον Άντερσον.

Το 1981 κυκλοφορεί το «Chariots Of Fire» … `Ενα ορχηστρικό θέμα που συνθέτει για τις ανάγκες της ταινίας του Hugh Hudson «Οι Δρόμοι Της Φωτιάς» («Chariots Of Fire»). Το μουσικό αυτό θέμα φέρει τον τίτλο «Titles», κι αυτό επειδή ακούγεται στους εναρκτήριους τίτλους της ταινίας. Γίνεται όμως, ευρύτερα γνωστό ως «Chariots Of Fire».

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ντύνει μουσικά ολόκληρη την ταινία και ηχογραφεί τη μουσική στο Λονδίνο όπου βρίσκεται το νέο του στούντιο. Ο σπουδαίος συνθέτης, επιχειρεί κάτι αρκετά τολμηρό: να χρησιμοποιήσει μία μουσική «εκτός εποχής». Στην προκειμένη περίπτωση… μία μουσική από synthesizers για μία ταινία που εξελίσσεται τη δεκαετία του 1920.

Ο ίδιος λέει: ” Δεν ήθελα να κάνω μία μουσική εποχής. Προσπάθησα να συνθέσω μία μουσική σύγχρονη που να συμβιβάζεται όμως με την εποχή της ταινίας. Δεν ήθελα να γράψω μία μουσική εντελώς ηλεκτρονική.”

Ποιός μπορεί να ξεχάσει εκείνη τη χαρακτηριστική αντήχηση και την εκπληκτική μελωδία του μουσικού θέματος των τίτλων; Καταφέρνει να γίνει παγκοσμίως ένα από τα δημοφιλέστερα κινηματογραφικά κομμάτια όλων των εποχών. Η μουσική χρησιμοποιείται τόσο στην αρχή όσο στο τέλος… Σε εκείνη την ίδια σκηνή όπου οι δρομείς τρέχουν σε μια παραλία σε αργή κίνηση…

Ο πρώτος τίτλος του μουσικού θέματος ήταν «Titles» και με αυτόν  κάνει ντεμπούτο το Δεκέμβριο του 1981στο Νο 94 του Billboard Hot 100. Στις 30 Ιανουαρίου 1982,  ανεβαίνει στο Νο 68 έχοντας νέο τίτλο : «Chariots Of Fire». Aυτό συμβαίνει για να προσδιορίσουν καλύτερα την ταυτότητα του μουσικού θέματος οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί και οι ακροατές.

Το μουσικό αυτό θέμα συνεχίζει να ανεβαίνει έως τις 8 Μαΐου που κερδίζει την 1η θέση των charts των Η.Π.Α. για μία εβδομάδα. Μέχρι σήμερα, είναι το μοναδικό δημιούργημα που ανέβηκε στην κορυφή των αμερικάνικων charts από Έλληνα καλλιτέχνη.

Το βίντεοκλιπ του «Chariots Of Fire» βλέπουμε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου να παίζει τη μουσική σε ένα ακουστικό πιάνο μπροστά σε προβολή της ταινίας.Το 1982 έρχεται η κορυφαία διάκριση καθώς η ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» είναι υποψήφια για 7 βραβεία Oscar. Αποσπά τα τέσσερα, ανάμεσα σε εκείνα είναι της Καλύτερης Ταινίας και της Καλύτερης Μουσικής.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το Oscar μουσικής, το οποίο όμως δεν πηγαίνει να παραλάβει… «Κοιμόμουν τη στιγμή της βράβευσης, το έμαθα την άλλη μέρα το πρωί», σχολίασε. Από τότε, αυτό το μουσικό θέμα ακούγεται σε κάθε Ολυμπιάδα…

Ωστόσο, υπήρξαν και προβλήματα καθώς ο διεθνούς φήμης συνθέτης δέχθηκε μήνυση από τον εθνικής φήμης Σταύρο Λογαρίδη. Ο δεύτερος ισχυρίστηκε ότι η μουσική του «Chariots Of Fire» ήταν κλεμμένη από τη μουσική που έγραψε ο Λογαρίδης για την ταινία «Μενεξεδένια Πολιτεία». Το Φεβρουάριο του 1987, απαλλάσεται ο Βαγγέλης Παπαθανασίου από την κατηγορία σε δικαστήριο στο Λονδίνο απάλλαξε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Πριν όμως από αυτό, προηγήθηκε μια κίνησή του… Ενώπιων των δικαστών,  φέρνει τα μηχανήματά του και καταδεικνύει το  αυτοσχεδιαστικό ύφος της σύνθεσης και κάνοντας επίδειξη του τρόπου με τον οποίο συνθέτει μουσική.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button