Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Προετοιμασίες για σαρωτικό χτύπημα στη Συρία

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και συντονιστικές ενέργειες μεταξύ των γενικών επιτελείων των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα.

Στρατιωτικές πηγές χωρών της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρουν πως η τελική απόφαση του προέδρου

Ντόναλντ Τραμπ καθώς και του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και της Τερέζα Μέι προσκρούει προς στιγμήν σε αντικειμενικές δυσκολίες, αφού ανατολικά της Κύπρου το μόνο αμερικανικό πολεμικό σκάφος με σοβαρές δυνατότητες που βρίσκεται στην περιοχή είναι το USS Donald Cook, το οποίο δύναται να προσβάλει στόχους με πυραύλους Τόμαχοκ.

Το αεροπλανοφόρο USS Iwo Jima και η ομάδα του, το οποίο αναχώρησε από τη Χάιφα του Ισραήλ, περιπολεί στην Αραβική Θάλασσα, αρκετές μέρες δηλαδή μακριά από τις συριακές ακτές, ενώ η δύναμη επίθεσης υπό το αεροπλανοφόρο Harry S. Trouman αναχωρεί από λιμάνι της ανατολικής ακτής για τη Μέση Ανατολή την Τετάρτη 11 Απριλίου και δεν θα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο πριν από την επόμενη εβδομάδα.

Πηγές από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ προετοιμάζεται για ιδιαίτερα σοβαρό χτύπημα στη Συρία και για τον λόγο αυτόν υπάρχουν σκέψεις μικρής αναβολής για την υλοποίηση των σχεδίων, έως ότου ολοκληρωθούν οι διασυμμαχικές διαβουλεύσεις.

Στόχος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης είναι κυρίως οι δυνάμεις του Ιράν που βρίσκονται σε συριακό έδαφος. Το ζήτημα αυτό είναι προφανές πως προκαλεί επιπλοκές στις διαβουλεύσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και των Παρισίων. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της Ουάσινγκτον οι οποίες αναμεταδίδονται από το Ισραήλ, το σοβαρό επιχείρημα που διαθέτει ο Ντ. Τραμπ έναντι των Βρετανών είναι το εξής: «Μου χρωστάς λόγω της στήριξής μου εναντίον της Ρωσίας στην υπόθεση Σκριπάλ. Τώρα ζητώ να με στηρίξεις στο εγχείρημά μου να στοχεύσω τη Ρωσία και το Ιράν ως υπευθύνους για την επίθεση με χημικά στην Ντούμα της Συρίας». Αυτό είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η Ουάσινγκτον και ο Ντ. Τραμπ προς την Τερέζα Μέι.

Όσον αφορά στον στρατιωτικό συντονισμό, οι Βρετανοί διαθέτουν τις δύο αεροπορικές τους βάσεις στην Κύπρο, οπότε δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Όμως, το γαλλικό ναυτικό δεν έχει στη διάθεσή του το αεροπλανοφόρο FS Charles De Gaulle – R91, το οποίο βρίσκεται σε δεξαμενή για επισκευές. Ωστόσο, στις 6 Απριλίου 350 Γάλλοι πιλότοι και προσωπικό άρχισαν κοινά γυμνάσια με Αμερικανούς συναδέλφους τους επί του αεροπλανοφόρου USS George Hw Bush στον δυτικό Ατλαντικό.


(Το αεροπλανοφόρο USS George Hw Bush)

Κατά τους στρατιωτικούς παρατηρητές, η προσπάθεια συνδυασμού Αμερικανών και Γάλλων πιλότων με τα αντίστοιχα αεροσκάφη τους επί του αμερικανικού αεροπλανοφόρου είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει χρονοβόρα προβλήματα συντονισμού μεταξύ των δύο γενικών επιτελείων τους.

Ο Ντ. Τραμπ έχει υποσχεθεί σε Παρίσι και Λονδίνο πως θα καταλήξει οριστικά σε απόφαση για τη Συρία την Πέμπτη 12 Απριλίου. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της Ουάσινγκτον, αυτό που έχει κατά νου ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ένα χτύπημα κατά πολύ σημαντικότερο εναντίον της Συρίας από το προηγούμενο, το οποίο είχε ως στόχο αεροπορική βάση του καθεστώτος Άσαντ που επλήγη με πυραύλους Τόμαχοκ προκαλώντας τον θάνατο σε 80 πολίτες. Η επίθεση αυτή είχε πραγματοποιηθεί έναν χρόνο πριν.

Η υπό σχεδιασμό επίθεση κατά στόχων της Συρίας, πάντα κατά τις ίδιες στρατιωτικές πηγές και λόγω των υφισταμένων αντικειμενικών ζητημάτων, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Κατά τους Ισραηλινούς παρατηρητές, η εικόνα για τους ρόλους ενός εκάστου των συμμάχων των ΗΠΑ, δηλαδή Βρετανίας, Γαλλίας και Ισραήλ, καθώς κι άλλων χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία, θα είναι πιο ξεκάθαρη την Παρασκευή που μας έρχεται.

Επισημαίνεται πως μία τέτοιας εμβέλειας στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή και θα πρέπει να αναμένονται σοβαρές αντιδράσεις από τη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Zougla newsroom

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button