Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Πολύχρωμα σκοτάδια λουσμένα σε ασπρόμαυρο φως

Ομαδική έκθεση στην γκαλερί Dépôt, με ελεύθερη είσοδο

Υπό τον τίτλο «Πολύχρωμο σκοτάδι κι ασπρόμαυρο Φως», οι εικαστικοί Άννα Αντάρτη, Ελισάβετ Διονυσοπούλου, Δήμητρα Μπακογιαννάκη, Αθανάσιος Μπερούτσος, Πάνος Πασσίσης και Ειρήνη Ράπτη παρουσιάζουν ομαδική έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί Dépôt (Νεοφύτου Βάμβα 5 – Κολωνάκι), την Παρασκευή 9 Μαρτίου, από τις 8 έως τις 11.30 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 17 Μαρτίου, με ελεύθερη είσοδο.

«Ως δέκτες της σύγχρονης Αγωνίας που προηγείται κάθε Αναγεννήσεως»

Στο γενικό κείμενο που συνοδεύει την έκθεση, ο ποιητής, θεατρολόγος, κριτικός και επιμελητής της έκθεσης, Κωνσταντίνος Μπούρας, σημειώνει: «Έξι καλλιτέχνες “χορεύουν” με “Ασπρόμαυρο φως και πολύχρωμο σκοτάδι” στο “Σπήλαιο των Ιδεών” του Πλάτωνα. Έξι καλλιτέχνες, απευθείας απόγονοι των πανάρχαιων “βραχογράφων”, συναντώνται στην ανήλιαγη φυλακή της Ύλης, για να οραματιστούν τον έξω κόσμο, την Ελευθερία και την κυτταρική χαρά κάθε ύπαρξης που θάλλει ανενόχλητη κάτω από τους Ήλιους διαστάσεων άλλων, μυστικών αλλά κι ευλογοφανών, απόκρυφων μα κι ολοφάνερων.

Δήμητρα Μπακογιαννάκη

Η σημερινή πολιτισμική Κρίση αντανακλά στον εικαστικό Λόγο ευαίσθητων καλλιτεχνών, που λειτουργούν ως δέκτες της σύγχρονης Αγωνίας που προηγείται κάθε Αναγεννήσεως. Δουλεύοντας με το Σκοτάδι, δοξάζουν το Φως. Η Σκιά προϋποθέτει την ύπαρξη μίας τουλάχιστον φωτεινής πηγής. Ο έρωτας του ανθρωπίνου σώματος, η έλξη για το ανθρώπινο σώμα οδηγεί στη διαγραφή του περιγράμματος της φιγούρας, σαν αποτέλεσμα κάποιας μυστικής έκρηξης ηφαιστείου, ενός αδιόρατου κατακλυσμού που δεν τον είπαν στις ειδήσεις, παράπλευρη απώλεια κάποια πτώσης μετεωρίτη, ανεμοθύελλας τεταρτοκοσμικής… ή απλώς απογοήτευση, βαθιά ριζωμένη στα ταλαίπωρα παραζαλισμένα κύτταρά μας, όπου, όμως, εις πείσμα των παντοειδών Κασσανδρών, αντί για θλίψη, αισιοδοξία θάλλει.

Πάνος Πασσίσης – Trend View

Ο Σωκράτης, ζώντας σε μια ανάλογη εποχή πολιτισμικής παρακμής και μετάφρασης σε μια καινούργια κοσμοαντίληψη, όπου η παλιά θεογονία και μυθολογία έτριζε συθέμελα, συνοψίζει στην πλατωνική εκδοχή του “Σπηλαίου των Ιδεών” όχι κάποια μανιχαϊστική σύγκρουση Φωτός – Σκότους, αλλά την εγγενή απροσδιοριστία των πέντε ανθρωπίνων αισθήσεων στην προσπάθειά τους να αντιληφθούν και να ανασυνθέσουν τον κόσμο, ανάλογα με τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες που κουβαλούν μέσα στη Συλλογική Παγκόσμια Ψυχή. Η Άγνοια ως έλλειψη Γνώσεως και η εθελοδουλεία στον αντίποδα της Ελευθερίας είναι η αιτία κάθε φανατισμού, δεισιδαιμονίας, προκαταλήψεων και εχθροπραξιών παντός είδους.

Ειρήνη Ράπτη

Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται ότι, κάπου εκεί έξω από την τρισδιάστατη υλιστική φυλακή μας, υπάρχει κάτι Άλλο, Άγνωστο, Άρρητο, Άφατο, που αδυνατούν να εικονοποιήσουν οι χαοτικοί εγκέφαλοί μας. Έτσι, επιχειρούν εκείνοι, ως γενναίοι σύγχρονοι ήρωες, αυτοθυσιαστικοί με τεράστιο νοητικό κόστος βεβαίως, να αναπλάσουν την έξωθεν πραγματικότητα κατά το δοκούν, έτσι ώστε να μοιάζει με τα πιο βαθιά όνειρά μας (που δεν ταυτίζονται πάντα με τις ελπίδες μας και δεν πρέπει να συγχέονται με τις ματαιόδοξες ουτοπίες μας).

Άννα Αντάρτη

Ως εφαρμογή της “αρχής της απροσδιοριστίας” του Heisenberg, της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας και της Κβαντικής Φυσικής που θεωρεί τη βαριά ύλη ως υλοενέργεια δυσκίνητη, σε αυτήν την ομαδική έκθεση, έξι φωνές ενώνουν τα πολύχρωμα σκοτάδια τους και λούζονται κάτω από το ασπρόμαυρο Φως που περιβάλλει τη ζωή μας, στο πιο βαθύ ερεβώδες σκοτάδι, ακριβώς λίγο πριν την καινούργια Αναγέννηση που ελπίζουμε να ανατέλλει διαρκώς, αενάως.

Έτσι “διάβασα” αυτήν την περιπέτεια των εικόνων και την μετέπλασα σε λέξεις κρουστές, υφαντές και, για τούτο, εφαρμόσιμες…».

Αθανάσιος Βερούτσος – Κόκκινο Κουβάρι

Πληροφορίες

Γκαλερί Dépôt: Νεοφύτου Βάμβα 5 – Κολωνάκι, τηλ.: 210 3648174. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 14:00 – 20:00, Σάββατο: 11:00 – 15:00, Κυριακή: κλειστά, Δευτέρα: κατόπιν ραντεβού.

naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button