Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ποιο μεγάλο εργοστάσιο βάζει λουκέτο. 250 εργαζόμενοι στον δρόμο

Γιατί βάζει λουκέτο το εργοστάσιο της Πίτσος Ελλάς;

Μετά από 108 χρόνια λειτουργίας, η εταιρεία BSH Hellas που είναι γνωστότερη ως ΠΙΤΣΟΣ Ελλάς ανακοίνωσε την απόφασή της, να κλείσει το εργοστάσιο της στου Ρέντη.

Είναι ένα από τα παλαιότερα εργοστάσια της χώρας, ιδρύθηκε το 1909. Μετονομάστηκε σε BSH Hellas, μετά την εξαγορά της Bosch-Siemens Hausgerate Gmb της ελληνικής Pitsos που ιδρύθηκε το 1865.

Το εργοστάσιο θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος του 2018. Στη συνέχεια να κλείσει. Έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού που ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου, με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων του κλεισίματος.

Η διοίκηση ενημέρωσε τους 250 υπαλλήλους ότι μπορούν να ενταχθούν σ’ ένα προαιρετικό πρόγραμμα εξόδου, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

«Από την 1η Ιανουαρίου 2018, το εργοστάσιο στην Αθήνα δεν θα μπορεί να υποστηρίξει την κατασκευή οποιουδήποτε από τα προϊόντα του Ομίλου με αποτέλεσμα την απόφαση την αναστολή της παραγωγικής του δραστηριότητας.» ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η μονάδα έχει εξασφαλίσει μια ακόμη σημαντική παραγγελία (αφορά σε 140.000 εντοιχισμένους φούρνους Bosch), η οποία θα επιτρέψει τη λειτουργία της μέχρι τα τέλη του 2018 και μετά θα παύσει η λειτουργία της.

Η Bosch-Siemens Hausgerate GmbH τη δεκαετία του ’70 είχε εξαγοράσει την ΠΙΤΣΟΣ, την γνωστή ελληνική εταιρεία οικιακών συσκευών που ιδρύθηκε το 1865.

Ο γερμανικός όμιλος αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή οικιακών συσκευών στην Ευρώπη, ο οποίος προέκυψε από την κοινοπραξία των Robert Bosch GmbH και Siemens AG.

Το 1976 η BSH, στην οποία μετείχαν η BOSCH – Siemens Hausgerate GmbH και η Siemens A.E. Hellas (κοινοπραξία 50% – 50%) απέκτησε την πλειονότητα (60%) των μετοχών της ΠΙΤΣΟΣ

Το 2014 η Siemens πούλησε τη συμμετοχή της στον όμιλο Bosch και σήμερα η BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ ελέγχεται πλήρως από τον πολυεθνικό όμιλο BSH Gmbh. Σημειώνεται ότι η εταιρεία δεν ανήκει στη σφαίρα ευθύνης της Bosch Ελλάδας.

Ο προβληματισμός των Γερμανών ιδιοκτητών αφορούσε στο ότι η ελληνική μονάδα έχει χάσει το μεγάλο μέρος του τζίρου της. Μέσα σε λίγα χρόνια από περίπου 250 εκατ. ευρώ υποχώρησε στα 100 εκατ. ευρώ και χαμηλότερα.

Η μονάδα είχε κριθεί ως μη βιώσιμη και είχαν εξεταστεί διάφορες εναλλακτικές προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργίας του. Μια από αυτές, η πιο σοβαρή ήταν να μεταφερθεί στην ελληνική μονάδα η παραγωγή υαλοκαθαριστήρων του γερμανικού ομίλου, κάτι που ωστόσο δεν προχώρησε.

Εκτός από παραγωγική μονάδα οικιακών συσκευών στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη και αποθηκευτικούς χώρους στον Ασπρόπυργο Αττικής, η BSH Oικιακές Συσκευές διαθέτει ολοκληρωμένο δίκτυο service οικιακών συσκευών σε όλη την Ελλάδα, με κεντρικές μονάδες στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο Κρήτης και συμβεβλημένα συνεργεία σε όλη την Ελλάδα.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button