Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Περισσότεροι οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών

 

Συνολικά 104.965 (πέρυσι ήταν περίπου 103.000) υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δήλωσαν συμμετοχή στους διαγωνισμούς, οι οποίοι ξεκινούν την Τρίτη για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων και την Τετάρτη για τους μαθητές Γενικών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι αυτοί θα διεκδικούν 70.726 θέσεις και συγκεκριμένα 43.758 για τα πανεπιστήμια και 26.968 για τα ΤΕΙ. Οι περισσότεροι υποψήφιοι φυσικά προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια και είναι 84.838 και ακολουθούν 17.995 υποψήφιοι οι οποίοι προέρχονται από τα Ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια, ενώ οι υπόλοιποι είναι όσοι αποφοίτησαν από τα εσπερινά σχολεία.

Στο μεταξύ στο υπουργείο Παιδείας έχει σημάνει «συναγερμός» προκειμένου οι εξετάσεις να κυλήσουν ομαλά για τα παιδιά που θα δώσουν μια μεγάλη μάχη για ζωή τους και το μέλλον τους.

Μέτρα ασφαλείας

Χθες το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που θα ληφθούν ανακοίνωσε ότι από τις 6/6/2017 έως και τις 30/6/2017, ημερομηνίες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων των μαθητών στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, η είσοδος του κοινού, των δικηγόρων και των επισκεπτών στο κτίριο του υπουργείου θα πραγματοποιείται μετά τις 12:00 το μεσημέρι. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η διέλευση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, από την πτέρυγα Δ του ισογείου και η αποχώρηση υπαλλήλων ή επισκεπτών πριν από τις 12 το μεσημέρι. Επίσης όσον αφορά τους υποψήφιους του 10%, χωρίς νέα εξέταση, είναι ευνόητο ότι δεν θα παραλάβουν δελτίο εξεταζομένου, αφού δεν συμμετέχουν στις εξετάσεις.Οσοι από τους αποφοίτους υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2017, έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των δύο τελευταίων ετών και τελικά δεν θα προσέλθουν σε κανένα εξεταζόμενο μάθημα, δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια για ανάκληση της αίτησης-δήλωσης.

Συνεπώς αυτοί οι υποψήφιοι μετά την ανακοίνωση των γραπτών βαθμολογίων των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων θα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο διεκδικώντας το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση.

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να λάβουν μέρος στη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις φέτος ή του χρόνου θα πρέπει να ξέρουν ότι:

• Το δικαίωμα αυτό ισχύει για 2 έτη μετά την τελευταία εξέταση με ποσοστά 60% – 40% (για το 1ο έτος και το 2ο έτος αντίστοιχα),

• ασκείται μόνο από όσους έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερήσιων ΓΕΛ ή των Ημερήσιων ΕΠΑΛ

• και δεν αφορά τους υποψηφίους που με τις εξετάσεις τους διεκδίκησαν θέσεις επιπλέον του αριθμού εισακτέων (π.χ. δεν δίνεται 10% για τις θέσεις των πανεπιστημίων που διεκδικούν οι υποψήφιοι με τα Ημερήσια ΕΠΑΛ).

Νικόλ. Τρίγκα

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button