Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Πανελλαδικές: Συνωστισμός αριστούχων – Στον «πόντο» η εισαγωγή σε περιζήτητες σχολές

«Σφαγή» αριστούχων- υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται φέτος, αφού τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνουν ότι τα ευκολότερα, σε σχέση με περσι, θέματα των πανελληνίων εξετάσεων, έχουν ως αποτέλεσμα περισσότεροι μαθητές να έχουν γράψει κοντά στο άριστα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μαθητές με υψηλή βαθμολογία μπορεί να μην καταφέρουν να περάσουν στις λεγόμενες περιζήτητες σχολές, αφού εκεί η εισαγωγή θα κριθεί στον… πόντο.

Ομως, στις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διαμορφώνεται φέτος νέο τοπίο, λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει στο σύστημα εισαγωγής. Ετσι, οι βάσεις δεν θα είναι συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες περσινές, αφού η αναδιάρθωση των επιστημονικών πεδίων, τα λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα, το γεγονός ότι πλέον δεν θα προσμετράται ο προφορικός βαθμός του σχολείου είναι νέα δεδομένα. Επιπλέον, καθώς οι πανελλαδικές εξετάσεις φθάνουν στην ολοκλήρωσή τους, τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνουν ότι οι συνολικά οι επιδόσεις των μαθητών είναι καλύτερες από πέρσι, σε συνδυασμό, βεβαίως, με το μικρότερο βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, φέτος.

Ειδικότερα και σύμφωνα με ένα πρώτο δείγμα βαθμολογιών οι υποψήφιοι φέτος έχουν γράψει καλύτερα από πέρσι και το ποσοστό των αριστούχων είναι μεγαλύτερο. Ετσι, μεγάλος αναμένεται να διατηρηθεί και φέτος ο ανταγωνισμός για τις λεγόμενες περιζήτητες σχολές (Νομικές, Ιατρικές, Πολυτεχνείο κ.λπ.), ενώ στα περισσότερα επιστημονικά πεδία οι μεσαίες σχολές θα έχουν μικρή αύξηση ή θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα. Μιλάμε, ουσιαστικά για διαμόρφωση βάσεων τριών ταχυτήτων.

Τις εκτιμήσεις του για την πορεία των βάσεων, που στηρίζονται σε συγκεκριμένες παραμέτρους, παρουσιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας.

Αναλυτικά, το κείμενο του κ. Κάτσικα έχει ως εξής:

«Οι βάσεις εισαγωγής του 2016 δεν είναι συγκρίσιμες με τις περσινές, αφού η αναδιάρθρωση των επιστημονικών πεδίων, τα λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα και η απουσία της προσμέτρησης των προφορικών σχολικών βαθμών θα φέρουν μεγάλες ανατροπές που ενισχύονται από τις καλύτερες φετινές επιδόσεις.

Η ανίχνευση του “πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις” στηρίζεται, ουσιαστικά, στην εξέταση τριών βασικών παραγόντων που λειτουργούν ως “πύργος ελέγχου” του σκαμπανεβάσματος των βάσεων και πριμοδοτούν τις “καταδύσεις” ή τις “αναρριχήσεις” τους.

Αναφερόμαστε, βεβαίως, στις συντεταγμένες της διαμόρφωσης των βάσεων, που είναι:

α. Ο “βαθμός δυσκολίας – ευκολίας” των θεμάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.

β. Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του “πασπαρτού” για τις βάσεις των πέντε Επιστημονικών Πεδίων.

γ. Η σχέση ζήτησης – προσφοράς θέσεων, δηλαδή, ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις “σχολές κύρους” ή στις “σχολές περιορισμένης ζήτησης” και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.

Οι δύο πρώτοι παράγοντες προδιαγράφουν, κυρίως, το “πατρόν” των γενικών βάσεων εισαγωγής στα πέντε Επιστημονικά Πεδία, ενώ ο άλλος παράγοντας (γ), κυρίως, “ξεναγεί” τους υποψηφίους στις “πίστες” των βάσεων κάθε Τμήματος Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ στα όρια των Επιστημονικών Πεδίων.

Η ζήτηση των τμημάτων

Όσον αφορά τη ζήτηση των τμημάτων από τη μεριά των υποψηφίων δεν αναμένεται διαφοροποίηση σε σχέση με πέρσι. Η επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε σχολές της περιοχής που κατοικοεδρεύουν (λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που εκτός των άλλων έχει μειώσει και τις προσδοκίες για αντιστοίχηση κάποιων σχολών με επαγγελματική αποκατάσταση), θα συνεχιστεί και φέτος ενώ από την άλλη όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας φανερώνουν ότι δεν έχει αναδειχθεί καμιά σχολή ή ομάδα σχολών στις οποίες να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των υποψηφίων με διαφορετικούς όρους σε σχέση με πέρυσι.

Μεγάλος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για τις λεγόμενες περιζήτητες σχολές. Ενδεικτικό του ανταγωνισμού, είναι το γεγονός ότι, στις τελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις, στις 30 πιο δημοφιλείς σχολές οι πρώτες προτιμήσεις ανήλθαν σε 21.476, οι προσφερόμενες θέσεις δεν ξεπέρασαν τις 3.735, ενώ μόλις το 17,39% κατόρθωσε να κατοχυρώσει μια θέση σε αυτές.

Νομικές, Πολυτεχνικές, Ιατρικές και Στρατιωτικές Σχολές μαζί με συγκεκριμένα οικονομικά τμήματα (το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας), τα τμήματα Ψυχολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης και το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Αθήνας. θα τρυγήσουν και φέτος την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων και από αυτή την άποψη ο παράγοντας ζήτηση δεν μπορεί να γίνει ο τροχονόμος της κίνησης των βάσεων εισαγωγής όπως παλιότερα.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button