Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Οριστικοποιείται σήμερα το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών

Θανάσης Κουκάκης

Στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement).

Χθες τόσο σε επίπεδο επικεφαλής, όσο και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έκλεισαν πολλά από τα θέματα που έχρηζαν διευκρινίσεων και για τις σημερινές συζητήσεις απομένουν ελάχιστα θέματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν και τα οποία κυρίως έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, την προσφυγή στη διαιτησία, τις αποκρατικοποιήσεις και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Ειδικά στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, το οποίο έκλεισε αργά χθες το βράδυ τις συζητήσεις κυβέρνησης και θεσμών, το βάρος πέφτει στο ποια θα είναι η δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2018 που θα μεταφερθεί στο 2019. Πρόκειται για το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος για εφέτος.

Το ποσό αυτό πρέπει να υπολογιστεί διότι θα βοηθήσει τις παραδοχές για το 2019, χρονιά που εκτός από τις μειώσεις στις συντάξεις θα ενεργοποιηθούν και τα λεγόμενα «αντίμετρα».

Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους και επιβάρυνση 1,99 δισ. ευρώ από τα «αντίμετρα» που περιλαμβάνουν την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων (190 εκατ. ευρώ), τη δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης (140 εκατ. ευρώ), τον ανασχεδιασμό των οικογενειακών επιδομάτων (260 εκατ. ευρώ) και την επιδότηση ενοικίου (600 εκατ. ευρώ). Επίσης προβλέπονται 300 εκατ. ευρώ για την αύξηση της επενδυτικής δαπάνης, 260 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης του ΟΑΕΔ και 240 εκατ. ευρώ για τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα.

Δεδομένου ότι όλο το πακέτο των αντιμέτρων τελεί υπό την αίρεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, κάτι που οι θεσμοί θεωρούν πως θα συμβεί, για το λόγο αυτό εξετάζονται λεπτομερώς οι παραδοχές για τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2018.

cnn.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button