Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Οι συνήθειες των υπερευαίσθητων ανθρώπων: Σας θυμίζουν κάτι;

Είστε από τους ανθρώπους που σκέφτονται μία κατάσταση λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους; Νιώθετε ότι ανησυχείτε πολύ για το πώς νιώθουν οι άλλοι; Προτιμάτε ένα περιβάλλον όταν είναι ήσυχο, λιγότερο χαώδες; Αν νιώθετε πως όλα αυτά σας αντιπροσωπεύουν, τότε ίσως να ανήκετε στην κατηγορία των ιδιαίτερα ευαίσθητων ανθρώπων. Το χαρακτηριστικό αυτό, το οποίο για πρώτη φορά ερευνήθηκε από την ψυχίατρο δρ. Elaine Aron στις αρχές του 1990, είναι σχετικά σύνηθες, αφού το εμφανίζει περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους.

Η Aron, η οποία έχει δημοσιεύσει ουκ ολίγες μελέτες αναφορικά με τους υπερευαίσθητους ανθρώπους, ανέπτυξε, επίσης ένα τεστ αυτογνωσίας για να μάθετε αν ανήκετε σε αυτούς (κάντε το εδώ), ενώ κατέληξε και στα πιο εμφανή, κοινά χαρακτηριστικά τους.

Οι υπερευαίσθητοι άνθρωποι, λοιπόν…

Νιώθουν σε μεγαλύτερο βάθος

Επεξεργάζονται, δηλαδή, τα πράγματα σε βαθύτερο επίπεδο. Έχουν διαίσθηση και το ψάχνουν πολύ μέχρι να κατανοήσουν τι συμβαίνει γύρω τους.

Είναι περισσότερο συναισθηματικά αντιδραστικοί

Δηλαδή, θα σκύψουν με περισσότερο ενδιαφέρον και συναίσθημα πάνω από το πρόβλημα ενός φίλου. Μπορεί, επίσης, να νοιαστούν περισσότερο για το πώς θα αντιδράσει κάποιος εν όψει ενός δυσάρεστου γεγονότος.

Έχουν συνηθίσει να ακούν «μην το παίρνεις τόσο προσωπικά!» και «γιατί είσαι τόσο ευαίσθητη;»

Σε κάποιες κοινωνίες η ευαισθησία είναι προτέρημα, ενώ σε άλλες μειονέκτημα. Το άτομο, λοιπόν, μπορεί είτε να θιχτεί είτε να βρει παρηγοριά στις παραπάνω φράσεις, ανάλογα με το πολιτιστικό του υπόβαθρο.

Προτιμούν να ασκούνται μόνοι

Τα υπερευαίσθητα άτομα τείνουν να αποφεύγουν τα ομαδικά αθλήματα, γιατί τους δίνεται η εντύπωση πως όλοι τους κοιτάζουν ή τους κρίνουν. Ωστόσο, αν τα άτομα αυτά έχουν μεγαλώσει σε ένα ιδιαίτερα υποστηρικτικό περιβάλλον, με κατανόηση, τους είναι πιο εύκολο να ενταχθούν σε ομάδες.

Τους παίρνει περισσότερο χρόνο να λάβουν αποφάσεις

Ακόμα κι αν η απόφαση είναι ανάμεσα στο παγωτό σοκολάτα ή το παγωτό κρέμα, τα άτομα αυτά θέλουν περισσότερο χρόνο για να επιλέξουν, γιατί «ζυγίζουν» κάθε πιθανό αποτέλεσμα από αυτήν την απόφαση. Η Aron λέει ότι δεν χρειάζεται να νιώθουν καθόλου άσχημα γι’αυτό, αρκεί να ενημερώνουν το άτομο που ενδεχομένως περιμένει την απόφασή τους, ότι θα χρειαστούν λίγο παραπάνω χρόνο.

…και συγχύζονται περισσότερο αν πάρουν τη λάθος απόφαση

Πολύ περισσότερο, γιατί η συναισθηματική αντίδρασή τους είναι υψηλότερη.

Δίνουν τρομερή σημασία στη λεπτομέρεια

Τα άτομα αυτά είναι τα πρώτα που παρατηρούν π.χ. μια λεπτομέρεια σε ένα δωμάτιο, τα καινούργια παπούτσια κάποιου ή την αλλαγή του καιρού.

Δεν είναι όλα τα υπερευαίσθητα άτομα εσωστρεφή

Για την ακρίβεια, περίπου 30% των υπερευαίσθητων ανθρώπων είναι εξωστρεφείς, σύμφωνα με την Aron. Εξηγεί, βέβαια, ότι οι υπερευαίσθητοι και εξωστρεφείς άνθρωποι μεγαλώνουν συνήθως σε κλειστές κοινωνίες και έτσι επικοινωνούν καθημερινά με πολλούς ανθρώπους.

Συνεργάζονται καλά σε ομαδικές δουλειές

Ακριβώς επειδή σκέφτονται πολύ, τα άτομα αυτά είναι πολύτιμα ως μέλη κάποιας επαγγελματικής ομάδας. Ωστόσο, σπάνια είναι εκείνα που θα λάβουν την τελική απόφαση για κάποιο ζήτημα. Είναι, όμως, εξαιρετικοί αναλυτές.

Είναι περισσότερο επιρρεπείς στο άγχος και την κατάθλιψη…

…όμως μόνο αν είχαν στο παρελθόν κάποια ιδιαίτερα δυσάρεστη εμπειρία. Ο λόγος είναι ότι τέτοιες αρνητικές εμπειρίες, ειδικά σε μικρή ηλικία, κάνουν τα άτομα αυτά ανασφαλή, με το νευρικό τους σύστημα να βρίσκεται διαρκώς σε επαγρύπνηση. Η Aron συμβουλεύει τους γονείς που έχουν τέτοια παιδιά να μην τα υπερ-προστατεύουν αλλά να μην φτάνουν και στο άλλο άκρο. Πρέπει να σφυγμομετρούν τις ανάγκες τους όσο είναι μικρά, για να αποκτήσουν, μεγαλώνοντας, αυτοπεποίθηση.

Οτιδήποτε ενοχλητικό, τους φαίνεται ακόμα πιο ενοχλητικό!

Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να κοιμηθούν με το κλιματιστικό ανοιχτό, γιατί, όσο αθόρυβο κι αν είναι, θα ενοχλούνται από το βουητό! Αυτό συμβαίνει γιατί τα άτομα αυτά υπερ-διεγείρονται από την έντονη δραστηριότητα.

Οι βίαιες ταινίες είναι το χειρότερό τους

Θα επηρεαστούν πολύ από αυτές και θα νιώσουν ιδιαίτερα δυσάρεστα.

Κλαίνε πιο εύκολα

Γι’αυτό είναι σημαντικό τα άτομα αυτά να μη βάζουν τον εαυτό σε καταστάσεις που τους δημιουργούν αμηχανία, λόγω του ότι κλαίνε εύκολα. Όταν οι φίλοι και οι συγγενείς τους δεχτούν ότι έτσι είναι τα άτομα αυτά και αποδεχθούν το γεγονός ότι κλαίνε εύκολα, δεν θα έχουν πια κανέναν λόγο να ντρέπονται.

Έχουν ακραίους τρόπους

Είναι άτομα ιδιαίτερα ευγενικά και διακριτικά, π.χ. στο σούπερ μάρκετ θα έχουν συνέχεια τον νου τους στο καροτσάκι τους, όχι από φόβο μήπως τους κλέψουν κάτι, αλλά μην τυχόν ενοχλούν κάποιον.

Η κριτική τους «τσακίζει»

…και η αντίδρασή τους στην κριτική είναι πολύ έντονη. Δυστυχώς, γι’αυτό πολλές φορές καταφεύγουν στο να ευχαριστούν με κάθε τρόπο τους άλλους, μόνο και μόνο για να αποφύγουν την κριτική τους, ή κριτικάρουν μόνοι τους τον εαυτό τους.

Δεν τους αρέσουν τα ανοιχτά γραφεία

Τα άτομα αυτά προτιμούν να δουλεύουν όσο γίνεται πιο απομονωμένα, ιδανικά από το σπίτι, γιατί με αυτόν τον τρόπο ελέγχουν πιο εύκολα τα ερεθίσματα που δέχονται από το εργασιακό περιβάλλον.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button