Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Οι Έλληνες των φετινών Όσκαρ

Τρεις ελληνικές υποψηφιότητες στα Όσκαρ! Έφτασε η Καθαρά Δευτέρα και όσοι δεν χορεύουν στα καρναβάλια θα χορέψουν σήμερα το βράδυ καρδιοχτυπώντας στο ρυθμό των βραβείων της Αμερικάνικης Ακαδημίας.

Η μετάδοση της τελετής απονομής των 89ων Βραβείων Όσκαρ από το Θέατρο Ντόλμπυ θα ξεκινήσει σε μερικές ώρες, τα ξημερώματα της Καθαρής Δευτέρας και οι Έλληνες κινηματογραφόφιλοι έχουν κάθε λόγο να ξενυχτήσουν αγωνιώντας. Φέτος ανάμεσα στα πολλά ηχηρά ονόματα υπάρχουν και μερικά ελληνικά που διεκδικούν τρία Όσκαρ: Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους και Ενδυματολογίας.

Η μεγάλη ελληνική έκπληξη προήλθε από την νεαρή δημοσιογράφο Δάφνη Ματζιαράκη. Με θέμα την προσφυγική κρίση και παραγωγό το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ όπου σπουδάζει δημοσιογραφία, η ελληνίδα δημιουργός έχει ήδη κερδίσει ένα από τα αποκαλούμενα «φοιτητικά Όσκαρ» που απονέμει κάθε χρόνο η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «4,1 Μίλια» ο φακός της Ματζιαράκη καταγράφει τις προσπάθειες διάσωσης προσφύγων από ένα σκάφος του Λιμενικού ανάμεσα στις ακτές της Λέσβου και τα τουρκικά παράλια, τα οποία απέχουν μεταξύ τους 4,1 ναυτικά μίλια.

Εντελώς πρωτότυπο και σουρεαλιστικό, το σενάριο της weird ρομαντικής ταινίας «Ο Αστακός» των Γιώργου Λάνθιμου και Ευθύμη Φιλίππου έχει κερδίσει και μόνον με την υποψηφιότητά της. 

Το αλληγορικό και συνάμα σαδιστικό σενάριο μάς μεταφέρει σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου η εύρεση της αδελφής ψυχής είναι υποχρεωτική και η μοναξιά τιμωρείται.  Η ταινία δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό και γι’ αυτό η υποψηφιότητα για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου είναι επίτευγμα.

Γεμάτο φρεσκάδα, υπέροχες ερμηνείες και πολύ χορό και τραγούδι, το πολυσυζητημένο μιούζικαλ La La Land, που διεκδικεί δεκατέσσερα Όσκαρ, ισοφάρισε το ρεκόρ υποψηφιοτήτων του «Τιτανικού» και του «Όλα για την Εύα». Μία από αυτές έχει ελληνικό άρωμα.

Η ελληνικής καταγωγής ενδυματολόγος Μέρη Ζόφρις διεκδικεί το πολυπόθητο αγαλματίδιο  για δεύτερη φορά. Με τα κοστούμια που σχεδίασε για το πολυβραβευμένο μουσικοχορευτικό ρομάντζο, είχε σαν στόχο να χτυπήσουν δυνατά οι γυναικείες καρδιές για τον Ράιαν Γκόσλινγκ και οι άνδρες να φλερτάρουν στα όνειρά τους με την  Έμμα Στόουν, όπως η ίδια είπε. Για την Μέρι Ζόφρις η φετινή είναι η δεύτερη υποψηφιότητα. Το 2010 είχε διεκδικήσει ξανά το Όσκαρ Ενδυματολογίας για τα κοστούμια του γουέστερν των αδελφών Κοέν «Αληθινό Θράσος».

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button