Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Μπισκοτάκια βουτύρου Χριστουγεννιάτικα με γλάσο ζάχαρης

Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια βουτύρου, με γλάσο ζάχαρης για να τα διακοσμήσετε με σχέδια και χρώματα της αρεσκείας σας. Μια συνταγή για πανεύκολα και πεντανόστιμα μπισκοτάκια.

Υλικά συνταγής

  • 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι σκληρό
  • 1 φλ. τσαγιού βούτυρο φρέσκο
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1 αυγό + 1 κρόκο αυγού
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • 1 κ.γ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα
  • 1 κ.γ. κρεμόριο *
  • Για το γλάσο:
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 1 καψουλίτσα βανίλια
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Χτυπάτε το βούτυρο και ρίχνετε σταδιακά τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε το αυγό, το ξύσμα λεμονιού και το κονιάκ και χτυπάτε μισό λεπτό ακόμα να ενσωματωθούν.
  2. Κοσκινίζετε το αλεύρι, ρίχνετε τη σόδα και το κρεμόριο και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Ρίχνετε το αλεύρι στο μείγμα βουτύρου και το χτυπάτε με το “γάντζο” για ζύμες ή με το χέρι μέχρι να ενσωματωθεί και γίνει μια αφράτη εύπλαστη ζύμη. Τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε για 2 ώρες τουλάχιστον.
  3. Ανοίγετε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόχαρτα με τη βοήθεια ενός πλάστη, σε φύλλο 1/3 έως μισού εκατοστού περίπου. Με κουπ πατ κόβετε τη ζύμη σε διάφορα σχήματα [αστέρια, χριστουγεννιάτικα δένδρα κ.λ.π.]. Τα παίρνετε με φαρδιά σπάτουλα και τα μεταφέρετε σε βουτυρωμένο ταψί. Αν θέλετε να τα διακοσμήσετε με ξηρούς καρπούς τότε αλείφετε τα μισά μπισκοτάκια με το χτυπημένο κρόκο αυγού και προσθέτετε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Αφήνετε τα υπόλοιπα χωρίς αυγό, σκέτα και τα ψήνετε ως έχουν για να τα διακοσμήσετε μετά με γλάσο.
  4. Ψήνετε τα μπισκοτάκια σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 8′  περίπου, τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
  5. Για το γλάσο: Χτυπάτε το ασπράδι του αυγού και προσθέτετε τη βανίλια και σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, χτυπώντας συνεχώς με σύρμα ή με το μίξερ χειρός μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και αφρατέψει. Μπορείτε να τη χωρίσετε σε 2 ή τρία μέρη και να προσθέσετε σταγόνες με χρώμα ζαχαροπλαστικής αρεσκείας σας για να τη χρωματίσετε. Διακοσμείστε τα μπισκοτάκια σας με το γλάσο και απολαύστε τα. **

* Το κρεμόριο ή  τρυγικό  οξύ ή  κρεμοτάρταρο, (crème de tarte), είναι  άσπροι  κρύσταλλοι  που  προέρχονται  από  το  κατακάθι  του  κρασιού  (τρύγα). Χρησιμοποιείται  στη  ζαχαροπλαστική σε μορφή  σκόνης, καθώς  λειτουργεί  ως  διογκωτικό  για  τα  κέικ  και  τις  τούρτες. Επίσης, χρησιμοποιείται  και  στα  γλυκά  του  κουταλιού  για  να  αποτρέψει  το  ζαχάρωμα  του  σιροπιού, βοηθάει να δοθεί περισσότερος όγκος στην μαρέγκα και μία πιο κρεμώδης σύσταση στα ζαχαρούχα επιδόρπια όπως η καραμέλα και το παγωτό. Το κρεμόριο υπάρχει σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Εάν δεν έχετε αντικαταστήστε το με 1 κοφτό κ.γ. λεμόνι ή ξύδι.
** Για τις λεπτές γραμμές χρησιμοποιήστε σύριγγα [χωρίς τη βελόνα φυσικά] από αυτές που δίνουμε στα μωρά μας το σιροπάκι.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button