Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Μονιμοποίηση για χιλιάδες συμβασιούχους στο Δημόσιο: Διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ – Ποιους αφορά

Ποιους συμβασιούχους αφορά η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για μονιμοποίηση στο Δημόσιο;

Τη μονιμοποίηση 18.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το sofokleousin.gr οι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες λειτουργικές ανάγκες, θα μονιμοποιηθούν τους προσεχείς μήνες, με την ψήφιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης.

Οι συμβάσεις τους θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, χωρίς να αυξηθεί η συνολική μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου.

Τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν σχετικό νομοσχέδιο και η κυβέρνηση θα ζητήσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για την ψήφιση του, η οποία προβλέπεται να γίνει εντός του τρέχοντος έτους.

Υπολογίζεται ότι στον στενό δημόσιο τομέα με σύμβαση ορισμένου χρόνου απασχολούνται συνολικά περί τα 75.000 άτομα. Με βάση τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που τίθενται, εκτιμάται ότι από αυτούς θα μονιμοποιηθούν περίπου 1 στους 4.

Στους προς μονιμοποίηση δεν περιλαμβάνονται εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά μισθοδοτούμενοι απ’ ευθείας από το κράτος. Αποκλείονται οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται εν μέρει ή συνολικά από κονδύλια της ΕΕ.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο που έχει καταρτισθεί, ο μονιμοποιούμενος πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
• Να καλύπτει πάγιες και λειτουργικές ανάγκες
• Να εργάζεται συνεχώς στην ίδια θέση τουλάχιστον την τελευταία 5ετία (ώστε να διαθέτει κατά τεκμήριο επαρκή εμπειρία)

Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν θα μετατραπούν αυτομάτως σε αορίστου. Οι μονιμοποιήσεις θα γίνουν μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, όπου οι νυν συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση.

Για τους συμβασιούχους που εργάζονται στην καθαριότητα των δήμων θα υπάρξει άλλη διαδικασία μονιμοποίησης, όταν λήξουν τον Μάρτιο οι παραταθείσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τότε οι δήμοι θα μπορούν να προσλάβουν περίπου 5.000 νυν συμβασιούχους.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button