Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Μακροζωία: Τι κάνουν οι Ιάπωνες

Ikigai, Wabi sabi, Kintsugi. Οχι, δεν πρόκειται για κινέζικα, αλλά για γιαπωνέζικες λέξεις-κλειδιά, καθώς ανοίγουν νέους δρόμους προς τη μακροζωία και την ευεξία. Ισως πρέπει να τις λάβουμε κι εμείς σοβαρά υπόψη μας.

Στη συνείδηση όλων μας οι Ιάπωνες είναι ένας λαός που χαρακτηρίζεται από εσωτερική ηρεμία, υψηλή αισθητική, αποφασιστικότητα, προσαρμοστικότητα, προσήλωση στον στόχο, όλα συστατικά της ευεξίας και της καλής ζωής. Άλλωστε οι Ιάπωνες είναι από τους πιο μακρόβιους λαούς του κόσμου, με περισσότερους από 65.000 αιωνόβιους ανάμεσα στον πληθυσμό τους.

Μάλιστα, οι γυναίκες στην Ιαπωνία ζουν υγιείς και ανεξάρτητες για περισσότερα χρόνια από οποιεσδήποτε άλλες γυναίκες στον κόσμο. Συγκεκριμένα, στην ορεινή περιοχή του Ναγκάνο ο μέσος όρος ζωής για τις γυναίκες είναι τα 88 χρόνια. Eνας βασικός λόγος για τον οποίο οι Ιάπωνες είναι τόσο μακρόβιοι είναι η διατροφή τους, αφού ο μέσος Ιάπωνας καταναλώνει περισσότερα από 100 κιλά λαχανικών τον χρόνο. Οι κάτοικοι δε του Ναγκάνο τρώνε περισσότερα τρόφιμα που προέρχονται από τη γη από οπουδήποτε αλλού στη χώρα.

Εκτός όμως από τη διατροφή τους, οι ειδικοί εξηγούν ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον κόσμο και τη ζωή έχει μεγαλύτερη σημασία.

Οι Ιάπωνες έχουν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αντιδρούν στον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι καταφέρνουν να βρίσκουν την εσωτερική τους ηρεμία αποκλείοντας τα πάντα γύρω τους. Για παράδειγμα, στην ώρα αιχμής στο ιαπωνικό μετρό υπάρχει απόλυτη σιγή, καθώς οι επιβάτες χρησιμοποιούν αυτόν τον χρόνο για να ηρεμήσουν και να εστιάσουν στον εαυτό τους.

tovima.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button