Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Μάθε να βάζεις όρια: 10 καλά πράγματα που θα σου συμβούν!

Κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα για όλους, να τους έχει όλους ευχαριστημένους συνέχεια και να περιμένει να μην ακούσει κανένα παράπονο. Εσύ όμως επιμένεις να προσπαθείς;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να θέλεις να βοηθάς τους φίλους σου, να εξυπηρετείς τους συναδέλφους σου όταν έχουν ένα πρόβλημα και να είσαι πάντα εκείνη που θα «βγάζει το φίδι από την τρύπα» στο σπίτι. Η αλήθεια είναι όμως ότι ένας άνθρωπος που δεν βάζει όρια σε όσα κάνει για τις προσωπικές του σχέσεις, ίσως τελικά να καταλήγει συχνά πληγωμένος ή να νιώθει διαρκώς ψυχολογική αλλά και σωματική εξάντληση. Σου θυμίζει κάτι;

Μια καθημερινότητα χωρίς όρια, όπου δεν σκέφτεσαι τις δικές σου ανάγκες αλλά κυρίως των άλλων, σίγουρα δεν σου κάνει καλό για αυτό ανακάλυψε τι θα συμβεί αν αποφασίσεις να κάνεις τη ζωή σου πιο ευχάριστη αλλά και τις σχέσεις σου πιο δυνατές και ουσιαστικές θέτοντας τα όριά σου:

1.Θα γνωρίσεις τον εαυτό σου καλύτερα

Θα αρχίσεις σιγά-σιγά να γνωρίζεις τον εαυτό σου, τις ανάγκες σου αλλά και τα συναισθήματά σου που δεν θα εξαρτώνται πια από τις αντιδράσεις των άλλων. Όχι μόνο θα νιώσεις καλύτερα αλλά θα έχεις και μια πιο υγιή καθημερινότητα.

2.Θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος

Μπορεί να νόμιζες μέχρι τώρα ότι όταν πάσχιζες να τους βοηθήσεις όλους, ήσουν το καλό παιδί, όμως μόνο όταν θέσεις τα όριά σου θα μπορέσεις να φροντίζεις τον εαυτό σου, ώστε να φροντίζεις και τους άλλους. Η διάθεσή σου, η ψυχολογία σου αλλά και η συμπεριφορά σου θα αλλάξει προς το καλύτερο.

3.Θα φροντίζεις τον εαυτό σου

Θα έχεις επιτέλους τον χρόνο αλλά και τη διάθεση να φτιάξεις τη διατροφή σου, τη φυσική σου κατάσταση, αλλά και να ασχοληθείς με τα χόμπι σου και τα ενδιαφέροντά σου.

4. Θα έχεις λιγότερο άγχος

Όταν προσπαθείς να ικανοποιήσεις συνεχώς τις ανάγκες των άλλων τελικά κουράζεσαι και αγχώνεσαι, γι’ αυτό αν θέσεις τα όριά σου δεν θα έχεις και το στρες αλλά ούτε το ψυχολογικό burn-out που αισθανόσουν.

5. Θα έχεις καλύτερη επικοινωνία με τους άλλους

Όταν ξέρεις τι θέλεις και ξέρεις ποια είναι τα όριά σου είναι πιο εύκολο να τα επικοινωνήσεις και στους άλλους ώστε να αποφύγεις τελικά και τυχόν παρεξηγήσεις. Όταν εκφράζεις τις ανάγκες σου και τα συναισθήματά σου αυτομάτως έχεις καλύτερη επικοινωνία με τους άλλους.

6. Αποκτάς εμπιστοσύνη

Η μεγάλη σου ανησυχία είναι πως αν σταματήσεις να κάνεις τα χατίρια των άλλων τότε θα τους πληγώσεις ή θα τους εκνευρίζεις, όμως η αγάπη κι η επιβεβαίωση των άλλων δεν πρέπει να βασίζεται στα πόσα τους δίνεις. Αν θέσεις τα όριά σου, γρήγορα θα ξεκαθαρίσεις ποιοι άνθρωποι σε αγαπούν πραγματικά και πρέπει να εμπιστεύεσαι και ποιοι σε ήθελαν μόνο για το συμφέρον τους.

7.Θα έχεις λιγότερα νεύρα

Όταν δεν έχεις θέσει τα όριά σου, τότε οι άλλοι κατά κάποιο τρόπο καθορίζουν τη ζωή σου, τον χρόνο σου, την καθημερινότητά σου. Αυτό μπορεί να συσσωρεύσει αρκετό εκνευρισμό και να οδηγήσει σε ξεσπάσματα θυμού. Πάρε την απόφαση να γίνεις κυρίαρχος της ζωής σου!

8. Μαθαίνεις να αρνείσαι

Δεν υπάρχει τίποτα πιο λυτρωτικό από την πρώτη φορά που λες «όχι» σε κάποιον χωρίς τύψεις προκειμένου να ικανοποιήσεις πρώτα τα δικά σου θέλω. Οι ώριμοι άνθρωποι που ζουν μια ισορροπημένη καθημερινότητα ξέρουν πότε να λένε «όχι» και είναι ευτυχισμένοι με αυτό.

9. Κάνεις πράγματα που σου αρέσουν

Ποια ήταν η τελευταία φορά που είχες χρόνο για τον εαυτό σου, διάβασες ένα βιβλίο με ηρεμία ή πήγες μια βόλτα στα μαγαζιά απλά για να χαζέψεις; Αν θέσεις τα όριά σου θα έχεις περισσότερο χρόνο για να κάνεις όσα σε ευχαριστούν.

10. Αποκτάς κατανόηση

Όταν ξέρεις πως και σε ποιους να βάλεις όρια τότε ξέρεις και πώς να προστατεύσεις τον εαυτό σου. Αυτό σημαίνει ότι κατανοείς τις ανάγκες σου κι έτσι μπορείς να δείξεις κατανόηση και στους άλλους ανθρώπους.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button