Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Συμβαίνει στο Λουτράκι

Λουτράκι:Η ημερίδα για την προστασία του Κορινθιακού!

Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λουτρακίου, οι Ενεργοί Πολίτες διοργάνωσαν ημερίδα για την προστασία του Κορινθιακού-Πατραϊκού Κόλπου και των Γερανείων!
Θέμα : αντιμετώπιση του φαινομένου των μεδουσών
Ο Δημήτριος Δαμαλάς, ωκεανογράφος και ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών,  παρουσίασε στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών από τον Κορινθιακό Κόλπο και κατέληξε στο ότι δεν φαίνεται (πάντα με βάση τα επίσημα στοιχεία) να υπάρχει το φαινόμενο της υπεραλίευσης ούτε έχει παρουσιαστεί μείωση των ειδών, των μεγεθών των ή της αφθονίας των ψαριών που ανήκουν στα ενδοπελαγικά είδη. Τέλος, ανέφερε ότι οι θάνατοι των χαρισματικών ειδών (δελφινιών, χελωνών) η χαρισματικών ειδών οπως λέγονται, είναι ελάχιστοι.
Επισήμανε ότι όσον αφορά στα μικρότερα ψάρια, όπως είναι οι γόπες, οι γαύροι, οι σαρδέλες κτλ, σε δειγματολογικές μετρήσεις που έγιναν κατά την περίοδο 1998 -2001 αλλά και το 2016, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες σημαντικές διαφορές σε σχέση με τον αριθμό τους.
“Στα στοιχεία αυτά δεν έχει ληφθεί υπ ‘όψιν η ερασιτεχνική αλιεία, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν λίγα δεδομένα από τον παράκτιο στόλο καθώς όλες οι δειγματολειψίες και τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν σε επαγγελματικές βάρκες (που είναι υποχρεωμένες να φέρουν ειδικό GPS ώστε να εντοπίζονται από δορυφόρο) που ψαρεύουν από τα 50 μέτρα βάθος και μετά. Η επίδραση της ερασιτεχνικής αλιείας είναι άγνωστη”, ανέφερε χαρακτηριστικά στον επίλογό του ο κύριος Δαμαλάς και κατέληξε λέγοντας ότι “Η αναλογία επαγγελματικών / ερασιτεχνικων σκαφών είναι 1 προς 10”.
Ο Επαμεινώνδας Χρήστου,  εργάζεται στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών Αναφέρθηκε κυρίως στην pelagia noctiluca, την τσούχτρα που έχει κάνει την εμφάνισή της στον Κορινθιακό αναστατώνοντας κατοίκους, λουόμενους και επιχειρηματίες.  Όπως ανέφερε, “το φαινόμενο του Κορινθιακού, είναι το χειρότερο που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα”. Η αύξησή της, οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών που προκαλεί η κλιματική μεταβολή και στην ουσία λειτουργεί υπέρ των ζελατινοειδών αυτών οργανισμών, το σώμα των οποίων αποτελείται ως και κατά 94%-98%. Τα τελευταία χρόνια, με τους ήπιους χειμώνες και τους θερμούς ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες, η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου δεν πέφτει σχεδόν ποτέ κάτω από τους 14 βαθμούς Κελσίου, παρατείνοντας την περίοδο της αναπαραγωγής της.
 Τόνισε προς την αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι σε γενικές γραμμές η παρουσία των μεδουσών – και αυτό το τονίζουν όλοι οι ειδικοί – δεν έχει σχέση με τη ρύπανση των νερών, γι’ αυτό και εισβολές έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ακόμη και σε παρθένες θάλασσες και προστατευόμενους βιοτόπους, όπως στην Ισπανία”. Τέλος, ανέφερε ότι “στις ελληνικές θάλασσες οι τσούχτρες εμφανίζονται με μια περιοδικότητα 10-12 ετών και μετά από 2 ή 3 χρόνια εξαφανίζονται. Ας ελπίσουμε αυτό να συμβεί και στον Κορινθιακό, καθώς διανύουμε τον τρίτο χρόνο της υπάρξής τους στις θάλασσες”.
loutrakiblog.gr
IMG_20180224_182243
zcamera-20180224_184201
IMG_20180224_182438
IMG_20180224_182257
zcamera-20180224_183938
zcamera-20180224_183903
zcamera-20180224_184324
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button