Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Κουρουμπλής: Το 2018 θα είναι έτος σταθμός για την Ελλάδα

«Η χώρα καταφέρνει να γυρίσει σελίδα και μάλιστα σε ρυθμούς δίκαιης ανάπτυξης»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:48
17/01/2018
Κουρουμπλής: Το 2018 θα είναι έτος σταθμός για την Ελλάδα

Το 2018 θα είναι έτος σταθμός για την Ελλάδα, καθώς, μετά τα όσα έχει περάσει λόγω των μνημονίων και με τις θυσίες του λαού, η χώρα καταφέρνει να γυρίσει σελίδα και μάλιστα σε ρυθμούς δίκαιης ανάπτυξης. Αυτό είναι ένα στοίχημα για να επανέλθει η κανονικότητα.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, από το Ηράκλειο όπου βρίσκεται σήμερα.

Ο υπουργός, με την ευκαιρία της χθεσινής απομάκρυνσης των εκρηκτικών του πλοίου «Ανδρομέδα» από το λιμάνι του Ηρακλείου, μίλησε για τις συντονισμένες ενέργειες που έγιναν, τονίζοντας ότι «πετύχαμε αυτό που δεν είναι και τόσο αυτονόητο με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και προσωπικά ο πρόεδρος του, Απόλλωνας Φιλλιπής, να αναλαμβάνει το ρίσκο για την ασφαλή μεταφορά τους, ρίσκο μια και πρόκειται για λιμάνι που ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ, αναλαμβάνοντας επίσης και το κόστος».

Αναφέρθηκε επίσης σε μία παρόμοια υπόθεση στο νησί της Ρόδου, για την οποία χρειάστηκαν χρόνια να αποσυρθεί το φορτίο, ενώ για το επικίνδυνο φορτίο πυρομαχικών που βρίσκεται στα Χανιά, στο λιμάνι της Σούδας, ο υπουργός τόνισε, πως άμεσα, τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν εξελίξεις για την μεταφορά του.

Επίσης, είπε ότι το λιμάνι του Ηρακλείου θα ενισχυθεί προσωπικό 14 ατόμων, δεδομένων των αναγκών του, ενώ για την κρουαζιέρα είπε ότι υπάρχει αύξηση της κίνησης, καθώς πέρυσι ελλιμενίστηκαν 130 πλοία, ενώ φέτος αναμένονται 184, με αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες να επιλέγουν ως homeport το Ηράκλειο.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του, πως η κρουαζιέρα θα έχει συνεχή αύξηση τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά με τα αλιευτικά καταφύγια, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτά είναι στο άμεσο ενδιαφέρον του υπουργείου και θα παραχωρηθούν στα λιμενικά ταμεία των κατά τόπους Δήμων ή στους Οργανισμούς Λιμένων.

Όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής, υπάρχουν 150 λιμάνια καταφύγια σε όλη τη χώρα, με αρκετά να βρίσκονται στην Κρήτη και για πρώτη φορά, επειδή είναι ορφανά, όπως τα χαρακτήρισε, γίνονται οι ενέργειες ώστε να αποκτήσουν πατέρα, εννοώντας την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, για πολλά από αυτά θα υπάρξει η δυνατότητα να διεκδικήσουν κονδύλια για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, ενώ σχετικά με την παραχώρηση χερσαίας ζώνης των λιμανιών στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο υπουργός ανέφερε, πως άμεσα ξεκινάει αυτή η δυνατότητα σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου θα υπάρξουν απαντήσεις σε προβλήματα που χρονίζουν σε όλο το ναυτιλιακό σύμπλεγμα και τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει ένα λιμενικό σύστημα λειτουργικό, βιώσιμο, με ταυτόχρονη μείωση της γραφειοκρατίας, παρέχοντας παράλληλα εργαλεία στην τοπική αυτοδιοίκηση για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, και παράνομες κατασκευές σε λιμενικές ζώνες.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button