Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Κοντά σε συμφωνία Γερμανία – Γαλλία για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

«Πολύ κοντά» σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης βρίσκονται Παρίσι και Βερολίνο, όπως γνωστοποίησε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

«Η συμφωνία είναι πλέον πάρα πολύ κοντά», τόνισε ο Μπρουνό Λεμέρ, σε ανάρτησή του στο Twitter,μετά τις επαφές που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς, στο Αμβούργο.

Ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε, επιπλέον, την ελπίδα ότι η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί κατά το κοινό υπουργικό γαλλο-γερμανικό συμβούλιο, στο οποίο θα συμπροεδρεύσουν η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

Πάντως, ο Λεμέρ δεν δημοσίευσε λεπτομέρειες για τα σημεία, στα οποία υπήρξε σύγκλιση.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες τοποθετήσεις, σκιαγραφείται τουλάχιστον η δημιουργία ενός προϋπολογισμού αφιερωμένου στις επενδύσεις.

Παράλληλα, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία και στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, χορηγώντας δάνεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις εξαιτίας εξωγενών παραγόντων.

Δεν αναμένεται, μολαταύτα, να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, όπως επιθυμούσε η Γερμανία, καθώς η Γαλλία αρνείται να δεχθεί αυτή την πρόταση για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο προστριβών ή διενέξεων με το ΔΝΤ.

Αντιστρόφως, το Βερολίνο απορρίπτει την πρόταση για δημιουργία χαρτοφυλακίου Οικονομικών της Ευρωζώνης ή Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης.

Οι δύο κυβερνήσεις αποκλίνουν, επίσης, ως προς την τραπεζική ένωση, καθώς το Παρίσι επιθυμεί την άμεση δημιουργία ένας κοινού μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων των πελατών των τραπεζών όλης της ευρωζώνης. Το Βερολίνο, αντιθέτως, προσδίδει προτεραιότητα στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, ως βασική προϋπόθεση της τραπεζικής ένωσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button