Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Καιρός: «Εξαφανίζουν» τα πάντα οι σφοδρές καταιγίδες – «Φουσκώνουν» επικίνδυνα μεγάλοι ποταμοί

Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο πολύ κακός καιρός με τις έντονες βροχοπτώσεις, σε πολλές περιοχές της επαρχίας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην Ήπειρο και την Αιτωλοκαρνανία.(διαβάστε περισσότερα εδώ)

Μάλιστα την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου αποφάσισε το συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε στο Μεσολόγγι, παρουσία τού περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολου Κατσιφάρα.

Επίσης, αποφασίσθηκε να οριστούν επιτροπές από τους δήμους και την περιφερειακή ενότητα για αυτοψίες σε πληγείσες κατοικίες, υποδομές και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, στην περιοχή του Αγρινίου έχει πλημμυρίσει μεγάλος αριθμός υπογείων σπιτιών, καταστημάτων και επιχειρήσεων, ενώ μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες καταγράφονται στις κοινότητες Ζευγαράκι, Καινούργιο, Κυρά Βγένα και Παραβόλα. Επίσης, οι κάτοικοι προσπαθούσαν συνεχώς να απομακρύνουν λάσπες, νερά και φερτά υλικά, ενώ μηχανήματα του δήμου, της περιφέρειας και ιδιωτών προχωρούσαν σε διανοίξεις δρόμων.

 

Τις τελευταίες ώρες ο Πηνειός ποταμός φουσκώνει επικίνδυνα και εκφάζονται φόβοι για το τι μπορεί να συμβεί αν η βροχή συνεχιστεί.

Έντονη ανησυχία και για τον Σπερχειό. Η στάθμη του νερού έχει ανέβει αισθητά ενώ η αστυνομία επιτηρεί συνεχώς τις γέφυρες και τα επικίνδυνα σημεία.

Το απόγευμα αστυνομικοί του Α.Τ. Σπερχειάδας  με μηχανικούς της περιφέρειας Στερεάςεπιθεώρησαν  τη γέφυρα που βρίσκεται ανάμεσα στη Λευκάδα και το Πίτσι και οι μηχανικοί αποφάσισαν να κλείσουν τη γέφυρα αποκλείοντας την κυκλοφορία, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθεί από το νερό το ένα στήριγμα της.

Επίσης η αστυνομία τοποθέτησε κώνους απαγορεύοντας τη διέλευση στην γέφυρα που έχει στηθεί πρόχειρα μέσα στο Σπερχειό, κοντά στο Καστρί.

«Βουλιάζει» και η Πρέβεζα

Η κακοκαιρία χτυπάει και την Πρέβεζα με τις εικόνες να δείχνουν τις καταστροφές. Κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους και αγωνιούν για την εξέλιξη του καιρού…

Πολλά και μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα Ριζά, όπου ο παραλιακός δρόμος κάτω από την Γέφυρα της Δέσπως έχε υποστεί σοβαρή καθίζηση.

Επίσης μεγάλες ποσότητες λάσπης έχουν καλύψει το οδόστρωμα στην παραλία Λούτσας – Βράχου. Η κακοκαιρία εξαφάνισε δρόμο στο Καστρί Πρέβεζας, όπως επίσης και πολλά χωράφια στην περιοχή.

Κάτοικοι των περιοχών προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους και αγωνιούν για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Η κακοκαιρία σαρώνει και την Πρέβεζα

  

Το πέρασμα της κακοκαιρίας πλήττει και περιοχές στα Γιάννενα όπως την Καστρίτσα. Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα μετέτρεψε δρόμους σε ποτάμια.

Κλειστός παραμένει απο χθες το μεσημέρι ο παράλληλος οδικός άξονας της Εγνατίας Οδού, που οδηγεί στα χωριά της περιοχής, λόγω συσσωρευμένων υδάτων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους Νομούς της Ηπείρου, που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία, ανακοινώθηκαν από την Γενική Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπέιρου.

Ειδικότερα οι ρυθμίσεις

Στο Νομό Ιωαννίνων διακόπτεται η κυκλοφορία, στη θέση ‘’Μεσογέφυρα», πλησίον της διασταύρωσης Αηδονοχωρίου και Μολυβδοσκέπαστου, του Δήμου Κόνιτσας, κατά μήκος της κοίτης των ποταμών Αώου και Βοϊδομάτη.

Στο 78ο χλμ της παλιάς Ε.Ο Ιωαννίνων – Κοζάνης, πλησίον της διασταύρωσης Μολίστας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Πωγωνίου,Χαραυγής -Καστάνης και Στρατινίστας – Καστάνης, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας λόγω κατολισθήσεων.

Στην Πρέβεζα, διακόπτεται η κυκλοφορία προς την κοινότητα ‘Ανω Ράχης. Επίσης, σημειώνεται καθίζηση του οδοστρώματος σε τμήμα της κοινοτικής οδού Ριζών – Χειμαδιού του Δήμου Πρέβεζας.

Λόγω υπερχείλισης ρέματος, στον Λούρο του Δήμου Πρέβεζας, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οικίες, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε οδούς, μέσα στην κωμόπολη.

Στον Νομό Θεσπρωτίας, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό, Νεράιδας – Σαγιάδας, από 8ο έως 11,5ο χλμ και η συγκοινωνία διεξάγεται από παράπλευρες επαρχιακές οδούς.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο,έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Ε.Ο Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας από το 74ο έως το 75,5ο χλμ.

Στην ‘Αρτα,κατολίσθηση στην επαρχιακή οδό Αμπελιός – Αμμότοπου, στο ύψος της γέφυρας κάτω από την Ιόνια οδό, έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριο οδό μέσω Καμπής.

Πηγή: mypreveza.gr

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω… μποφόρ

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων, ενώ κλειστή είναι η γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας.

Από το λιμάνι της Ραφήνας τα πλοία φθάνουν έως το Μαρμάρι, ενώ σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου από το Λαύριο. Κλειστό, επίσης, είναι το πορθμείο Αγ. Μαρίνα Νέα Στύρα.

Στη Βόρεια Ελλάδα δεν εκτελούνται, επίσης, τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Καβάλα-Πρίνος. Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή-Θάσος.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν από διάφορα λιμάνια της χώρας καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.

Στην Λέσβο απαγορεύτηκε ο απόπλους από Μυτιλήνη προς Πειρειά, καθώς ο άνεμος φτάνει τα 9 μποφόρ!

Αναλυτική πρόγνωση για την Κυριακή

Τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια, πιθανόν ισχυρές στη Θράκη μέχρι το μεσημέρι. Παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και από τη νύχτα πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής χώρας. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης.

Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις στο Αιγαίο τοπικά 8 και πιθανόν πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση από τα βορειοδυτικά από το απόγευμα.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη Θράκη μέχρι το μεσημέρι, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και από τη νύχτα στα υπόλοιπα ορεινά και τοπικά στα δυτικά ημιορεινά.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 10 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της Στερεάς.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 και μέχρι τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με παροδικές βροχές κυρίως στα βόρεια τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: νότιοι 5 με 7 και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στα νότια τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 12 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: νότιοι 6 με 7 και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 15 έως 21 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά έως 23 βαθμούς κελσίου.

Βροχές και καταιγίδες

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βόρεια πιθανόν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: νότιοι 6 με 8 και πιθανόν νωρίς το πρωί στα βόρεια έως 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: νότιοι 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 14 έως 21 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από το απόγευμα δυτικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Πού θα βρέχει τις επόμενες ώρες

Την Κυριακή (03.12.2017)

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button