Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Θερμίδες ανά ηλικία: Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες

Μέσω της διατροφής ο ανθρώπινος οργανισμός προσλαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται καθημερινά. Η ενέργεια αυτή απαιτείται για τη διατήρηση σταθερού του σωματικού βάρους, της σύστασης του ανθρωπίνου σώματος και του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας, με στόχο το διά βίου καλό επίπεδο υγείας.

Οι απαιτήσεις σε ενέργεια αφορούν επίσης την ενέργεια που χρειάζονται τα παιδιά για την ομαλή ανάπτυξή τους, καθώς και οι μητέρες στην εγκυμοσύνη και κατά τον θηλασμό. Σε έναν υγιή πληθυσμό θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ενέργειας που προσλαμβάνει το ανθρώπινο σώμα αλλά και αυτής που δαπανάται.

bigstock Calorie Counting Counter Appl 190637287

Πηγές

Μια σωστή, ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λίπη) είναι ικανή να καλύψει τις συνήθεις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε ενέργεια.

Η διαθέσιμη ενέργεια για το σώμα που παράγεται από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες είναι 4 Kcal/γραμμάριο, για τις φυτικές ίνες 2 Kcal/γραμμάριο και για τα λίπη 9 Kcal/γραμμάριο. Επιπλέον, ενέργεια ίση με 7 Kcal/γραμμάριο παρέχεται από την κατανάλωση αλκοόλ.

Συστάσεις

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αναφορικά με την ενέργεια δίνει συστάσεις για τη μέση ημερήσια απαίτηση σε ενέργεια (AR), λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα και επιπρόσθετα για τους ενήλικες έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος. Για μια μέτρια σωματική δραστηριότητα, η μέση ημερήσια απαίτηση σε ενέργεια διαμορφώνεται ως εξής στις ακόλουθες ομάδες:

thermides

Πηγή: Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button