Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Θανατηφόρα «αρρώστια» τα fake news του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Ο αντιεμβολιασμός στη χώρα μας συνεχίζει να προωθείται κανονικότατα από αρκετούς ομοιοπαθητικούς και «γκουρού» όπως ο ψευδογιατρός Κωνσταντίνος Μουρούτης.

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου: «νέα έρευνα απέδειξε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του τριπλού εμβολίου και της εμφάνισης αυτισμού».

Επειδή όμως η ακριβολογία στη δημοσιογραφία είναι καλό πράγμα, ας μας επιτρέψουν να διορθώσουμε τον τίτλο: μια ακόμη έρευνα απέδειξε για μια ακόμη φορά πως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του εμβολίου ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς και της εμφάνισης αυτισμού».

Η έρευνα έγινε στη Δανία με δείγμα εξέτασης όσους γεννήθηκαν από το 1999 ως το 2010 σε ολόκληρη τη χώρα, δηλαδή 657.461 παιδιά.

Η έρευνα αυτή πληρώθηκε από φορολογούμενους για να αποδείξει κάτι για το οποίο η επιστημονική κοινότητα δεν αμφέβαλλε αφού διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια υπεραρκετά επιστημονικά δεδομένα. Η «άποψη» αυτή, περί σύνδεσης εμβολίου με τον αυτισμό, ξεκίνησε από έναν απατεώνα, τον Άντριου Γουέικφιλντ, πριν 20 χρόνια, με μια «έρευνα» που καταρρίφθηκε όχι μόνο ως απολύτως αβάσιμη, παράτυπη κι αντιδεοντολογική αφού, μεταξύ πολλών άλλων, ο έκπτωτος, πια, γιατρός χαρτζιλίκωσε καμιά δεκαριά παιδάκια για να τους πάρει αίμα κι έκρυψε τους αντιεμβολιαστές χρηματοδότες του. Καταρρίφθηκε όμως κι ως μια ωμή, αν και καλοστημένη, απατεωνιά με κίνητρο το προσωπικό όφελος, αφού ο «ερευνητής» είχε καταθέσει δική του αίτηση πατέντας για μονό εμβόλιο.

Τα χρήματα της έρευνας της Δανίας θα μπορούσαν να διατεθούν κάπου που χρειάζονται περισσότερο, π.χ. σε μια έρευνα για κάποιο νέο εμβόλιο ή για την περαιτέρω κατανόηση του φάσματος του αυτισμού και την ποιότητα ζωής του αυτισμού.

Όσο περνάνε τα χρόνια κι η αμφισβήτηση των εμβολίων έρχεται στην επιφάνεια ως ένα πολύ πραγματικό, έως θανατηφόρο, πρόβλημα, θα έπρεπε να έχουμε γίνει λίγο σοφότεροι ως προς τα χαρακτηριστικά του φαινομένου.

Μια κοσμοθεωρία

Όπως έχουμε προσφάτως αναδείξει, η έρευνα που δημοσίευσε το European Journal of Public Health, με επικεφαλής τον δρ. Τζόναθαν Κένεντι, αλλά και όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες του Vaccine Confidence Project, ανεξάρτητοι ερευνητές και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συγκλίνουν σε ένα βασικό συμπέρασμα: το να είσαι αντιεμβολιαστής και να αμφισβητείς τις κατακτήσεις και τα επιστημονικά δεδομένα δεν αποτελεί μια μεμονωμένη συμπεριφορά αλλά εντάσσεται σε ένα σύνολο αντιλήψεων, σε μια «κοσμοθεωρία» θα μπορούσαμε να πούμε.

Οι αντιεμβολιαστές επιδεικνύουν μια γενική αμφισβήτηση των ελίτ και του κατεστημένου, είναι όπως οι κοινοί συνωμοσιολόγοι. Δεν πιστεύουν σε έρευνες της συμβατικής επιστήμης και δεν έχουν εμπιστοσύνη στην πολιτεία.

Οι πιο πεπεισμένοι μάλιστα, οι φανατικοί κι αποφασισμένοι αντιεμβολιαστές, επειδή έχουν την τάση να νιώθουν πως εξαπατούνται, εμφανίζονται έτοιμοι να εξαπατήσουν.

Αποκαλυπτική έρευνα στα φόρουμ

Η έρευνα στα φόρουμ και τις σελίδες τους είναι αποκαλυπτική. Πολλές από τις ερωτήσεις και τις συμβουλές που δίνονται αφορούν το πώς θα κοροιδέψει ο αντιεμβολιαστής το κράτος σε περιπτώσεις που του ζητά να αποδείξει πως έχει εμβολιαστεί ο ίδιος, το παιδί του, ακόμη και το κατοικίδιο του.

Αν νομίζετε ότι είναι μια νέα «μόδα» στην Ελλάδα κάνετε λάθος. Οι συζητήσεις είναι πολύ παλαιότερες, από μητέρες που έπαιρναν πληροφορίες από το ίντερνετ και τα φόρουμ στα οποία ανταλλάσσουν συμβουλές μεταξύ τους, με κεντρική φιλοσοφία πάντοτε το «ο γιατρός συμβουλεύει αλλά η μανούλα ξέρει καλύτερα».

Οι ενδείξεις – για να είμαστε φειδωλοί στην κρίση – ότι υπάρχουν γιατροί που υπογράφουν πιστοποιητικά εμβολιασμών, προκειμένου οι αντιεμβολιαστές να γράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο, κρύβονται σε αυτά ακριβώς τα φόρουμ. Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία δήλωνε πως θα αναλάβει δράση για να βρεθούν αλλά έκτοτε δεν μάθαμε κάτι νεότερο.

Πέρα από διάφορες συζητήσεις πολύ θεωρητικές ούτε η πολιτεία φαίνεται να θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν πιο πιεστικά μέτρα καθώς δεν ορίζεται πουθενά, σε κανένα νόμο, κάποια πραγματική επίπτωση για τις περιπτώσεις άρνησης υποχρεωτικού εμβολιασμού. Αλλά ίσως ζητάμε πολλά από τη χώρα που δεν υποχρεώνει καν τους γιατρούς να εμβολιάζονται για την εποχική γρίπη…

Εν τω μεταξύ ο αντιεμβολιασμός στη χώρα μας συνεχίζει να προωθείται κανονικότατα από αρκετούς ομοιοπαθητικούς και «γκουρού» όπως ο ψευδογιατρός Κωνσταντίνος Μουρούτης, ο οποίος είχε παραδεχτεί πως δεν είναι γιατρός και δεν έχουμε δει κάποιο γνήσιο πτυχίο του, ωστόσο δηλώνει «δόκτωρ», διαθέτει γραφείο στο οποίο δέχεται κόσμο, έχει δώσει δεκάδες συνεντεύξεις σε μεγάλα ΜΜΕ και τα βιβλία του πωλούνται κανονικά στα περισσότερα βιβλιοπωλεία.

Στις ΗΠΑ τα απίστευτα ξεσπάσματα ιλαράς σε δεκάδες πολιτείες έχουν βάλει το θέμα πάνω πάνω στην ατζέντα των νομοθετών σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Με τα περισσότερα κρούσματα να σημειώνονται στις 11 πολιτείες που επιτρέπουν την άρνηση του εμβολιασμού για λόγους πεποιθήσεων, το Κογκρέσο άρχισε να συζητά επισταμένως για την τροποποίηση των σχετικών νόμων με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εξαιρέσεων στις απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις των ανθρώπων που δεν μπορούν πράγματι να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

Η συζήτηση έχει ανοίξει στο βαθμό που προτείνονται και εξετάζονται ιδέες για τον καταλογισμό αστικών ευθυνών σε όσους μετέδωσαν ασθένεια, που καλύπτεται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, εφόσον τον είχαν αρνηθεί. Η Ντόριτ Ράις, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Χέιστινγκς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με άρθρο της στην εφημερίδα San Francicso Chronicle, κάνει την εξής αναλογία: «αν βάλεις μια φωτιά κι αυτή κάψει το σπίτι του γείτονα το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστεί να τον αποζημιώσεις…αν ένα βρέφος νοσήσει ή πεθάνει επειδή το κόλλησε ιλαρά ένα ανεμβολίαστο παιδί γιατί να πρέπει να πληρώσει η δική του οικογένεια κι όχι η οικογένεια της οποίας η επιλογή προκάλεσε τη βλάβη;».

tovima.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button