Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Η πρώτη ματιά μετράει

Όλοι γνωρίζουμε πως με την πρώτη ματιά που θα ρίξουμε σε κάποιον, αμέσως σχηματίζουμε μια εντύπωση. Καλή ή κακή ή ακόμη και πιο λεπτομερειακή. Στην συνέχεια μιας γνωριμία παρεμβάλονται και άλλα στοιχεία, όπως η φωνή, ή ο τρόπος που χειρονομεί κάποιος όταν μιλάει και πολλά ακόμη. Μετά μπαίνουν στην εικόνα και άλλα στοιχεία. Η οικονομική κατάσταση, η δουλειά που κάνει, το που μένει, οι γνώσεις, η καλλιέργεια, η ευγένεια. Όλα αυτά όμως είναι στοιχεία επίκτητα. Κανείς μπορεί μπορεί να διαμορφώσει την εικόνα που προβάλει. Και η εικόνα αυτή να μην είναι αληθινή για το τι πραγματικά είναι κάποιος.

0 εγκέφαλος σου όμως και κυρίως η ασυνείδητη πλευρά του δεν ξεγελιέται εύκολα. Και μπορεί να αποφασίσει πόσο αξιόπιστος είναι ένας άνθρωπος, με μια μόνο ματιά.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο journal of Neuroscience, μόλις συναντήσουμε για πρώτη φορά κάποιον ο εγκέφαλος μας βγάζει άμεσα συμπεράσματα για το άτομο αυτό, συμπεριλαμβανομένου αν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε ή όχι.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν δύο ομάδες. Από την πρώτη ζήτησαν να βαθμολογήσουν πόσο εμπιστευόταν κάποιον απλά κοιτώντας το πρόσωπο του, τη στιγμή που οι ερευνητές έπαιρναν μετρήσεις από την αμυγδαλή (περιοχή του εγκεφάλου).

Από τη δεύτερη ομάδα ζήτησαν να ξαπλώσουν σε έναν μαγνητικό τομογράφο ενώ διάφορα πρόσωπα προβάλλονταν σε μία οθόνη. Η «παγίδα» ήταν ότι τα πρόσωπα άλλαζαν τόσο γρήγορα, που στην πραγματικότητα δεν προλάβαιναν καν να τα δουν!

Τα αποτελέσματα του πειράματος είτε κοιτάζουμε ένα πρόσωπο για αρκετά λεπτά είτε για μερικά δευτερόλεπτα, η αντίδραση της αμυγδαλής είναι ΑΜΕΣΗ.

Και εξ ίσου άμεση είναι και η εντύπωση που σχηματίζουμε για το πόσο “έμπιστος” είναι και για το πόσο μας κάνει.

Γι αυτό να θυμάστε πάντα την εντύπωση που σχηματίσατε για κάποιον με την πρώτη ματιά. Συνήθως είναι η πιο αξιόπιστη.

prwth

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button