Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Η νέα ηγεσία της Ε.Ε. θα είναι σκληρή απέναντι στις ΗΠΑ σε εμπόριο, τεχνολογία

Τα προτεινομένα πρόσωπα για τα κορυφαία πόστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά τις σημαντικές διαφορές τους, μοιράζονται ένα κοινό. Αναμένεται να τηρήσουν σκληρή στάση τόσο κατά των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών όσο και στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον.

Δύο γυναίκες, εφόσον επικυρωθούν οι υποψηφιότητες, θα καταλάβουν δύο από τις τέσσερις πιο ισχυρές θέσεις στο μπλοκ. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν και η Κριστίν Λαγκάρντ τον Μάριο Ντράγκι ως η πρώτη διοικητήτρια της ΕΚΤ.

Και οι δύο είναι έμπειρες πολιτικοί, που έχουν εργαστεί επί χρόνια με κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ. «Όσον αφορά στο πόσο καλά γνωρίζουν το πώς δουλεύει η Ουάσιγκτον, τόσο η Λαγκάρντ όσο και η φον ντερ Λάιεν είναι ασφαλείς επιλογές» σχολιάζει στην Wall Street Journal o Constanze Stelzenmueller, senior fellow  του Brookings Institution. Η φον ντερ Λάιεν προβλέπεται εξάλλου να έχει στο πλευρό της ως αντιπρόεδρο την Μαργκρέτε Φεστάγκερ, η οποία τα έχει επανειλημμένα βάλει με τους κολοσσούς της Σίλικον Βάλει.

Το δύσκολο καθήκον για την νέα πρόεδρο της Κομισιόν θα είναι να καταλήξει σε μία εμπορική συμφωνία με τον Ντόλαντ Τραμπ. Στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ των θέσεων Τραμπ σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό της αύξησης των αμυντικών δαπανών από τη Γερμανία. Ωστόσο τα σχέδιά της ανατράπηκαν εν μέσω έντονων διαφωνιών στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Εκτιμάται ότι το πάθημα της έχει γίνει μάθημα και ότι θα θελήσει να στείλει το μήνυμα πως δεν υποκύπτει στις όποιες πιέσεις της Ουάσιγκτον αλλά είναι εκεί για να θωρακίσει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων. Εξάλλου είναι ένθερμη υπέρμαχος του ισχυρότερου συντονισμού στο αμυντικό πεδίο- σχέδιο που η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι υποκρύπτει ευρωπαϊκό «προστατευτισμό» και ειδική μεταχείριση των ευρωπαϊκών εταιρειών αμυντικού εξοπλισμού. Είναι σαφές πως στις εμπορικές διαπραγματεύσεις θα μπουν όλα στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων στην Airbus.

Εάν επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η υποψηφιότητά της μέσα στον επόμενο μήνα, θα κληθεί να εποπτεύσει τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες. Σε συνέντευξή της το 2017 είχε ταχθεί υπέρ του αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου για τις Amazon, Google, Facebook, Microsoft και Apple. «Αυτές οι εταιρείες αποθηκεύουν ό,τι γνωρίζουν για εμάς» είχε υπογραμμίσει.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα έχει επικριθεί για υπερβολική εξάρτηση από ακρβούς εξωτερικούς συμβούλους ενώ έχει εμπλακεί και σε σκάνδαλα, με αποτέλεσμα η γερμανική κοινή γνώμη να αισθάνεται απολύτως έκπληκτη από την επιλογή της. Μόνο το 25% των Γερμανών ήταν ικανοποιημένοι από τα πεπραγμένα της στην κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσκόπηση της Infratest Dimap που δημοσιεύθηκε από το ARD τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν επίσης τον Βέλγο Σαρλ Μισέλ να διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τουσκ στη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στόχος του να συντονίσει τα συμφέροντα και τα θέλω των κυβερνήσεων και να διαχειριστεί το Brexit. Ήταν σφοδρός επικριτής της απόφασης εξόδου και εκτιμάται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα θελήσει να δείξει περισσότερη ευελιξία.

Στη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ επίσης θέλει στενότερη συνεργασία των Ευρωπαίων σε μία σειρά τομέων και ενίσχυση του ρόλου της Ε.Ε. στην παγκόσμια σκηνή και επομένως θα είναι σκληρός αν χρειαστεί απέναντι στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: Wall Street Journal 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button