Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Η Αλκυόνη Παπαδάκη : «Η πραγματική ζωή είναι ένας αγώνας καθημερινός. Μια αναμέτρηση»

Είναι μία ταλαντούχα και ευρηματική συγγραφέας που όταν την συναντάς γοητεύεσαι από την απλότητα και τη γλυκύτητά της. Η αφήγηση όλων των ιστοριών της συγγραφέως είναι μελαγχολική γεμάτο με πάθη. Οι ήρωες στην αφήγηση της είναι τόσο αληθινοί που γεννήθηκαν φτωχοί χωρίς ελπίδα να ξεφύγουν από τις υποβαθμισμένες περιοχές που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει. Η πένα της καταφέρνει να μας ξεναγεί στα χαμένα τοπία της εφηβείας, στους έρωτες και στις αγάπες των άδολων χρόνων. Λίγο καιρό πριν κυκλοφορήσει το επόμενο βιβλίο της με τίτλο «Μια ατέλειωτη φυγή» από τις εκδόσεις Καλέντη, η Αλκυόνη Παπαδάκη μιλάει αποκλειστικά στον Άγγελο Γεραιουδάκη.

Κάθε βιβλίο σας είναι ένας θησαυρός συναισθημάτων, εικόνων και χαρακτήρων. Από πού αντλείται όλες αυτές τις ιδέες;

Ήμουνα και είμαι κοντά στους ανθρώπους. Δεν κάθισα ποτέ πίσω από κάποια βιτρίνα. Άφησα την ψυχή μου ανοιχτή στον πόνο, στη χαρά, στην απόγνωση, στο λάθος, στην υπέρβαση των άλλων. Το υλικό μαζεύτηκε από μόνο του. Και βέβαια παίζει και η δική μου πορεία, που ήταν πάντοτε ταξίδι σε ανοιχτό πέλαγος.

Ένας άνθρωπος που γράφει συνέχεια ιστορίες στο χαρτί μπορεί εύκολα μετά να επιστρέψει στην πραγματική ζωή του;

Οι ιστορίες στο χαρτί είναι κάτι διαφορετικό. Η πραγματική ζωή είναι ένας αγώνας καθημερινός. Μια αναμέτρηση. Οι ιστορίες μοιάζουν σαν ένα φτερούγισμα της ψυχής. Σαν μια εξομολόγηση.

Το γεγονός ότι μπορείτε να ζείτε πολλές «ζωές» μέσα από τη συγγραφή των βιβλίων σας είναι για εσάς απελευθερωτικό και συναρπαστικό πάντα ή υπάρχουν και φορές που σας έχει ταλαιπωρήσει;

Πάντα με ταλαιπωρεί. Γιατί θέλω να είμαι όσο το δυνατόν πιο αληθινή. Να ψάχνω στα σκοτεινά μονοπάτια της ψυχής των ηρώων μου. Να περπατάμε μαζί στις κακοτοπιές. Σίγουρα, όμως, είναι κάτι συναρπαστικό.

Στα περισσότερα βιβλία σας που έχω διαβάσει δεν υπάρχει happy end. Τελικά οι ανθρώπινες σχέσεις σπάνια καταλήγουν σε ένα «καλό» τέλος;

Η ζωή συνεχίζεται. Σε όλα τα βιβλία μου. Ό,τι κι αν συμβαίνει. Υπάρχει πάντα η ελπίδα. Το όνειρο. Ο ήλιος που ανατέλλει καθημερινά. Δυστυχώς, δεν είναι της αρμοδιότητάς μου να δίνω happy end στα βάσανα των ανθρώπων.

Το τελευταίο σας βιβλίο έχει τίτλο «Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια». Τι θέλετε να μεταφέρετε στον αναγνώστη μέσα από τη συγκεκριμένη ιστορία;

Ότι τα χελιδόνια ξανάρχονται πάντα, φτάνει να μη χαλάσουμε τις φωλιές τους μέσα στην ψυχή μας. Ότι είναι στο χέρι μας πολλές φορές το τίποτα να το κάνουμε κάτι. Ότι πρέπει να μη βάζουμε τα όνειρά μας ενέχυρο σ’ αυτούς που μας πουλάνε ψεύτικες ελπίδες.

Αναμφισβήτητα είστε μία από τις πιο διάσημες και σπουδαίες συγγραφείς που έχει βγάλει αυτή εδώ η χώρα. Η διασημότητα άλλαξε καθόλου τον χαρακτήρα σας ή τις σχέσεις με τους γύρω σας;

Δεν ξέρω αν είμαι αυτό που λέτε. Ούτε το πίστεψα ποτέ. Ξέρω πως έχω την αγάπη του κόσμου. Δεν είμαι σίγουρη αν το αξίζω. Αλλά μου δίνει μεγάλη δύναμη και χαρά.

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της ζωής σας;

Η ζωή μου είναι γεμάτη ανατροπές. Μικρές ή μεγάλες, από τότε που ένιωσα τον κόσμο. Τις έχω πληρώσει και τις πληρώνω πανάκριβα. Αλλά είναι κάτι που συνήθως το διασκεδάζω.

Βλέπουμε συχνά να κυκλοφορούν σε τοίχους, σε στάσεις, στο διαδίκτυο φράσεις από τα βιβλία σας, πώς σας φαίνεται αυτό;

Μ’ ευχαριστεί ιδιαίτερα. Γιατί διαπιστώνω πως αυτό που προσπαθώ να κάνω έχει ανταπόκριση. Πορεύομαι μαζί με τους άλλους. Μια ζωή αυτό ήθελα να πετύχω.

Η αγάπη στη ζωή σας τι ρόλο παίζει; Έχετε νιώσει μέχρι στιγμής ότι έχετε αγαπηθεί αλλά και αγαπήσει;

Η αγάπη είναι η ουσία της ζωής. Ο χυμός της. Η γλύκα της. Έχω αγαπήσει κι έχω αγαπηθεί. Δεν έχω απωθημένα. Ακόμα κι όταν με πρόδωσε η αγάπη, όπως συμβαίνει με όλους μας, δεν κράτησα κακία. Άλλαξα σελίδα. Πήγα παρακάτω. Έχει τόσο όμορφα τοπία η ζωή…

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον εαυτό σας, τι θα ήταν αυτό;

Θα ήθελα να γινόμουνα, λέει, λιγότερο ανεκτική. Να ’βαζα και κανέναν σύρτη, βρε αδερφέ, στις πόρτες της ψυχής μου. Αλλά, μάλλον είναι λίγο αργά για αλλαγή τέτοιου είδους.

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια και πότε μπορούν οι αναγνώστες να αναμένουν το επόμενο βιβλίο σας;

Το επόμενο βιβλίο μου είναι σχεδόν έτοιμο. Θα κυκλοφορήσει μετά τις γιορτές. Ο τίτλος του είναι «Μια ατέλειωτη φυγή». Αυτόν τον τίτλο θα μπορούσα να τον βάλω και στην πορεία της δική μου ζωής.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button