Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία έπληξαν στόχους στη Συρία

Η στρατιωτική επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 5.00 τα ξημερώματα – Εκτοξεύθηκαν πάνω από 100 πύραυλοι, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Συντονισμένα πλήγματα εναντίον στόχων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία πραγματοποίησαν την περασμένη νύχτα οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι διέταξε επιθέσεις ακριβείας κατά εγκαταστάσεων χημικών όπλων στη Συρία.

«Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος» δήλωσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Εκ μέρους της Γαλλίας, τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση από κοινού με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία διέταξε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», μεταξύ των οποίων πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ. Σύμφωνα με το Fox News, χρησιμοποιήθηκαν επίσης βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης B-1. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις διευκρίνισε πως οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν διπλάσια πυρομαχικά απ’ όσα είχαν χρησιμοποιήσει για το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 εναντίον της στρατιωτικής βάσης του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς.

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απάντησε, ωστόσο – σύμφωνα με το Πεντάγωνο – δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες από την αμερικανική πλευρά.

Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα απο το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδικωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow.

Οι στόχοι

Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζο Ντάνφορντ, αρχηγό του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι δυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, συγκεκριμένα σε έναν κοντά στη Δαμασκό και σε άλλους δύο στην περιοχή της Χομς, στο κέντρο της Συρίας.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι επιδρομές εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας ολοκληρώθηκαν στις 5.00 (ώρα Ελλάδας) και διευκρίνισε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία άλλη επιχείρηση αυτή τη στιγμή. Ανέφερε ακόμη ότι οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, σημειώνοντας ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επέμβαση. Διευκρίνισε επίσης πως δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες.

Οι Βρετανοί ανακοίνωσαν πως έπληξαν ένα στρατιωτικό συγκρότημα -μια παλιά βάση πυραύλων- σε απόσταση 24 χλμ. δυτικά της Χομς, «όπου το καθεστώς φέρεται ότι διατηρεί χημικά όπλα».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως τα γαλλικά πλήγματα «περιορίσθηκαν στα μέσα του συριακού καθεστώτος που επιτρέπουν την παραγωγή και τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, στόχοι έγιναν κέντρα επιστημονικής έρευνας, «στρατιωτικές βάσεις» και οι εγκαταστάσεις της Προεδρικής φρουράς στη Δαμασκό και τα περίχωρά της.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε «πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες ένα «κέντρο ερευνών» στη συνοικία Μπαρζέχ, στη βορειοανατολική Δαμασκό, αποτέλεσε στόχο.

Μόσχα: Πάνω από 100 πύραυλοι κατά συριακών στόχων

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, εκτόξευσαν πάνω από 100 πυραύλους εναντίον συριακών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων».

Ειδικότερα, ο ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι ανέφερε ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να αναχαιτίσει 71 από τους συνολικά 103 πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. «Αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη αποτελεσματικότητα αυτών των (αντιαεροπορικών) συστημάτων και την εξαιρετική εκπαίδευση του συριακού στρατιωτικού προσωπικού από τους ειδικούς μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι τουλάχιστον έξι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Δαμασκό και σύννεφα καπνού υψώθηκαν πάνω από τη συριακή πρωτεύουσα.

Ανώτερος αξιωματούχος στην περιφερειακή συμμαχία που υποστηρίζει τη Δαμασκό ανέφερε ότι η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της «απορρόφησαν» τα πλήγματα που δέχθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, προσθέτοντας πως οι θέσεις στοχοποιήθηκαν είχαν εκκενωθεί πριν από μέρες χάρη σε προειδοποίηση εκ μέρους της Ρωσίας. «Είχαμε μια έγκαιρη προειδοποίηση για το πλήγμα από τους Ρώσους … και όλες οι στρατιωτικές βάσεις είχαν εκκενωθεί πριν από λίγες ημέρες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μάτις: Ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ

«Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ» ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις στόχευαν τη συριακή κυβέρνηση. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έπληξαν τη Συρία σφοδρότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο. Ήρθε η ώρα να “ενωθούμε” για να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία» σημείωσε ο Μάτις, συμπληρώνοντας ότι δεν έχουν σχεδιαστεί άλλες επιθέσεις στη Συρία.

naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button