Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ελληνας μαιευτήρας: Υπό δοκιμή θεραπευτικό εμβόλιο για τον ιό HPV

Ενα θεραπευτικό εμβόλιο, για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και τις βλάβες που προκαλεί, δοκιμάζεται σε περισσότερα από 100 κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Αυτό δήλωσε στο Πρακτορείο Fm ο μαιευτήρας-γυναικολόγος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευριπίδης Μπιλιράκης. Πρόκειται για εμβόλιο που έχει παρασκευάσει μία εταιρείας βιοτεχνολογίας στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει δώσει την έγκρισή του για να γίνει κλινική δοκιμή σε φάση 3.

«Το εμβόλιο είναι ανοσοθεραπευτικό. Διεγείρει δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί εναντίον των κυττάρων, που έχουν υποστεί ενεργό λοίμωξη, και αυτή μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση. Η μορφή αυτής της θεραπείας έχει τη δυνατότητα να εξαφανίσει τον ιό, ή να υποστρέψει μία ελαφριά ή ακόμη και μία βαριά δυσπλασία, πριν μετατραπεί σε διηθητικό καρκίνο, στον τράχηλο της μήτρας ή στο αιδοίο. Στο πρόσφατο συνέδριο Eurogin στο Άμστερνταμ που ειδικεύεται στην HPV λοίμωξη, ανακοινώθηκε ότι ένα 50-60% των γυναικών φαίνεται ότι θα ωφεληθούν μακροπρόθεσμα από το θεραπευτικό αυτό εμβόλιο. Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων από τη φάση δύο, γνωρίζουμε ότι σε ποσοστό 49% των ασθενών υποστρέφει η βλάβη, ενώ σε ποσοστό 40% εξαλείφεται ο ιός», εξηγεί ο κ. Μπιλιράκης.

Περίπου 70% προστατεύει το προφυλακτικό

Αυτή είναι η πρώτη μορφή θεραπείας, σύμφωνα με τον μαιευτήρα, πέρα από αυτές που ξέρουμε και εφαρμόζουμε. «Δηλαδή στο μέλλον μπορεί να μην χρειάζονται καν εκτομές στα σημεία της βλάβης που τώρα γίνονται πχ με λέιζερ, και απλά με ένα εμβόλιο, η γυναίκα να θεραπεύεται».

Όπως αναφέρει ο κ. Μπιλιράκης «το προφυλακτικό προστατεύει σε ένα ποσοστό περίπου 70%, οπότε δεν πρέπει να στηριζόμαστε μόνο σε αυτό, αλλά πρέπει να έχουμε σαν όπλο στα χέρια μας την ετήσια γυναικολογική εξέταση».

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV- Human Papilloma Virus) αποτελεί την πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Τα τελευταία στατιστικά λένε ότι 8-10 γυναίκες από 17-65 θα έρθουν σε επαφή με το ιό κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μία στις 4 από 17-25 ετών που κυκλοφορεί στο δρόμο έχει HPV λοίμωξη. Αλλά μόνο μία από τις χίλιες γυναίκες που θα μολυνθούν από τον ιό HPV, θα οδηγηθεί σε καρκινογένεση στον τράχηλο της μήτρας, κατά κύριο λόγο, αλλά και στον κόλπο, το αιδοίο, τον πρωκτό και σε ένα ποσοστό 50% ο ιός αυτός έχει ευθύνη για τους καρκίνους του στοματοφάρυγγα.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button